StoryEditorOCM

Stožer objasnio sve što se mijenja od utorka, 16. studenog, donesena i važna odluka o izdavanju covid potvrda!

Piše Šibenski.hr, JL
12. studenog 2021. - 14:10

Na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljeni su detalji o široj upotrebi covid potvrda, koja kreće od idućeg tjedna.

Zaposlenici u javnom i državnom sektoru, i svi građani koji trebaju njihove usluge, dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test trebat će imati od utorka, 16. studenoga, a ne od ponedjeljka, kako je ranije objavio Stožer.

Kako je najavljeno, testnih mjesta bit će i više nego dovoljno, tako da se uz 420 certificiranih laboratorija, otvara još testnih mjesta.

Testiranje će biti moguće na svim mjestima gdje ima bar jedan liječnik ili farmaceut. U prijevodu, testirati će sve ljekarne koje iskažu interes, kao i svi liječnici obiteljske medicine, ginekolozi i stomatolozi.

Na početku presice izneseni su najnoviji podaci o pandemiji. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.449 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846.

Među njima je 2.086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijent. Preminulo je 53 osoba.Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 528.286 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 9.774 preminule, ukupno se oporavilo 478.666 osoba od toga 4.639 u posljednja 24 sata.U samoizolaciji su trenutno 30.252 osobe.

Do danas je ukupno testirano 3.246.065 osoba, od toga 15.067 u posljednja 24 sata.Zaključno s 11.11.2021 utrošeno je 3.790.884 doza cjepiva, a cijepljeno je 49,51% ukupnog stanovništva, odnosno 59,20% odraslog stanovništva. Na dan 11.11.2021 utrošeno je 31.406 doza cjepiva, a od toga je 18.481 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 11.11.2021 2.009.038 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.845.345 osoba ( 1.711.702 osoba cijepljeno s dvije doze te 133.643 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 54,55% odraslog stanovništva.

Krunoslav Capak je rekao:

- Imamo 6449 novooboljelih, tjedan ranije imali smo 6932 novooboljele osobe, a tjedan prije 4392 novooboljele osobe. U prvih pet dana ovog tjedna imamo 25.959 novooboljelih, prošli tjedan je to bilo 19.726. Imamo, dakle, 36 posto više novooboljelih. Prosječna incidencija je 1609,8.

- Po 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 25. mjestu. Najnižu incidenciju imaju Španjolska i Malta, a najvišu Slovenija i Estonija.

- Današnji udio pozitivnih je 42,8 posto od svih testiranih.

- Među 53 umrlih, 14 osoba je bilo cijepljenih s dvije doze, jedna s tri, a jedna s jednom dozom. Od mlađih preminulih nije tko bio cijepljen.

- U protekla 24 sata hospitalizirano je 277 osoba. 73 posto nije cijepljeno. Ne respirator su stavljene 22 osobe u 24 sata, 17 nije cijepljeno. Od 53 umrla, 39 nije uopće cijepljeno. 71 posto novootkrivenih zaraženih nije cijepljeno...

image


 
Saša Burić/Cropix

Što se sve mijenja od utorka?

Božinović je potvrdio da je Stožer donio odluku obaveznog testiranja svih zaposlenika javnog sektora, te da odluka stupa na snagu u utorak 16. listopada.

- Uvodi se sigurnosna mjera testiranja prilikom dolaska na posao javnih ustanova i organizacija čiji je osnivač RH. Odluka stupa na snagu u utorak kako bi se svi stigli pripremiti.

Svi će se morati testirati najmanje dvaput tjedno. Oni na koje se odnosi odluka, moći će se testirati na 6407 testnih mjesta, a popis mjesta je na službenim stranicama HZJZ-a. Mjera se uvodi iz epidemioloških razloga, a covid potvrda je dokaz da je osoba cijepljenja, negativna ili preboljela.

- EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena. Oni koji odbiju pokazati covid-potvrdu ili odbiju testiranje, neće moći ući u prostorije. Također, ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze

- Covid potvrde bit će potrebne za sve zaposlenike,ali i za građane koji dolaze u državne i javne službe, među kojima su i škole. No ne i vrtići. Što se tiče studenata, odluka o covid potvrdama donijet će se na razini svakog pojedinog fakulteta.

- Odluka uvodi obvezno testiranje i za državno javno sektor, ali je izdana ista preporuka i za ostale poslodavce koji mogu testirati zaposlenike i one koji dolaze u njihove prostorije. To će značiti određeni trošak za poslodavce, ali zdravlje nema cijenu.

- Ovo odluka se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu ili vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo

Hoće li se covid-povrde proširiti i na shopping centre?

Božinović:

- Zasad se još ne razmišlja o tome.

Kako funkcioniraju novi lijekovi protiv covida?

Alemka Markotić:

- Lijekovi su velika pomoć i sigurnost. Radi se o monoklonskim antitijelima koje blokiraju virus i sprečavaju razvoj težeg oblika bolesti. Lijekovi će se koristiti za visokorizične osobe u počecima bolesti. Sve to pomaže i olakšava situaciju u odnosu na prije dvije godine kad nije bilo ni lijekova, ni cjepiva, niti se puno znalo o samom virusu. No, lijekovi nisu zamjena za cijepljenje.

Odakle podatak da cijepljena osoba ima 20 puta manju šansu nekoga zaraziti?

Capak:

- Ima istraživanje iz Lanceta koje tvrdi nešto drugo, no ima i drugih studija, a koje tvrde da je opasnost od prenošenja zaraze 20 puta manja.

Na Capaka se nadovezao Božinović.

- Nama je cilj zaštititi zdravstveni sustav, a to je najbolje cijepljenjem jer ono štiti od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Ne radi se o tome da cijepljeni ne mogu prenijeti zarazu, ali neće završiti u bolnici. A ako to postignemo, onda smo ostvarili cilj i zdravstvo učinili dostupnim svima.

Vrijede li ograničenja na javnim okupljanima i za Vukovar idućeg četvrtka?

Capak:

- U odluci ima jedan pasus u kojem stoji da HZJZ može propisati posebna pravila za određeni događaj. Bit će izdan posebni epidemiološki okvir i uputstva za Vukovar i za Škabrnju. Osim toga, svi pozivaju građane da te dane obilježe u svojim domovima, te da u Vukovar i Škabrnju dođu samo oni koji moraju. Tada ne treba imati covid potvrde jer će sve biti na otvorenom, svi će se morati pridržavati razmaka i nositi maske što će kontrolirati veliki broj covid redara.

'Imate li neku bolju ideju?'

Božinović je još poželio reći:

- Svima je dosta ove situacije, ali nitko od nas ne može reći: 'E sad ćemo se praviti da virusa nema'. Za razliku od većine drugih bolesti, građani se od covida mogu zaštititi pridržavanjem mjera i cijepljenjem. Ako netko ima bolju ideju kako zaštititi zdravstveni sustav, a da to nije lockdown, mi bismo je odmah primijenili. Da bi zaštitili zdravstveni sustav i učinili ga dostupnim svim građanima, treba nam solidarnost bez koje će biti ozbiljnih posljedica.

Što je sa školama i sudovima?

Krunoslav Capak:

- Izuzetak od covid potvrde imaju i oni koji moraju biti prisutni pred pravosudnim tijelima, no oni se moraju pridržavati svih ostalih mjera (nošenje maske i distanca).

- Za roditelje u školama postoje posebne preporuke Ministarstva obrazovanja. Obaveze za sada nema, ali to će se mijenjati i roditelji koji dolaze na roditeljski će se morati testirati.

- Što se tiče ostalih poslodavaca, nema odluke ali je izdana preporuka i za njihove zaposlenike da provode kontrole covid-potvrda i testiranja kako se ne bismo ponovno morali zatvarati.

- Cijepljenje je najbolji način za izlazak iz ove situacije. I cijepljena osoba se može sama zaraziti ili prenijeti zarazu, ali sigurno neće opteretiti zdravstveni sustav. Zdravstveni djelatnici će se boriti protiv ove ugroze sve dok budu mogli, a mi smo tu kao zajednica da im olakšamo da se oni fizički stignu brinuti za sve oboljele.

Što je s javnim prijevozom?

- Za javni prijevoz ne treba potvrda, ali tamo vrijede posebne epidemiološke mjere.

Testna mjesta?

- Tih 6500 testnih mjesta bit će objavljeno tijekom dana, kao i način pristupa tim mjestima i mogućnost izdavanja covid-potvrde. Sva testna mjesta su o tome obaviještena. Postoji određena količina brzih antigenskih testova i distribucija je već krenula, Naručili smo i nove količine testova

Hoće li cijene testova biti jednaka na svim mjestima, pa čak i u privatnim klinikama?

Krunoslav Capak:

- Postoji više mogućnosti. U sustavi zdravstva ćemo pokušati donijeti jedinstvenu cijenu i osigurati testove iz robnih rezervi. Što se tiče ostalih testnih punktova, to ovisi o stanju na tržištu i mi na to ne možemo utjecati. No testovi su sada prilično jeftini i tih nekoliko kuna razlike neće biti problem. Poslodavci moraju sami izabrati na kojem će se testnom mjestu provoditi testiranje zaposlenika. Hoće li poslodavac plaćati ili će to naprviti zaposlenik pa poslodavac poslije refundirati, to svatko može odrediti kako želi.

Capak je rekao i da se zbog velikog broja zaraženih razmišlja o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane. No, kazao je, tu ipak treba jedna postupnost. Naveo je da sada imamo nešto manje od 60 posto cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj te oko 500 tisuća onih koji su preboljeli tu bolest. “Mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se pokriju testiranjima”, rekao je.

Je li moguće doći po pošiljku u poštu bez covid-potvrde?

Božinović:

- Kod dolazaka u pošto ponekad je moguće ući bez potvrde kako se ne bi događalo da netko ne preuzme neku pravnu pošiljku i onda kaže da to nije učinio zbog covid-potvrde. Što se tiče npr. preuzimanja nove osobne, izuzeti su jedino mlađi od 16 godina.

Tko će provoditi nadzor i što ako djeca idu u instutucije gdje je potreba covid-potvda?

Božinović:

- Djeca do 16 godina ne trebaju potvrde. Kontrola će se vršiti na ulazu u bilo koju od navedenih institucija.

'Ovo nije udar na slobodu'

Vili Beroš je rekao:

- Iznimno su visoki bojevi i stanje je zabrinjavajuće. To i je razlog uvođenja novih mjera, tj. obaveznog testiranja koje je sada prošireno na sve javne službe. Tako smanjujemo mogućnost virusu da se šiti i mutira. Da je tome tako svjedoče i dosadašnja iskustva. Slična mjera je na snazi od 4. listopada kad je detektirano puno ljudi koji su bili pozitivni a to nisu znal. Nova mjera ne limitira nego povećava ljudske slobode jer omogućuje posjete starijih i teško bolesnih osoba.

- Ova mjera se može usporediti sa slobodom upravljanja autom kad se moramo pridržavati pravila. Prolazak kroz crveno nije ljudsko pravo. Pridržavamo se mjera da se zaštitimo od virusa. U tom kontekstu mogu reći da svaki dan naučimo nešto novo. Ostaje tvrdnja da je cijepljenje najbolja mjera zaštite od viorusa. Zahvaljujem svim građanima koji su se cijepili. I tamo gdje su svi cijepljeni povremeno dolazi do proboja virusa. Zato je potrebno i dalje se pridržavati osnovnih epidemioloških mjera. Cijepljenje i epidemiološke mjere su dva elementa, no pojavljuje se i treći a to su novi lijekovi,. Mi smo stupili u kontakt s proizvođačima i pregovaramo oko nabave tih lijekova za hrvatske građane.

Nakon booster doze - nova covid potvrda!

Jure Sertić iz AKD-a je uspostavio sustav covid-potvrda, kako on kaže, koji je robustan i siguran. Uključene su 42 države, a sustav je napravljen po najjačim tehničkim i sigurnosnim standardima. 2.799.799 potvrda je dosad izdano.

- Aplikacija CovidGO dostupna je građanima i služi da građani pohrane svoje podatke i službama da iste mogu provjeriti.

- Sustav je napravljen prema smjernicama EU. Sustav je kompleksan u pozadini, no sama aplikacija je jednostavna za korištenje. Osnova za izdavanje covid-potvrda su njihove zdravstvene informacije u vezi preboljenja ili cijepljenja. Prilikom novog statusa, osobe trebaju zatražiti novu covid-potvrdu.

- Sva testna mjesta mogu izdati i covid-potvrdu, kao i punktovi HZZO-a. S obzirom na nove mjere i povećan proj korisnika, otvorili smo novih 6500 ustanova koje će isto tako moći izdati potvrdu. Radi se o ordinacijama opće prakse, pedijatara i stomatologa.

- Apeliramo na građane i cijepne i testne punktove - za svaku promjena statusa osoba u smislu dodatnog cijepljenja ili preboljenja, potrebno je izvaditi novu povrdu. Potvrda se neće automatski sama ažutrirati već treba izvaditi novu na e-građanin ili na mjestu za izdavanje potvrde.

- Prilikom kontrole obavezno se moraju kontrolirati i identifikacijski dokumenti osobe.Falsificiranje potvrda je kazneno djelo.

10. lipanj 2023 20:41