StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStigle "plastične" iz uvoza

Sunca vidjele nisu, ali koštaju na akciji šest kuna za kilogram: Uvozne jadne pomidore uništile domaće!

8. lipnja 2018. - 14:02

Domaći proizvođači rajčica od srijede su na teškim mukama – obustavljen je, naime, otkup ovog domaćeg povrća budući da su police trgovina preplavljene pomama iz uvoza, koje se već nude i po akcijskim cijenama!

Uvozne rajčice u Hrvatsku već mjesecima stižu iz Poljske, Albanije, Nizozemske i Turske, a prodaju se po cijeni od 5,99 kuna za kilogram (akcijskoj) do 10 kuna. Zbog ovako niskih iznosa otkupljivači ucjenjuju domaće proizvođače rajčica tražeći da i oni drastično spuste cijenu svojih proizvoda, premda je kod nas berba tek počela i trajat će sve do 1. rujna.

– Kako će itko kupovati domaću pomu u srpnju za 10 kuna ako se sada nizozemska na akciji prodaje za 5,99 kuna?! Prestrašno je to što nam trgovci rade! Otkupljivač mi govori prije neki dan kako ima pomu iz Poljske po cijeni od četiri kune i da mu za toliko dam svoju jer je, u protivnom, neću prodati... To je izvan svake pameti! Ne tražimo mi puno – pet do šest kuna po kilogramu da kupimo repromaterijal. Neka otkupljivač i trgovac uzmu još po dvije kune za sebe i da maloprodajna cijena bude 10 kuna.

Za kilogram domaćih rajčica to nije puno, a mi od toga živimo jer ne računamo ni na kakve subvencije ili poticaje. Dobio sam vrlo pouzdanu informaciju prema kojoj je "Konzum" ovaj tjedan uvezao 500 tona rajčica i drži ih u svojem centralnom skladištu u Zagrebu. Nema šanse da mi domaći proizvođači u tjedan dana uberemo toliko povrća – kaže poljoprivrednik sa splitskog područja koji je htio ostati anoniman.

Njegovi kolege iz Metkovića požalili su se zbog cijele situacije i ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću, najavivši, kao posljednje sredstvo borbe, i blokadu prometnica.

– Država ne uvjetuje velikim trgovcima da moraju imati određeni udio domaćih proizvoda na svojim policama, premda su to, koliko znam, neke druge države EU-a uspješno riješile u korist svojih poljoprivrednika. Kakva je situacija, dovoljno govori činjenica da sam lani svakodnevno jednom našem trgovačkom lancu vozio šleper rajčica, krastavaca i drugog povrća, a sad mi otkupe jednu do dvije palete tjedno – govori nam Ivica Tomaš, suvlasnik tvrtke "TIM TOMAŠ" d.o.o., najvećeg proizvođača povrća u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Za razliku od prethodnog sugovornika, Tomaš drži kako bi domaći proizvođači, što god da se govorilo, propali da nema "Konzuma", odnosno tvrtki u vlasništvu Agrokor koncerna. Jedna od tih je PIK Vinkovci, koja otkupljuje povrće od domaćih proizvođača, među kojima je i njegova tvrtka.

– Želim poručiti velikim trgovcima da su Hrvati ti koji ostavljaju novac u njihovim objektima, a ne Poljaci, Nizozemci ili Španjolci, čiju proizvodnju pomažu – kaže Tomaš.

Kakva saznanja Ministarstvo poljoprivrede ima o obustavi otkupa domaćih rajčica i može li se pomoći domaćim proizvođačima, pitali smo Tolušića.

– Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je primjedbe više proizvođača koje se, između ostalog, odnose i na uvjete kupoprodaje potencijalno nesukladne Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) žurno će kontrolirati ugovore sklopljene između veletrgovaca i proizvođača te razotkriti jesu li se pri kupoprodaji povrća, odnosno u ovom slučaju rajčice, poštovali svi obvezni elementi ugovora. Dodatno će se kontrolirati i je li riječ o prodaji ispod nabavne cijene – poručio je Tolušić.


500 tona iz uvoza
Iz "Konzuma" smo zatražili potvrdu informacije prema kojoj je ovaj centar uvezao čak 500 tona rajčice dok istovremeno domaći proizvođači, koji su tek započeli berbu, nemaju gdje plasirati svoje proizvode. Odgovor od njih, do zaključenja teksta, nismo dobili.


POME KAO PLASTIKA, A OPET IH KUPUJEMO!
Stručni savjetnik i agronom Igor Gomezelj tvrdi da je kvaliteta uvoznih proizvoda, s naglaskom na rajčice, salate, breskve i jagode, najvećim dijelom neusporediva u odnosu na domaće.
– Roba iz uvoza dolazi nezrela u trgovine i sve se svodi na akcijsku ponudu. Dakle, nije stvar samo u sigurnosti hrane iz uvoza, nego i u kvaliteti. Nije mi jasno ni to što hrvatski potrošači uopće ne provjeravaju deklaracije na proizvodima, na kojima jasno piše je li roba proizvedena u Hrvatskoj ili je uvezena, primjerice, iz Maroka.
Istovremeno, potrošači na akcijama u supermarketima kupuju nerealno jeftine rajčice iz uvoza, komentiraju kako je to živa plastika i sutra kupuju istu rajčicu. U Hrvatskoj imamo kvalitetne rajčice, ali pitanje je dokad – kaže Gomezelj, koji navodi kako je u cijeloj priči dobra vijest ta da su postroženi nadzori za uvozne proizvode.
Domaći proizvođači se, naime, nadaju da će barem ozbiljnim nadzorom uvozne robe biti zaštićeni od nelojalne konkurencije i nerealnih akcija u trgovačkim centrima.

19. travanj 2024 18:14