StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEDJELJNI ISTRAŽUJE

Sutkinja koja je šokirala Hrvatsku oslobađajućom presudom Todoriću u zatvor je poslala Sanadera i Klemma

Piše Rozita Vuković
13. listopada 2020. - 12:09

Oslobodila je Ivicu Todorića, ali i dosudila zatvorske kazne Ivi Sanaderu, Željku Dolačkom, Josipu Klemmu, Miljenku Žaji Krojfu... U njezinoj sudnici znalo je biti prilično burno. Mnogi još pamte i njezin sukob s odvjetnicom Jadrankom Sloković, koju je zbog nepoštovanja suda kaznila s 10.000 kuna. Tijekom karijere, zbog svojih presuda, dobivala je i prijetnje, a njezin ured jednom su čuvali i pravosudni policajci. No čini se da se sutkinja Maja Štampar Stipić nije dala pokolebati - barem tako tvrde neki njezini kolege i suradnici koji za nju kažu da je "sutkinja s čvrstim gardom na koju se ne može utjecati".

- Hrabra je, neki bi se dodvoravali politici ili javnosti, ali ona ne. Njoj nije strano ni osuditi, ali ni osloboditi ako nema dokaza. Sudi prema stanju spisa, bez obzira na to je li okrivljenik poznat ili nije - kaže jedan zagrebački odvjetnik koji se prije nekoliko godina sa svojim slučajem i sam našao u njezinoj sudnici. I posljednja presuda Maje Štampar Stipić u slučaju "mali Agrokor" podigla je prašinu jer je dobar dio javnosti očekivao nešto drugo.

- Nema dokaza da su optuženi počinili kaznena djela. Da bi bili proglašeni krivima, mora biti dokazan svaki navod koji im se stavlja na teret optužnicom - izjavila je sutkinja Štampar Stipić prilikom izricanja oslobađajuće presude bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i njegovim suoptuženicima. Teretilo ih se da su preko švicarske tvrtke iz koncerna izvukli 1,26 milijuna eura. Prošle godine Štampar Stipić nepravomoćno je na šest godina zatvora zbog primanja mita u slučaju Ina - MOL osudila i bivšeg premijera Ivu Sanadera.

- Postupao je u vlastitom interesu, motiv mu je bilo mito koje je dogovorio s drugooptuženim Zsoltom Hernadijem, predsjednikom MOL grupe... Korupcija razara društveno tkivo države - rekla je sutkinja objavljujući presudu Sanaderu. U njezinoj sudnici nije dobro prošao ni bivši policijski načelnik Željko Dolački, koji je nepravomoćno za pljačku sefa u vlastitom uredu osuđen na šest godina zatvora.

- Osramotili ste policiju - poručila mu je Štampar Stipić, koja je kaznila i nekadašnjeg šefa Udruge specijalne policije i vlasnika zaštitarske tvrtke Klemm security. Josip Klemm, naime, na godinu dana zatvora osuđen je zbog izvlačenja tri milijuna kuna iz svoje tvrtke. Kontroverznog poduzetnika Blaža Petrovića, pak, oslobodila je optužbe za zloupotrebu položaja jer mu ništa nije dokazano. Sutkinja Štampar Stipić vodi još nekoliko zanimljivih slučajeva - sudi bivšem direktoru Hypo Leasinga Dragi Vidakoviću za primanje mita, a očekuje se i njezina presuda u "aferi nadstrešnice", predmetu u kojem sudi bivšem gradskom pročelniku Davoru Jelaviću i ostalima. U tom procesu jedan od svjedoka bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, s kojim je sutkinja "već imala posla" dok je bila na Općinskom sudu u Zagrebu.

Naime, u Bandićevoj privatnoj tužbi protiv Munira Podumljaka sutkinja je utvrdila da nije bilo elemenata klevete te je potonjeg oslobodila. Zanimljivo je da je Štampar Stipić i u sudskom vijeću u procesu koji se vodi protiv Branimira Glavaša, a potvrdila je i optužnicu protiv Tomislava Sauche iako ju je prethodno vratila zatraživši dodatna vještačenja. Maja Štampar Stipić rođena je Zagrepčanka, u roku je završila Pravni fakultet te dvije godine bila pripravnica na Županijskom sudu u Zagrebu, ispričao nam jedan njezin kolega koji ju dobro poznaje. Kaže da je nakon toga kraće vrijeme, malo manje od godinu dana, radila kao odvjetnička vježbenica u uredu odvjetnika Mate Matića.

- Bila je sjajan pripravnik, vrlo brižna, pažljiva i radišna. Žao mi je što se opredijelila za sudački posao - rekao nam je Matić, koji ističe da je Štampar Stipić vrlo uspješna sutkinja te da je karijeru počela od najniže pozicije.

- Bila je najprije sudski savjetnik pa sutkinja na Općinskom, a onda je prešla na Županijski sud. Maja ima stav i djeluje vrlo samouvjereno. Treba nam više takvih sudaca. Ne mislim da tu ima neke moje zasluge jer je kod mene u uredu bila kratko. Ona je takva prirodno, ima svoje 'ja', stekla je neku čvrstinu i zna pravila ponašanja - priča Matić, koji se osvrnuo i na presudu Todoriću.

- Presuda je logična, nije bilo dokaza i ne može biti drugačija. A pohvalno je i što je sve utvrđeno u vrlo kratkom roku - rekao je Matić. I odvjetnik Ante Nobilo ima riječi hvale za sutkinju Štampar Stipić, što je djelomično i očekivano s obzirom na to da je u slučaju "mali Agrokor" bio odvjetnik Piruške Canjuge.

- Tako je to na sudu, koji put ide u vašu korist, drugi put će biti kontra. No iznenadila me sutkinja, vrlo je smirena i racionalna. Vjeruje u sebe i to mi se sviđa. Rekao bih za nju da je 'ljepuškasta plavuša, ali s gardom', no nemojte da me se neprimjereno shvati - našalio se Nobilo, koji je dodao da mu se posebno svidjelo sutkinjino obrazloženje presude u kojem je iznijela bit.

- Čak sam bio i impresioniran njezinim usmenim obrazloženjem, ali i time da se sve dogodilo u vrlo kratkom roku, što je rijetko - kaže ovaj poznati odvjetnik. Dodaje kako se na Županijskom sudu stvorila ženska sudačka mreža.

- To je generacija sutkinja između 40 i 50 godina, imaju iskustvo, obrazovane su i jako dobro rade svoj posao. One su podigle ljestvicu suda u odnosu na prethodna vremena - kaže Nobilo. Nije se mogao sjetiti je li imao još koji predmet kod sutkinje Štampar Stipić, ali neki naši izvori iz sudskih krugova sjetili su se da su se oni u sudnici suočili dvaput. Navodno je upravo jedan predmet u kojem je Nobilo bio odvjetnik bio prvi kazneni predmet u kojem je sudila Štampar Stipić kao kaznena sutkinja na Općinskom sudu. Radilo se o prometnoj nesreći koju je u alkoholiziranom stanju izazvao Nobilov branjenik, a u kojoj su poginuli majka i dijete te je bilo još ozlijeđenih. Dobio je pet godina zatvora, što je do tad bila najstroža kazna kad je riječ o prometnim nesrećama, a presuda Štampar Stipić poslije je potvrđena i na Županijskom sudu.

Neki od kolega ove zagrebačke sutkinje potvrdili su nam da se u karijeri penjala stepenicu po stepenicu. Najprije se javila na natječaj za savjetnicu u Općinskom državnom odvjetništvu, gdje je bila godinu dana, a potom se javila na natječaj za sudskog savjetnika na Općinskom sudu u Zagrebu. Oni koji je malo bolje poznaju kažu da je oduvijek imala ambiciju biti sudac, a ne državna odvjetnica. Za sudskog savjetnika izabrana je 1994. godine, a četiri godine poslije izabrana je za suca. U početku je radila na ovrhama, a onda je, 2003., postala kaznena sutkinja na Općinskom sudu, gdje je bila do srpnja 2016., kad je prešla na zagrebački Županijski sud. Tamo je, kažu naši sugovornici, naslijedila ured suca Gorana Heršaka.

Neki u sudskim krugovima , koji joj nisu skloni, tvrde kako tada navodno nije imala sve uvjete.

Maja Štampar Stipić u karijeri je, osim gospodarskih predmeta koji su javnosti najpoznatiji zbog zvučnih imena umiješanih u kriminal, sudila i u slučajevima razbojstava, silovanja, ubojstava... Suočavala se i s prijetnjama kad je njoj i još jednoj sutkinji prijetio prijatelj jednog okrivljenika kojemu Štampar Stipić nije htjela ukinuti istražni zatvor. Tad im je zaprijetio da će se ponoviti slučaj Mate Oraškića, a riječ je o slučaju otprije 21 godinu, kad je bivši policajac Oraškić tijekom brakorazvodne parnice upao u sudnicu te ubio svoju suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Čovjek koji je prijetio potom je uhićen i osuđen na šest mjeseci zatvora na Općinskom sudu u Sesvetama.

Sutkinju koja je oslobodila Todorića javnost je zapamtila i po sukobu s poznatom odvjetnicom Jadrankom Sloković koja je branila Sanadera. Kako su Sanader i njegovi odvjetnici - Sloković i Čedo Prodanović - izostanke često opravdavali bolešću, sutkinja je, kako su mediji pisali, odlučila zatražiti podatke od HZZO-a i provjeriti jesu li njihovi izostanci doista opravdani s obzirom na to da je cijelom slučaju prijetilo da ode u zastaru. Sloković je tad sutkinju optužila za kršenje ljudskih prava, a verbalni rat između njih dvije nastavio se oko toga i drugi dan u sudnici. Sutkinja je potom i Sloković i njezinu kolegicu Lauru Valković kaznila s 10.000 kuna kazne zbog vrijeđanja sudskog vijeća. Uz to je Sanaderu, zbog nedolaska njegovih odvjetnika, odredila i branitelja po službenoj dužnosti, zbog čega se razljutio i Sanader. Presudu bivšem premijeru donijela je 30. prosinca 2019., samo petnaestak dana prije nego što je trebala nastupiti zastara.

- Nikad nije dopuštala da se u njezinoj sudnici radi nered, no s kolegama i suradnicima ima dobre odnose - rekao je jedan od naših sugovornika sa Županijskog suda. Kaže kako je poznato da u tri godine nije imala niti jednu ukinutu presudu na Vrhovnom sudu. Jedan od odvjetnika s kojima smo razgovarali, međutim, kaže da Štampar Stipić, po njegovu mišljenju, nije bila u pravu kad je posrijedi sukob sa Sloković.

- Loše je vodila raspravu i to je bila njezina kriva procjena. Suci koji dolaze u sukob s odvjetnicima su uvijek problem. Svi mi poštujemo sud, ali se odvjetnicima ne smije osporiti pravo da kažu svoje. Neki suci imaju prirodno autoritet, on se izgrađuje i za to je potrebno znanje, stav i autoritet. Poštovanje se ne može zadobiti silom - komentirao je jedan odvjetnik. U sudskim kuloarima, inače, se priča da od tog slučaja Štampar Stipić i Sloković nisu u dobrim odnosima. Zanimljivo je i da je dan nakon svađe u javnosti osvanula privatna snimka sutkinje na kojoj se Štampar Stipić i njezina prijateljica na jednoj zabavi šale na račun plastičnih operacija. Iako na snimci nije bilo ništa sporno, poslana je na adrese mnogih - odvjetnika, sudaca, a čak ju je dobila i SOA. Štampar Stipić prijavila je slučaj, ali se do danas ne zna tko je snimku pustio i kako je do nje došao s obzirom na to da je riječ o snimci koja je bila na privatnom mobitelu sutkinje.

- Očito su je htjeli kompromitirati, ali koliko znam, taj se slučaj nikad nije razjasnio do kraja - rekao je jedan od naših sugovornika koji poznaje sutkinju. U imovinskoj kartici, kako smo saznali, nema previše zanimljivosti. Vlasnica je dva stana u Zagrebu zajedno s kćeri te jednog na moru, a vozi Citroën C4 koji je prije nekoliko godina kupila na leasing. Sutkinja Štampar Stipić bila je u braku sa sadašnjim ravnateljem Poslovanja na HRT-u Mislavom Stipićem, ali su se prije više godina razveli. Roditelji su jedne kćeri, koja očito ide majčinim stopama s obzirom na to da je studentica Pravnog fakulteta.

Maja Štampar Stipić kandidirala se i za predsjednicu Županijskog suda u Zagrebu. Na taj natječaj se javilo osam kandidata, a tko će na čelu tog suda naslijediti Ivana Turudića, kojem istječe mandat i više nema pravo kandidature, trebalo bi biti poznato do kraja prosinca ove godine.

16. travanj 2024 04:02