StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKlimatske promjene

Što se događa s planetom? Vrućine su postale iznimno opasne - toplinski valovi rangirat će se kao i uragani

Piše Šibenski.hr
27. lipnja 2022. - 12:11

Španjolski grad Sevilla ovoga je tjedna, upravo na dan ljetnog solsticija, službeno pokrenuo pilot-projekt za rangiranje i imenovanje toplinskih valova, na isti način na koji se to radi kad su u pitanju uragani.

To je prvi grad na svijetu koji je implementirao takav program, koji kreće upravo na vrijeme da rangira toplinske valove još jedne rekordno vruće sezone. Španjolska se, naime, tjednima bori s ekstremnim temperaturama. Snažan toplinski val prošlog mjeseca doveo je do porasta temperatura diljem južnog dijela zemlje – na nekim mjestima više od cijelog stupnja iznad prosjeka za to doba godine.

Grad Jaén oborio je rekord za svibanj od 40 stupnjeva. Još jedan toplinski val zahvatio je Španjolsku i druge dijelove Europe prošlog tjedna, a temperature su u nekim gradovima ponovno porasle i preko 40 stupnjeva. Prema španjolskoj meteorološkoj službi, prva dva tjedna lipnja bila su dosad najtoplija zabilježena u Španjolskoj. Vrućina je i neobično rana za sezonu i neobično uporna, istaknuto je – posljednji toplinski val trajao je oko devet dana.

No dobra je stvar u rješavanju ekstremne vrućine to što se, za razliku od uragana, poplava i sličnog, nešto u tom pogledu može učiniti, rekla je Kathy Baughman McLeod, direktorica Centra za otpornost Adrienne Arsht Rockefeller Foundation Atlantskog vijeća (Arsht-Rock).

Svaka od tri kategorije pokreće javne usluge, uključujući vremenska upozorenja i javnozdravstvene informativne kampanje

Sevilla je svoje planove za novi program objavila u listopadu prošle, 2021. godine. U mjesecima nakon toga partnerske organizacije radile su sa znanstvenicima i drugim savjetnicima na razvoju metodologije za imenovanje i rangiranje toplinskih valova.

Novi sustav uvodi tri kategorije za ekstremne vrućine, u rasponu od najniže, u kategoriji 1, do najteže, u kategoriji 3, uzimajući u obzir različite varijable prilikom rangiranja toplinskih događaja, uključujući dnevne i noćne temperature, vlažnost i očekivani zdravstveni utjecaj na stanovnike grada. Svaka razina pokreće javne usluge, uključujući vremenska upozorenja i javnozdravstvene informativne kampanje; predviđa se i otvaranje centara za hlađenje, kao i slanje zdravstvenih timova da provjere zdravstveni status visokorizičnih članove populacije. Toplinskim valovima koji dosegnu kategoriju 3 bit će dodijeljena imena.

image

U Grčkoj upravo traje prvi ovogodišnji toplinski val

Sakis Mitrolidis/Afp

Pilot-program već je odredio popis od pet imena koja će se dodijeliti ove sezone, i to, za razliku od načina imenovanja uragana, obrnutim abecednim redom: Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao i Vega. Počet će se sa sljedećim toplinskim valom, na koji, po svemu sudeći, neće trebati dugo čekati.

Sevilla je prvi grad u svijetu koji je implementirao sustav imenovanja i rangiranja, no i drugi gradovi ulažu slične napore, također u suradnji s Arsht-Rockom. Atena, prijestolnica Grčke, najavila je istoga dana inicijativu za kategorizaciju toplinskih valova, također na tri razine, no ne planira dodati komponentu imenovanja, ali sustav rangiranja uključivat će komponente hitnog odgovora, slično kao program u Sevilli. Nekoliko američkih gradova također je pokrenulo pilot-programe za rangiranje toplinskih valova – Los Angeles, Milwaukee, Miami i Kansas City.

Vrućine su poznate kao najsmrtonosniji vremenski događaj

Rekordne temperature u Španjolskoj ovog proljeća podsjetnik su na opasnosti ekstremnih vrućina i važnost pripreme za buduće događaje, rekla je Baughman McLeod. Antonio Muñoz, gradonačelnik Seville, istaknuo je važnost ovakvog organiziranja u slučaju velikih vrućina posebno zbog toga što toplinski valovi uvijek pogađaju najranjivije.

Rekordno visoke temperature su, rekordno rano i naglo, krenule harati i drugim dijelovima svijeta – dugotrajni smrtonosni valovi enormnih vrućina koje su prelazile 50 Celzijevih stupnjeva cijelog proljeća haraju južnom Azijom, uzrokujući stotine smrtnih slučajeva. Vrućine i jesu poznate kao najsmrtonosniji vremenski događaj. Nisu mimoišle ni Sjedinjene Države – u Kaliforniji, na primjer, vlada nestašica vode, zbog čega se, na primjer, razmatra potpuna zabrana zalijevanja travnjaka. A i kod nas je krenulo žestoko i vruće. Toplinskih valova ovoga ljeta još nije bilo, ali ljeto traje tek koji dan, ima vremena...

19. travanj 2024 13:34