StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEUMOLJIVO BROJILO

Struja je poskupjela, a od danas važe i nova pravila! HEP objavio na što obavezno morate paziti

Piše D.B./SD
30. listopada 2022. - 17:56

Jutros u tri sata, dok je većina spavala, završilo je ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za sat unatrag. Prešli smo, dakle, na zimsko računanje vremena, koje nam je danas omogućilo sat vremena dužeg spavanja, ali i značajno skratilo dan. No, i to je sve relativno i sve je više onih koji ne vide smisla u maltretiranju napaćenog naroda s ovim micanjem kazaljki, ali to je neka druga priča i zapravo nije jedina novost koju sa sobom nosi zimsko zimsko računanje vremena.

Idemo na praktične stvari, koje će nam sačuvati koju kunu u novčaniku. Za sve one, a takva su vremena došla da su debela većina, koji itekako paze na račune na struju, to ujedno znači da se sat ranije uključuje "jeftinija struja". Ili kako to u HEP-u stručno kažu, od danas su se promijenila i razdoblja dnevnih tarifa za obračun.

Dakle, utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavat će se u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati. Informacija je naročita važna za sve one koji svoje perilice rublja i suđa tempiraju da rade u noćnim satima i završe s pranjem prije nego se brojilo ne počne okretati po skupljoj tarifi. A ionako je poskupjelo...

Ove sezone je kao nikad ranije važno da pazimo na ove detalje, budući da će oni koji prekorače limit koji je odredila Vlada plaćati struju po većoj cijeni nego oni kojima brojilo ne prekorači 2.500 famoznih, a sve to sukladno Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Sve detalje o toj uredbi kojom se, zbog poremećaja na domaćem tržištu energije, uređuju posebne mjere za trgovinu električnom energijom, te način i uvjeti formiranja cijena za određene kategorije kupaca električne energije i toplinske energije možete pronaći OVDJE.

Posebne mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine, a nakon toga - tko živ, tko mrtav.

Iz HEP-a su dodatno informirali svoje brojne potrošače kako i odabirom  odgovarajućeg uređaja mogu doprinjeti racionalnijem korištenju i smanjenju troškova za potrošenu električnu energiju. 

Njihovu objavu ćemo u nastavku prenijeti u cijelosti: 

"Prilikom nabave novog uređaja, potrebno je obratiti pažnju na: veličinu uređaja s obzirom na broj korisnika (članova kućanstva),

vrstu uređaja s obzirom na učestalost korištenja, te razred energetske učinkovitosti uređaja - proizvodi su označeni energetskim razredom učinkovitosti - slovima A, B, C, D, E, F, G.

Način korištenja pojedinih električnih uređaja značajno utječe na njihovu potrošnju. Vrijeme korištenja uređaja može značajno utjecati na troškove stoga preporučujemo da, uređaje koje možete, koristite za vrijeme trajanja niže tarife, odnosno noću. Kod određivanja rasporeda uređaja u prostoriji, vodite računa o tome da položaj uređaja također utječe na njegovu potrošnju. Detaljnije preporuke za učinkovito i racionalno korištenje pojedinih uređaja možete pronaći u nastavku.  

 

HLADNJAK

Položaj hladnjaka u prostoriji - hladnjak postavite dalje od izvora topline i izvan dohvata Sunčevih zraka.

Provjetravanje uređaja - osigurajte strujanje zraka oko stražnjeg dijela hladnjaka.

Temperatura hlađenja i zamrzavanja – podešavanje uređaja na nepotrebno niske temperature hlađenja i zamrzavanja znatno utječe na njegovu potrošnju.

Korištenje uređaja - u hladnjak ne stavljajte tople namirnice te nastojte održavati umjerenu količinu namirnica.

Održavanje - redovito otklanjajte naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja; povremeno očistite nečistoću s rešetke na stražnjoj strani uređaja jer ona povećava potrošnju; obratite pozornost na brtve i gumice na hladnjacima te ih zamijenite ako su oštećene.

 

RASVJETA PROSTORIJA

Kvalitetnija i učinkovitija rasvjeta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji.

Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela.

Svijetlo obojani zidovi reflektiraju znatno više svjetla od tamnih.

 

PRIPREMA HRANE – ELEKTRIČNI ŠTEDNJAK

Kod kuhanja na električnom štednjaku redovito koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline.

Grijaću ploču isključite prije uklanjanja posude.

Ne zagrijavajte praznu grijaću ploču.

Najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.

 

PERILICA I SUŠILICA RUBLJA

Kupnja – kod kupnje perilice za rublje, prednost dajte uređajima koji su označeni višim stupnjem energetske učinkovitosti.

Korištenje – perilicu uvijek punite do dopuštene količine rublja (prema preporukama proizvođača); kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja.

Sredstva za pranje - upotrebljavajte ona sredstva koja su učinkovita na nižim temperaturama.

Održavanje – obratite pozornost na filter perilice i redovno ga čistite.

Za sušilicu rublja vrijede jednaka pravila kao i za perilicu rublja, ali ne zaboravite da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici.

image
Jakov Prkic/Cropix

 

PERILICA POSUĐA

Kako biste racionalno koristili električnu energiju pri upotrebi perilice posuđa, koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača.

Posuđe složite na police perilice tako da je prostor dobro popunjen.

 

PRIPREMA TOPLE VODE - BOJLERI

Ne zagrijavajte vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C.

Povremeno očistite grijače bojlera od naslaga kamenca.

 

GRIJANJE PROSTORIJA

Električno zagrijavanje stana najveći je trošak. Dobro zabrtvite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina.

Izolirajte zidove i potkrovlja.

 

HLAĐENJE PROSTORIJA

Nije potrebno rashlađivati prostorije na temperaturu manju od 21 C. Osim što nije dobro za vaše zdravlje, stvara i nepotreban trošak.

Redovito održavajte filtere za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje.

Smanjite potrebnu količinu energije za hlađenje dobrom toplinskom izolacijom zidova i prozora.

 

Provedbom mjera racionalnog korištenja električne energije u kućanstvu će se vrlo brzo osjetiti rezultati u obliku novčanih ušteda."

image
Duje Klarić/Cropix
16. ožujak 2023 16:06