StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsamo štedljivo

Strepite od zime i novih računa za struju? Evo kako da stanete na kraj ‘energetskim vampirima‘ u svom kućanstvu!

Piše Šibenski.hr
5. listopada 2023. - 17:37

Hladnije vrijeme ipak će doći, usprkos svim meteorološkim anomalijama, pa usprkos "zaštićenoj" cijeni električne energije treba razmisliti o njezinoj uštedi u svakom detalju. Naročito u Dalmaciji, gdje se najviše i grijemo na nju. 

Stoga se vrijedi podsjetiti da su uređaji koji troše najviše električne energije u našim domovima klima uređaji, bojler, štednjak, hladnjak, žarulje...

"Gutaju" struju, a da i ne primijetite na koje sve načine. Analizirajte svoje troškove o otkrit ćete tko su "energetski vampiri" u vašem domu.

Klima uređaji

Mnogima nužni klima uređaji tijekom ljetnih dana često znaju “progutati” puno struje. Ako u stanu ili kući imate klima uređaj, neka vam bude praksa da ga isključite kada niste u doma. Termostat uvijek namjestite na višu temperaturu, dakle ne mora biti na 23 stupnja, primjerice može biti na 25, tako ćete uštedjeti energiju od 3 do 5 posto.

Pazite na temperaturu u hladnjaku

Pazite da vrata hladnjaka ne budu otvorena dulje vrijeme jer će u protivnom ući puno topline. U tom slučaju uređaj će morati spustiti temperaturu na uobičajenu, a za to će povući dodatnu količinu električne energije.

Uključite bojler noću

Budući da je bojler jedan od najvećih potrošača, trebali biste koristiti nižu tarifu i njime grijati vodu samo noću. Vrlo je važno da ga redovito čistite od kamenca jer sam kamenac usporava proces zagrijavanja, što dovodi do veće potrošnje električne energije. Ako ste sami ili vas je samo dvoje, bojler je najbolje uključiti samo noću kada je struja jeftinija. Isto vrijedi i za perilice rublja.

Ugasi žarulje

Možda ne biste rekli, ali ušteda električne energije gašenjem običnih žarulja za sobom i više je nego značajna. Također se preporučuje zamijeniti ih štednim LED žaruljama.

Kuhajte racionalno

U višečlanim obiteljima čest je slučaj da se obroci pripremaju svaki dan,  a to - osim što oduzima puno vremena - podrazumijeva i veliku potrošnju električne energije.

Prilikom korištenja pećnice ključno je izbjegavati njeno otvaranje tijekom pečenja, a druga mogućnost je pogodnost koju nude svi moderni uređaji, da u njoj pečete dva jela. Ovo vam štedi vrijeme i električnu energiju. Pri kraju je isključite i ostavite jelo da se kuha na toplom dok se pećnica hladi.

Kada govorimo o pločama za kuhanje - ključno je da veličina posude odgovara veličini ploče kako se ne bi trošila nepotrebna energija. Posude koje imaju deblje dno štede energiju jer se hrana u njima brže priprema.

Prozori

Prozori ne rade na struju, ali često mogu biti odgovorni za gubitak topline iz prostorije, dakle i veliku potrošnju energije. Ako imate stare prozore koji uzrokuju gubitak topline, postoji nekoliko savjeta kako riješiti problem.

Provjerite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labave ili jednostavno oštećene od korištenja i višegodišnjeg trošenja, pa ih je potrebno samo zamijeniti.

Sljedeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lijepljenje brtvene trake na prozorsko krilo ili okvir. Stari prozori s vremenom se počnu iskrivljavati, pogotovo ako su drveni, iako ni drugi materijali ne odolijevaju promjeni oblika.

Također možete staviti folije na prozore. One smanjuju protok topline kroz njih, što je vrlo važno s obzirom da najveća količina topline iz unutrašnjosti odlazi van kroz prozorsko staklo.

03. svibanj 2024 08:54