StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZbogom nedjeljnom šopingu

Suglasni svi osim 'Emmezete': Trgovci se više ne protive ukidanju rada nedjeljom

1. listopada 2018. - 13:18

U javnosti se ponovno govori o mogućem ograničavanju rada trgovina nedjeljom, i to nakon što je procurila informacija kako najmanje tri ministarstva rade na prijedlogu zakonskih izmjena i pronalaženju modela koji bi bio sukladan Ustavu i europskim propisima.

Podsjetimo kako su poslodavci na Ustavnom sudu rušili prethodna dva zakona o zabrani rada nedjeljom, što Hrvatski savez za nedjelju - koji su osnovali Sindikat trgovine Hrvatske, Franjevački institut za kulturu mira, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatsko katoličko sveučilište te brojne druge civilne i vjerske udruge i sindikalne središnjice - nije obeshrabrilo. U travnju ove godine Savez je, naime, treći put pokrenuo inicijativu prema Vladi RH, tražeći da se donese zakon sukladno kojem bi u godini bilo samo pet radnih nedjelja, i to po izboru poslodavca.

'Nenadoknadiva navika'

Velike trgovce pitali smo što misle o takvoj mogućnosti. Pojedini među njima već su se, podsjetimo, izjasnili. Za neradnu nedjelju je, primjera radi, "Pevec", unatoč tome što godišnje od prometa na taj dan zarade 150 milijuna kuna. Iz ovog su trgovačkog lanca poručili, međutim, kako će oni u nedjelju zatvoriti svoje trgovine, u slučaju da to učine i svi ostali, budući da bi u protivnom "stvorili nenadoknadivu naviku odlazaka kupaca konkurenciji...".

Na sličan način razmišljaju i drugi veći trgovci koje smo kontaktirali. Niti jedan (osim direktora "Emmezete" koji se prije neki dan na N1 televiziji izjasnio kako ne podržava ograničavanje rada op.a.) nije striktno protiv neradne nedjelje, ili je možda riječ o stavu za javnost. Ako se donese takav zakon trgovci će ga, kažu, podržavati, no ništa drugo im neće ni preostati.

Iz "Lidla" tako poručuju kako oni ovu temu načelno ne bi komentirali, ali da će, ako se uvedu mjere ograničavanja rada nedjeljom, prilagoditi svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu. Iz Ikee, također, navode kako su oni međunarodna tvrtka koja svugdje posluje u skladu s postojećim zakonima, "te svakako poštuju i sve zakonske odredbe u Hrvatskoj".

- Svi naši zaposlenici u robnoj kući IKEA Zagreb imaju pravo na dva dana odmora tijekom tjedna. Primjerice, ako rade nedjeljom, mogu koristiti neki drugi dan za svoj tjedni odmor. Rad nedjeljom plaćen je 35 posto više u odnosu na redovan rad - napominju iz ove robne kuće.

U "Lesnini" tvrde kako nemaju ništa protiv neradne nedjelje - tim danom, inače, rade samo njihovi prodajni centri u Zagrebu i Osijeku, i to zbog, kako navode, situacije na tržištu, dok su im trgovine u drugim gradovima zatvorene.

- Podržali bismo neradne nedjelje jer smatramo da su bitne za naše djelatnike i njihove obitelji... Neradna nedjelja sigurno utječe na prihode, ali mislimo da bi se s vremenom potrošnja/kupovina prebacila na druge dane u tjednu, a i sami djelatnici bi bili zadovoljniji i motiviraniji, pa bi ostvarivali bolje rezultate - smatraju u "Lesnini".

Široko tumačenje odredbi

Iz "Konzuma" poručuju kako su oni čak predvodili prijašnje inicijative ukidanja rada nedjeljom, a podržat će i ovu, s naglaskom na potrebu donošenja zakonodavnog okvira kojim će se to pitanje urediti.

- Radna vremena naših prodavaonica nedjeljom i sad su u prosjeku kraća u odnosu na druge trgovačke lance, a želimo istaknuti i kako je rad nedjeljom plaćen 40 posto više, u skladu s našim Kolektivnim ugovorom - objašnjavaju iz "Konzuma".

Što o neradnoj nedjelji misle trgovci koji su najjači na dalmatinskom tržištu, doznali smo samo od "Tommyja" jer nam iz "Studenca" i "Ribole" nisu poslali svoj komentar.

- "Tommy" načelno podržava inicijativu za ograničavanje rada nedjeljom, ali isključivo ako se ograničenje provodi bezuvjetno, bez ikakvih iznimki i pogodovanja bilo kojem tržišnom segmentu ili subjektu. Pokušaji reguliranja ovog pitanja postojali su i prije, ali nisu bili održivi upravo iz razloga širokog tumačenja odredbi zakona i nedosljednosti u primjeni. Potrebno je sagledati sve moguće efekte eventualnog ograničavanja rada nedjeljom, i pozitivne i negativne, kako bi konačno zakonsko rješenje bilo primjenjivo i održivo, u skladu s potrebama tržišta i ukupnog gospodarstva - smatraju u "Tommyju".


VAŽNA JE REGULACIJA
Ugledajmo se na bogatije iz EU-a

Iz Sindikata trgovine Hrvatske zalažu se za reguliranje radnog vremena u djelatnosti trgovine jer je ono, napominju, "trenutno u potpunosti deregulirano i trgovine mogu raditi od 0 do 24 sata, 365 dana u godini.
Usporedbe radi, trgovine u puno razvijenijoj Austriji mogu biti otvorene 72 sata tjedno. Čak 50 posto članica Europske unije, među koje se ubrajaju i gospodarski najrazvijenije države, ima ograničenje rada nedjeljom.
Najnovija inicijativa za zabranu rada nedjeljom dolazi iz Italije. Tamošnja vlada najavila je kako će do konca godine uvesti ograničenje rada nedjeljom za velike trgovačke centre, nastojeći na taj način zaštititi tradiciju obiteljskog okupljanja.

15. travanj 2024 02:34