StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšto se sve mijenja

Stožer o novim mjerama: u zatvorenim prostorima dozvoljeno do 25 osoba, maske obvezne u crkvama, kinu...

Piše Šibenski.hr
7. siječnja 2022. - 19:07

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su danas tiskovnu konferenciju na kojoj su, zbog rasta broja novozaraženih, najavili pooštravanje mjera u nekim dijelovima zemlje.

- Brojevi nam rastu, kao posljedica širenja nove omikron varijante. Proteklih dana u intenzivnim smo kontaktima sa županijski stožerima, pogotovo gdje je najveći rast, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Istarske. U skladu s preporukama došli smo do nekih rješenja koja stupaju na snagu u ponedjeljak. Ovisno o daljnjem razvoju, a to nije samo broj novozaraženih već i pritisak na zdravstveni sustav, jer sve više vidimo kako ovaj novi val vrši pritisak na zdravstvene institucije, ali i daljnje intenzivno praćenje svega što se objavljuje u medicinskim istraživanjima te prema iskustvima zemalja koje su već tjednima suočene s ovom varijantom. odluke možemo mijenjati i ranije.

Zabranili bismo javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba, dosad je bilo 100. Okupljanja s EU potvrdama više neće biti neograničena, nego najviše 200. Zabrana svih javnih događanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba. Naravno, kad govorimo o okupljanjima koja se organiziraju uz covid potvrde, više neće biti moguće neograničeno, najviše do 100. Privatne svečanosti s 30 smanjujemo na 20, uz izuzetak onih s potvrdama. Ugostiteljske objekte ćemo kontrolirati, održavanje razmaka, korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje te čišćenje i dezinfekcija.

- Ograničili bismo i broj gledatelja na sportskim natjecanjima s covid potvrdama na otvorenom. U zatvorenim prostorima 20 posto, a na otvorenom do 40 posto tribina. Pojačali bi uporabu medicinskih maski za lice te bi obveza bila i bez obzira na potvrde nositi ih na umjetničkim izvedbama, vjerskim objektima, muzejima - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kontrolirat ćemo situaciju koliko možemo. Od prvog dana komuniciramo da želimo vjerovati u svijest građana, to je ispravan put. Sve što radimo, radimo kako bi zaštitili živote i zdravlje. Život i gospodarstvo moraju dalje. Naše mjere, ako pratimo sve one koji nastupaju na javnoj sceni, za neke su razlog prosvjeda, a drugi misle da su preliberalne. Želimo da uz najmanje represivne mjere postignemo željeni cilj, po načelu razmjernosti koje kod svakog ovog predmeta procjenjuje i Ustavni sud. Kad govorimo o Stožeru, odavde su uvijek išle jedne te iste poruke vezane za cijepljenje, pridržavanje mjera, to se kroz brojne aktere u svijetu i zemlji koji su se uključili pretvorilo o infodemiju. Stvar je jednostavna ako je želimo prihvatiti. Možemo se zaštititi, održavati distancu, maske, cijepljenje i onda bi ova pandemija u Hrvatskoj i svijetu imala povoljnije obrise i gledali bi jasnije prema kraju. Dok se to ne dogodi šaljemo šansu virusu da se širi, rekao je Božinović.

Treća vrsta mjera je obveza za poslodavce, dodao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. Uvela bi se obveza da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

- Time smo motivirani kad govorimo o državnom i javnom sektoru kako bi se pružila usluga građanima i smanjila pokretljivost. Glavni cilj je usporavanje, nije realno reći da se mjerama nova varijanta može spriječiti u širenju. Činimo i činit ćemo sve kako bi usporili širenje i dali vrijeme osoblju u zdravstvu da se organizira, poručio je ministar.

Ne razmišljamo o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata. Želimo bolju kontrolu mjera koje je donio HZJZ, te preporuke su poznate svima. Svatko se, nakon dvije godine od pandemije, zna kako treba ponašati da bi se zaštitio, kako i što treba činiti da bi se spriječilo da ljudi obolijevaju. To je cijepljenje, treća doza, oni koji se nisu cijepili trebali bi se hitno početi cijepiti. Vidimo analize iz svijeta, svi koji su se cijepili zapravo imaju i pod ovakvim uvjetima kad brojevi rapidno rastu, imaju stabilnu situaciju. Očito je sve više dokaza da ako je netko cijepljen ima daleko manju šansu da teže oboli, istaknuo je Božinović.

Obratio se i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Testiramo oko 20.000 osoba PCR-om u 24 sata, još postoji mogućnost proširenja kapaciteta. Neke županije imaju više, neke manje. Na dvije trećine smo. Radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obveze testiranja. Na temelju iskustva drugih zemalja. Radimo na pojačavanju kapaciteta brzih antigenskih testova i da se više ne traži PCR potvrda nego i brzi antigenski test, tu imamo ogromne kapacitete, u turističkoj sezoni, a i testirali smo više od milijun državnih i javnih službenika. Imamo više od 1000 subjekata koji rade te testove, uz naplatu, ali sada želimo da se to radi uz uputnicu. Vjerujem da ćemo u tome brzo uspjeti, rekao je Capak.

- Svakodnevno ima bar nekoliko relevantnih analiza, činjenica je da je omikron varijanta izazvala, kad je u pitanju pandemija, jednu novu situaciju. Teško možemo uspoređivati. Treba se pridržavati mjera, izbjegavati okupljanja, nositi maske, po svemu što vidimo oni koji su se cijepili bi trebali proći bolje i to je još jedan poziv svima koji to nisu, u ovoj će varijanti virus malo tko izbjeći. Ne bismo trebali čekati situaciju koja bi nas na radikalno negativan način osvijestila, rekao je Božinović.

- Peti val nam počinje na silaznom kraku krivulje četvrtog vala. Hospitalizacije uvijek dolaze kasnije, sa 14 dana zakašnjenja, može biti da će broj pratiti ove novozaražene koji rastu. Još nismo dominantni s omikronom. Poslali smo 1100 rezultata na sekvenciranje 22. 12. imali smo tri pozitivna na omikron. U utorak smo u Zagrebu već imali 80 posto omikrona. u Splitu je to oko 30 posto. Omikron brzo i rapidno raste, brzo se širi i očekujemo da sad već imamo dominaciju omikrona, naročito u Primorju i u Zagrebu. Danas dovršavamo screening kontinentalnih županija. Za sada, izgleda da na kontinentu nije toliko dominantan, rekao je Capak.

Govorilo se i o nestašici Pfizerovog cjepiva.

- Do sad smo uvijek imali odličnu suradnju s Pfizerom, uvijek su bili na visini obveza. Sad nam se prvi put dogodilo da nisu isporučili traženu količinu, 149.000 doza. Saznali smo da su imali tehničkih problema u koje ne bih ulazio. Preko Ljubljane će nam to u srijedu isporučiti. Preuzeli smo te doze, krenula je distribucija, sve županije su dobile, prvenstveno međimursku i Primorsko-goransku. 10. siječnja nam dolazi 170.000 doza Pfizera, nestašice neće biti, utrošili smo 1.8 milijuna doza. Nemamo informacije kada dolazi proteinsko cjepivo, naručeno je, možda krajem siječnja ili početkom veljače, izjavio je Capak.

20. travanj 2024 17:11