StoryEditor
Hrvatska i svijetSaborske aktualnosti:

Sutra "na tapetu" odluka o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

26. lipnja 2019. - 19:33

U središtu političkog rada Hrvatskog sabora u četvrtak, 27. lipnja,  bit će sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na kojemu će se na zahtjev trećine članova toga saborskog Odbora, raspravljati o pitanju funkcioniranja neovisnih nadzornih tijela u Republici Hrvatskoj s naglaskom na odlučivanje o Povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa.


Oporbeni zastupnici Odbora zatražili su spomenutu raspravu potaknuti zahtjevom premijera Andreja Plenkovića da se iz odlučivanja o njegovoj ulozi u aferi Hotmail izuzme predsjednica Nataša Novaković jer je, kako je obrazložio, bila zaposlena u HUP-u koji je financirao i Ivica Todorić, zbog čega je ocijenio da je u sukobu interesa. Oporbenjaci u tome vide politički pritisak na Povjerenstvo i odugovlačenje u donošenju odluku kako se ne bi utvrdilo da je Plenković u sukobu interesa.

Na dnevnom redu Odbora naći će se i zahtjev sindikalne inicijative za raspisivanje referenduma '67 je previše', za što je skupljeno više od 750 tisuća potpisa. Odbor bi trebao donijeti odluku o tome da Vlada treba prebrojati i utvrditi broj pravovaljanih potpisa, a potom, kada od Vlade dobiju odgovor, ponovno odlučivati hoće li referendumsko pitanje slati Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti.


Članovi Odbora raspravljat će i o Nacrtu Kodeksa o etičkom djelovanju zastupnika u Hrvatskom saboru.
Na plenarnoj sjednici Sabora zastupnici će u drugom čitanju razmotriti Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti koji će se osigurati neprekidno održavanje jedinstvenog državnog sustava motrenja stanja atmosfere i hidrosfere od interesa za Hrvatsku te uspostaviti jedinstveni sustav upozorenja na vremenske i hidrološke nepogode, osim u dijelu koji se odnosi na provedbu mjera obrane od poplava.


Raspravljat će i o konačnim prijedlogom Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim se olakšava dobivanje hrvatskog državljanstva na način da za njegovo stjecanje neće biti potrebno znanje hrvatskog jezika, pisma, kulture i društvenog uređenja.
Zakonom o policiji pojednostavit će se podnošenje Izvješća o radu policije te će se omogućiti prijem u policiju sa završenom trogodišnjom školom, a s europskom regulativom uskladit će se Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

28. siječanj 2022 15:23