StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSve se više traže krediti u kunama

Strepnja od reprize slučaja "švicarski franak" mnoge okrenula domaćoj valuti, tako da su se kunski izjednačili s deviznim kreditima kućanstava

26. lipnja 2018. - 20:54

U strahu su velike oči, pa je strepnja od reprize slučaja "švicarski franak" mnoge okrenula domaćoj valuti, tako da su se kunski izjednačili s deviznim kreditima kućanstava.

Stanovništvo je krajem travnja dugovalo 120,5 milijardi kuna, a tog su mjeseca kunski krediti premašili 60 milijardi kuna. Iznosili su 60,19 milijardi kuna i bili su 9,2 milijarde kuna, ili 17,7 posto, veći nego lanjskog travnja. Devizni krediti kućanstava iznosili su krajem travnja 60,28 milijardi kuna i bili su 5,66 milijardi kuna, ili devet posto, manji nego u travnju prošle godine.

– Kreditne obveze sektora stanovništva sve se više preusmjeravaju iz valutnih u kunske kredite odražavajući sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je zasigurno pridonio i pad kamatnih stopa. Tako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u zadnjih godinu dana narastao za šest postotnih bodova, pri čemu je omjer kunskih kredita i onih valutnih prvi put izjednačen. Naime, stanje kunskih kredita uz mjesečni rast od 1,5 posto na kraju travnja premašilo je 60 milijardi kuna, čime su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta – navode analitičari Raiffeisenbank.

Valutna struktura

 

Dodaju da pozitivan niz godišnjeg rasta iznosa kunskih kredita traje od prve polovine 2013., dok su negativne godišnje stope rasta deviznih kredita počele još u 2012., a najviše u protekle dvije i pol godine. Ukupni krediti kućanstava na godišnjoj razini nastavili su rasti osmi mjesec zaredom po stopi koja je u travnju iznosila 2,2 posto, što je najviša stopa u proteklih šest godina.
Promatrano prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu, najznačajniji udio, 44 posto, odnosi se na stambene kredite, koji su, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, zabilježili godišnji rast od 1,1 posto, dosegnuvši 52,6 milijardi kuna.

Malo-pomalo, mijenja se valutna struktura ovih kredita, pa rastu kunski, koji su na kraju travnja iznosili 14,6 milijardi kuna i bili su viši za tri milijarde kuna, ili 27,5 posto, nego prije godinu dana. Udio kunskih kredita u ukupnim stambenim kreditima narastao je na gotovo 28 posto, što je šest postotnih bodova u samo godinu dana. Istodobno smanjen je udio kunskih kredita uz valutnu klauzulu na 72 posto, pri čemu je njihov iznos spušten na 37,9 milijardi kuna, ili za 2,6 milijardi kuna.

Gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 37 posto u ukupnim kreditima stanovništva, u travnju su iznosili 44,8 milijardi kuna i porasli su 7,8 posto na godišnjoj razini. Kod gotovinskih nenamjenskih kredita također je prisutan trend rasta udjela kunskih kredita u odnosu na one kunske kredite s valutnom klauzulom. Na kraju promatranog mjeseca, udio kunskih kredita u ukupnim gotovinskim nenamjenskim kreditima dosegnuo je 69 posto, ili 30,9 milijardi kuna.

Analitičari kažu da ovakve pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništva upućuju na oporavak kreditne aktivnosti stanovništva, ali će taj rast biti umjeren jer je kućanstvo već zaduženo, a slabo je – tržište rada.


UKUPNO
120,5 milijardi kuna ukupni krediti građana
60,19 milijardi kuna kunski krediti, 9,2 milijarde kuna, ili 17,7 posto, više nego prije godinu dana
60,28 milijardi kuna devizni krediti, 5,66 milijardi kuna, ili devet posto, manje nego lanjskog travnja


DEPOZITI
272
milijarde kuna krajem travnja iznosili su ukupni depoziti – depozitni novac i klasična štednja, viši su 13 milijardi, ili pet posto, na godišnjoj razini
76 milijardi kuna iznosi depozitni novac (tekući, žiro i a vista računi), porastao je na godišnjoj razini za pet posto, ili 15,6 milijardi kuna
195,8 milijardi kuna iznosila je klasična kunska i devizna štednja, 2,6 milijardi kuna, ili 1,3 posto, manje na godišnjoj razini
35,9 milijardi kuna iznosila je klasična kunska štednja koja je porasla za 1,1 milijardu kuna, ili 3,3 posto
159,8 milijardi kuna iznosila je klasična devizna štednja, na godišnjoj razini pala je 2,3 posto, ili 3,8 milijardi kuna


VRSTA
52,6 milijardi, ili 44 posto, stambeni
44,8 milijardi, ili 37 posto, gotovinski nenamjenski
9,9 milijardi kuna, ili 13 posto, ostali krediti
7,2 milijarde, ili šest posto, prekoračenja po tekućem

25. travanj 2024 07:41