StoryEditorOCM

Što se to događa u Hrvatskoj vosjci? Pet smrtnih slučajeva u samo mjesec dana

Piše šibenski.hr
20. srpnja 2021. - 10:06
'Svaki naš vojnik je isto tako od krvi i mesa, ima svoj privatni život i pokušavamo pomoći da i taj privatni dio života bude što bolji'  ilustracija/Robert Fajt/Cropix

U nešto više od mjesec dana, izvan službe, pet je smrtno stradalih pripadnika Oružanih snaga Hrvatske. Smrtne slučajeve komentirao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

“Prije svega, želim se u ime Ministarstva obrane obratiti obiteljima i izraziti sućut. Svaki ljudski život je nenadoknadiv. Ono što MORH radi cijelo vrijeme je da prati takva događanja, radi na preventivnom djelovanju i sprječavanju da se takvi događaji dogode u sustavu. Nažalost, MORH i oružane snage nisu izuzete iz društva, a neki podaci govore da je u 2020. od suicida umrlo 566 osoba, to je 14 na 100.000. MORH je ispod tog prosjeka, ali još jednom ponavljam – svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obaveza i uloga MORH-a je vidjeti kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno ih spriječiti ”, rekao je Jakop za N1.

image
 Zdravko Jakop: Nijedan slučaj nije dogodio zbog nekog stanja u službi, mobbinga, pritiska ili nečeg trećeg
 
Darko Tomaš/Cropix

Iako zapovjednici i psiholozi konstantno prate zdravstveno stanje vojnika, provedene su i dodatne analize.

- I zapovjednici i vojni psiholozi su zaduženi za kontinuirano praćenje, ali nakon prvih slučajeva ove godine dali smo dodatni napor analizirajući što se to u biti događa. Živimo i u još jednim dodatnim okolnostima, to je covid-19 i nekako smo došli do spoznaja da se nijedan slučaj nije dogodio zbog nekog stanja u službi, nekog mobbinga, pritiska ili nečeg trećeg.

Najčešće je to teška životna situacija ili nekako vezano za određene ovisnosti. I dalje provodimo sve aktivnosti i pokušat ćemo nekako preventivno djelovati. U tom dijelu smo i poduzeli određena osvježenja programa, što se tiče školovanja, ali i da se pomogne zapovjednicima i psiholozima koji rade s ljudima kako bi se moglo preventivno djelovati, dodao je državni tajnik.

image
'MORH je ispod društvenog prosjeka suicida'
Robert Fajt/Cropix

Zapovjednici i psiholozi će se tako dodatno educirati kako bi se lakše prepoznalo koji vojnici imaju problema.

Jakop kaže da MORH u ovom trenutku ima dovoljan broj psihologa, ali da svaki sustav gleda “ka boljem, većem, jačem”.

- U zadanim okvirima dajemo najviše što je moguće kako bi se obaveze mogli izvršavati, ali i da ljudi žive i rade u što boljim uvjetima. Svaki naš vojnik je isto tako od krvi i mesa, ima svoj privatni život i pokušavamo pomoći da i taj privatni dio života bude što bolji, rekao je Jakop.

Ponovio je da su alarmirali zapovjedne strukture i vojne psihologe da se analiziraju eventualni uzroci i povezanosti slučajeva kako bi se moglo u budućnosti preventivno djelovati, piše N1.

16. travanj 2024 12:10