StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOtok u problemu

Stručnjaci upozoravaju: Veliku Britaniju mogla bi snaći ista sudbina kao i Italiju! Boris Johnson poduzima drastične mjere i ograničenja

Piše PSD
23. ožujka 2020. - 08:59

Velika Britanija mogla bi se naći u istoj situaciji kao i Italija, budući da se broj zaraženih u zemlji udvostručuje svaka tri sata, upozorava profesor Sir David Spiegelhalter sa sveučilišta Cambridge, a prenosi News Sky.

Britanski premijer Boris Johnson poziva ljude da ostanu u svojim domovima kako bi se potencijalno smanjilo širenje virusa, no istovremeno strahuje da bi Nacionalna zdravstvena služba NHS mogla s vremenom postati preopterećena zaraženim slučajevima, kao što je bio slučaj i u Italiji.

Trenutni broj zaraženih u Velikoj Britaniji je 5061 od čega 281 sa smrtnim posljedicama, a u posljednjih 48 sati zabilježen je kontinuirani rast i zaraženih i umrlih.

Profesor Spiegelhalter upozorio je da tehnika 'Poisson regression' pokazuje da je dnevni porast smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji gotovo isti kao u Italiji.

- Da biste usporedili stope eksponencijalnog rasta u ranoj fazi epidemije, najbolje je uklopiti liniju na logaritam praćenog broja smrtnih slučajeva svakog dana, koristeći tehniku ​​nazvanu Poisson regresssion.

- Podaci su mjereni u obje zemlje, nakon petog smrtnog slučaja u uzastopnom mjerenju unutar dvanaest dana. Rezultati su pokazali da je povećanje temeljne stope smrtnosti u Velikoj Britaniji  (37%) nešto veće od one u Italiji (35%).

Italija je u subotu prijavila 793 smrtna slučaja povezana s koronavirusom, što je najveći jednodnevni broj smrtnih slučajeva do sada prijavljen u bilo kojoj zemlji od početka epidemije, a u nedjelju je broj smrtnih slučajeva u zemlji iznosio 651.

U zemlji je zabilježeno ukupno 5 476 smrtnih slučajeva i 59,138 slučajeva zaraze koronavirusom.

Premijer Johnson upozorava da su brojke i u Britaniji velike te ubrzano rastu, a procjenjuje da je zemlja u zaostatku za Italijom nekih dva tjedna. 

- Italija ima izvrstan zdravstveni sustav, no njihovi liječnici i medicinske sestre jednostavno su nadjačani brojem zaraženih. 

- Ako ne budemo djelovali zajedno, ulažući kolektivne napore da usporimo širenje virusa, vjerojatno je da će i naša Nacionalna zdravstvena služba biti u sličnoj poziciji. Upravo iz tog razloga, Velika Britanija poduzima drastične mjere i ograničenja dosad neviđena ni u ratu ni u miru. 

07. svibanj 2024 04:27