StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHrvatska već uvela zabranu

Strah od novog soja virusa: Europa izolira Britaniju, očekuje se da će cijela Unija prekinuti prometne veze s Otokom, Johnson sazvao hitan sastanak

Piše Hina, Ružica Mikačić/SD
21. prosinca 2020. - 07:31

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je za ponedjeljak sastanak vladina ureda za izvanredne stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Ranije u nedjelju nekoliko europskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mjere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja koronavirusa.

Glasnogovornica je rekla da će premijer predsjedati hitnim sastankom na kojem će se razgovarati o međunarodnim putovanjima, te posebice o stalnom teretnom prometu u i iz Velike Britanije.

Britanski ministar prometa Grant Shapps istodobno je pozvao sunarodnjake, posebice prijevoznike da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši na Twitteru da se očekuju značajni poremećaji u tom području.

"Nakon najave francuske vlade da neće prihvatiti ni jednog putnika koji sljedećih 48 sati dolazi iz Velike Britanije pozivamo javnost, posebice prijevoznike da ne putuju u luke u Kentu ni prema drugim pravcima za Francusku", napisao je Shapps na Twetteru.

Zemljama koje su prekinule prometne veze s Velikom Britanijom zbog novog soja koronavirusa koji se brzo širi tom zemljom u nedjelju navečer priključila se i Hrvatska.

"Hrvatska će iz opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa", objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru. "Prioritet je zaštita zdravlja građana", dodao je.

Slične su mjere ranije u nedjelju uvele Francuska, Irska, Njemačka, Austrija, Bugarska, Nizozemska i Italija.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

I Argentina i Čile najavile su u nedjelju da će obustaviti letove za i iz Velike Britanije.

Argentinsko Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da se posljednji let prije obustave iz Velike Britanije planira za Buenos Aires u ponedjeljak ujutro.

Putnici i posada s tog leta morat će u sedmodnevnu karantenu.

Čileanske vlasti najavile su da će mjera stupiti na snagu u utorak u ponoć i trajat će 14 dana. Ulazak u zemlju bit će zabranjen strancima bez boravišta koji su zadnjih 14 dana bili u Velikoj Britaniji.

Rastućoj listi zemlja koje su zabranile ulazak putnika iz Velike Britanije ranije u nedjelju pridružila se i Kanada.

S obzirom na informacije o novom soju korona virusa u Velikoj Britaniji, Hrvatska će nakratko zabraniti direktne letove iz Velike Britanije prema hrvatskim zračnim lukama. Premijer Andrej Plenković na Twitteru je objavio kako će iz mjera opreza Hrvatska obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati, dok se ne preciziraju informacije o potencijalnom novom soju korona virusa.

Croatia Airlines i British Airways

Zbog toga će Croatia Airlines biti će prisiljena otkazati direktni povratni let Zagreb - London Heathrow - Zagreb (ponedjeljak, 21.12.), dok će mjera utjecati i na direktni let British Airwaysa na istoj liniji u utorak, 22. prosinca. S obzirom na blagdansko vrijeme i relativno dobru potražnju na letovima u tjednu prije Božića, za očekivati je da će ova mjera utjecati na značajan broj putnika koji su se odlučili upravo ovim direktnim letovima vratiti u Hrvatsku u vrijeme blagdana. Još nije poznato na koji način će se regulirati ulazak putnika iz Velike Britanije koji su u hrvatske zračne luke došli s presjedanjem. Podsjećamo, Nizozemska je također uvela zabranu letova prema Velikoj Britaniji, a dodatno su to još učinile i druge europske zemlje, Njemačka, Austrija, Bugarska, Belgija i Italija.

Inače, prije tri dana zabranjeni su letovi između Nizozemske i Velike Britanije, a kako je KLM imao sedam tjednih letova prema Zagrebu, te uvedene letove iz Amsterdama prema Splitu u vrijeme blagdana, ova će zabrana utjecati i na putnike koji su s KLM-om namjeravali putovati iz Velike Britanije preko Amsterdama prema Splitu i Zagrebu. Podsjetimo, izravni letovi iz Londona prema Zagrebu u blagdansko su vrijeme bili dostupni samo s Croatia Airlinesom i British Airwaysom.

Također, U skladu sa novom odlukom Stožera civilne zaštite po kojoj je od 23. prosinca ove godine ograničemo kretanje građana po županijama, a za putovanje u drugu županiju bit će potrebno imati propusnicu, Croatia Airlines i Trade Air će na svoje domaće letove moći prihvaćati samo putnike s propusnicama, no ta se odluka ne odnosi na putnike u transferu. Također, putnici koji iz Hrvatske odlaze međunarodnim letovima moći će proći rutom koja je potrebna da se dođe do zračne luke bez propusnice, uz predočenje putničke karte za međunarodni let.

30. travanj 2024 12:23