StoryEditorOCM

Strašne snimke iz Gaze: evo zašto neki ovo nazivaju novim holokaustom

Piše Marin Prvan /SD
4. studenog 2023. - 18:51

Prema Ministarstvu zdravstva Gaze - za koje je UN priopćio da, unatoč (neutemeljenim) optužbama Zapada, "nema naznaka" da su podaci o broju umrlih "lažni" - do 2. studenog je Izrael ubio 8.805 Palestinaca, uključujući najmanje 3.648 djece i 2.187 žena.

Ako bismo povlačili paralele s ukrajinskim sukobom, tamo je u 563 dana neprijateljstava ubijeno 9.614 civila, od kojih je 554 djece. Dakle, moguće je da će pokolj u Gazi u svega mjesec dana po brojkama smrti civilnog stanovništa dostići cifre iz cjeloukupnog otvorenog rata Rusije i Ukrajine. 

To je, gledajući na dnevnoj bazi, 20 puta više ukupno usmrćenih, a maloljetnika čak 150 puta više. 

Dodatno, Izrael je ubio više ljudi u Gazi u 24 dana nego SAD u Iraku u istom vremenskom razdoblju njegove invazije 2003. godine. Dakle, ono što Izrael radi je gore od notorne akcije "šoka i strahopoštovanja", za koju je američki pilot, kojem je bila "čast" baciti prve bombe na Bagdad, rekao da je plan bio "bombardirati 24 sata dnevno, 72 sata, bez obzira na sve, da (žrtve) ne mogu spavati, misliti ni komunicirati". Bilo je to najveće granatiranje u povijesti, gdje je ukupna tonaža bombi bila veća od onih u Nagasakiju i Hirošimi.

Jeruzalem je sada sručio 10.000 bombi na Pojas Gaze, za što je Euro-Med Human Rights Monitor izračunao da je ta količina eksploziva ekvivalentna dvostrukoj snazi američke nuklearne bombe bačene na Hirošimu.

Što je najluđe, čak i sami Izraelci ističu paralele s američkom zločinačkom invazijom na Irak. Tako član IDF ističe da je Jabalia - poznati izbjeglički kamp u kojem su izraelske bombe ubile par stotina ljudi; većinom djece - "Hamasovo uporište", slično iračkom Ramadiju i Anbaru, koje su bile "leglo terorističkih aktivnosti". "Već dva tjedna pozivamo civile na tvom području da se evakuiraju. Nitko ne može tvrditi da nisu znali da ovo dolazi, nitko ne može reći da je bio nevin", poručuje Izraelac. 

Fond UN-a za djecu kaže da su izraelski "užasni i odvratni" napadi na izbjeglički kamp Jabaliya u Gazi izazvali "pokolj" i kršenje međunarodnog prava. Posebni izvjestitelji Vijeća za ljudska prava UN-a su pak objavili priopćenje u kojem ukazuju da izraelsko bombardiranje izbjegličkog kampa Jabalia predstavlja "drsko kršenje međunarodnog prava – i ratni zločin".

U četvrtak su izraelske snage napale i školu kojom upravlja UN, pri čemu je ubijeno 27 osoba. Jasno, opet su većinom stradalnici bili maloljetni.

 

Jučer su se pak sastali Antony Blinken i Benjamin Netanyahu, pri čemu je državni tajnik "ponovio potporu Sjedinjenih Država o pravu Izraela na samoobranu". Izraelski predsjednik je to partnerstvo proslavio izjavom da će "nastaviti bombardirati Gazu svom svojom snagom".

Svega desetak minuta nakon ovog sastanka, u izraelskom zračnom napadu na konvoj hitne pomoći u blizini bolnice al-Shifa ubijeno je 15 ljudi, a 60 ih je ozlijeđeno. Iako se IDF pokušao opravdati rekavši da su vozila "korištena od strane terorističke ćelije Hamasa" - bez da su za to pružili ikakvog dokaza - CNN je prenio kako "dokazi koje dobivaju od Crvenog križa tome proturječe". 

A pojavio se video o novom gnusnom izraelskom masakru; 14 civila je pobijeno u ulici Rasheed, dok su pokušavali pješice pobjeći iz Gaze prema jugu, području koje su izraelske okupacije snage označile kao sigurno.

U isto vrijeme, bježi i cijelo stanovništvo sela Zanota na Zapadnoj obali. Naime, kažu da nemaju izbora nakon što su ih maltretirali i prijetili im izraelski doseljenici. Situacija u tom dijelu Palestine je također eskalirala, te su u zadnjih mjesec dana tamo pobijena 133 Arapa.

Također, izašao je video na kojem Izraelci ushićeno mrcvare - što živa, što mrtva - palestinska tijela. Zasad nije poznato radi li se o Hamasovim borcima ili civilima koji su se, bivajući radnom snagom, u vrijeme eskalacije našli izvan Gaze. Usput, svim 18.000 radnika je do daljnega ukinuta radna dozvola. "Tretirali su nas kao stoku", rekao je Wael al-Sajda, pokazujući svoj gležanj s identifikacijskom narukvicom.

Craig Mokhiber, visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava koji je podnio ostavku tijekom vikenda zbog nedostatnog odgovora organizacije na rat u Gazi, pozvao je UN da Izraelu pridaju iste standarde kao što to čini pri procjeni kršenja ljudskih prava u drugim zemljama.

- Obično je najteži dio dokazivanja genocida namjera jer mora postojati namjera da se u cijelosti ili djelomično uništi određena skupina. U ovom slučaju, namjera izraelskih čelnika tako je eksplicitno iskazana i javno iskazana, od strane premijera, predsjednika, viših ministara u vladi, vojnih čelnika, da je to lako dokazati. To je u javnoj evidenciji - sugerira Mokhiber.

"Sjeverna Gaza ljepša je nego ikad. Dizanje svega u zrak je nevjerojatno. Kada završimo, predat ćemo zemlju Gaze vojnicima i doseljenicima koji su živjeli u Gush Katifu", napisao je na društvenim mrežama izraelski ministar baštine Amichai Eliyahu.

"Želio bih reći da mi u Izraelu ... nismo zainteresirani za sve ove racionalne razgovore o Palestini. Za nas postoji samo jedan cilj: uništiti Gazu. Uništiti to apsolutno zlo", urlao je u televizijskom studiju bivši izraelski ambasador u Italiji.

"Savjetovao bih drugoj strani da se tako olako ne razbacuje idejom nevinih palestinskih civila, kao što se to često radi. Ne mislim da bismo se tako lako razbacivali terminom ‘nevini nacistički civili‘, tijekom Drugog svjetskog rata", povukao je paralelu Brian Mast, republikanski zastupnik američkog Kongresa.

A istovremeno dok Izrael provodi masovni pokolj muslimana, njegovi sponzori iz Bijele kuće - čija se "čvrsta potpora" nastavila, čak i kada su bili privatno obaviješteni da Izrael nije zabrinut zbog izazivanja "masovnih civilnih žrtava" razmjera Drugog svjetskog rata - su najavili razvoj prve Nacionalne strategije SAD-a za borbu protiv islamofobije."Naša administracija je bila jasna: u Americi nema mjesta mržnji prema bilo kome", obznanio je Washington.

Ipak, u SAD-u se događaju i određene incidentne situacije. Tako je u srijedu, na privatnoj donatorskoj priredbi, rabinka Jessica Rosenberg ustala tijekom Bidenovog govora u Minnesoti i doviknula predsjedniku: ‘"Kao rabin, želim da odmah pozovete na prekid vatre." Predsjednik joj je odgovorio: "Mislim da nam treba pauza. Pauza znači dati vremena da se zatvorenici izvuku."

Također, na jednom proizraelskom prosvjedu u SAD-u, na kojem su prisutni skandirali "vratite ih kući", pojavio se čovjek koji je, u pauzi od povika, predložio: "Želio bih ponuditi jedan drugi uzvik: ‘Ubijte još više palestinske djece! Ubijte još više palestinske djece!", vikao je, dok su ga oni izgurivali.

U svakom slučaju, snimke na kojima se ubijaju palestinska djeca, a koje dolaze iz Gaze, su teško podnošljive. Na jednoj takvoj je čovjek koji drži dvoje mrtve djece, kojima su na tijela prethodno - dok su još bila živa - ispisana njihova imena kako bi ih bilo moguće prepoznati kada budu rastrgana na komade.

Na drugoj se vidi reakcija majke pokraj koje protrče bolničari koji guraju krevet, na kojem ona prepozna svoje teško ozlijeđeno dijete.

Onda je tu scena u kojoj u kolima hitne pomoći palestinski bolničar daje sve od sebe da razveseli bebu koju su upravo spasili iz ruševina, nakon čega se slomi u plač.

Snimke na kojima djeca traže svoje majke su svakodnevna pojava. Ovo je samo jedna od njih. 

Naravno, tu su i majke koje su svoju djecu našle; ali mrtvu. Jedna takva, čiju su djecu ubili izraelski ratni zrakoplovi, nakon što su iskrcali bombe na bolnicu Shifa, neutješno viče: “Kunem se da su moja djeca ubijena prije nego što su jela!”

A neka djeca ne mogu jesti ni da hoće jer su izgubila želudac. Doslovno.

Nažalost, nemogućnost jela nije ono najgore što se tamošnjim ljudima događa. Jedna curica, recimo, nakon što je Izrael granatirao njenu kuću, više nikada neće moći gledati. "Prokleti cionisti!", govori ona, dok joj bolničar laže da joj "moraju samo malo obrisati lice".

Očekivano, mnoga djeca su u ovim i ovakvim napadima preživjela goleme traume, od kojih se ne mogu prestati tresti.

Svemu unatoč, Palestinci i dalje hoće živjeti. "Ja sam palestinska djevojčica i želim vam pričati o tome što nam se događa. Ono što živimo je totalno uništenje, do te točke da gledamo dijelove tijela pod ruševinama. Naše rođake izvlače iz ruševina u dijelovima. U dijelovima! Želimo poručiti arapskim zemljama da interveniraju u ovaj rat! Gotovi smo. Ubili ste naše ljude. Ubili ste naše ljude! Ništa nije ostalo od mojih ljudi! Što je ostalo od mojih ljudi?! Što je ostalo?! Želimo živjeti slobodno kao sva druga arapska djeca. Želimo svoju slobodu! Želimo živjeti kako oni žive! Zašto mi?! Zašto djeca Palestine?! Zašto su djeca Palestine uvijek pod ruševinama?! Zašto?!", viče u kameru jedna djevojčica iz Gaze.

 

02. svibanj 2024 09:46