StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeto čemu je riječ

Što reći o državnim mjerama da se mladima prvo oteža pronalazak posla, a onda lakše ostvare naknadu za nezaposlene!?

Piše Maja Pancirov/MOJ NOVAC
25. listopada 2024. - 16:36

Nove odredbe Vlade i ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike goruća su tema ovih dana. Naime, prema prijedlogu Izmjena Zakona o doprinosima koji je u postupku e-Savjetovanja, planira se ukidanje dosadašnje mjere oslobađanja od obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za osobe mlađe od 30 godina, piše Moj novac

Kako je planirano, ova olakšica koja je svakako doprinijela većem zapošljavanju mlađih od 30 godina, prestat će biti aktivna s prvim danom siječnja 2025. godine.

Usporedno s navedenim, Vlada je u srijedu u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu rada, kojim se naknada za vrijeme nezaposlenosti u razdoblju od 91. do 180. dana podiže na 35 posto osnovice, za mlade se smanjuje potrebno vrijeme provedeno u radnom odnosu kako bi ostvarili naknadu, a dodatno se uređuju i radna prava učenika.

Poslodavci gube potporu države za zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina, a vlada paralelno mijenja zakon koji omogućava istim mladima da lakše dođu do naknade za nezaposlene

Kombinacija ovakvih mjera može i hoće uvelike utjecat na financijsku situacija mladih. No, kontradiktornost je ono što izaziva burne reakcije, ne samo onih mlađih od 30, već svih koji vide čemu vodi izglasana politika. Država se suočava s trendom odlaska mladih i s relativno visokom stopom nezaposlenih.

Novim uredbama se s jedne strane mladima otežava pronalazak posla i povisuju im se troškovi, dok ih se s druge strane tješi lakšim dolaskom do naknade za nezaposlene. S obzirom da pričamo o radno aktivnoj demografskoj skupini, suvislo je komentirati kako te mjere nisu nimalo poticajne za rad.

Mjere su ovo koje ovih dana ne prestaju žariti i paliti društvenim medijima. Sve je to na svojem profilu komentirala i dugogodišnja poslovna savjetnica za tehnološke kompanije, Tajan Barančić

Dakle, ukidaju mjeru oslobođenja od doprinosa za te mlade koja je poticajna poslodavcima da upravo njih zapošljavaju, ali će zato osigurati da ti isti mladi kad će se teže zapošljavati lakše dobiju novac za nezaposlene??? Sami kažu da je analiza pokazala da su kratkotrajno zaposleni, a mjera oslobođenja od doprinosa koju ukidaju jer je nepotrebna kako kažu, upravo se primjenjuje za ugovore na neodređeno vrijeme!

Što propuštam? Help?

Naime, poslodavci su trenutno oslobođeni plaćanja doprinosa od 16,5 posto u trajanju do pet godina za zdravstveno osiguranje zaposlenika koji u trenutku sklapanja ugovora imaju manje od 30 godina. Ministar Piletić je rekao da se ta mjera donosila u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti mladih dosezala oko 20 posto. Kako se navodi u zakonskom prijedlogu, ukidanje oslobođenja neće imati utjecaja na iznos neto plaće, no povećat će se trošak poslodavca, ovisno o iznosu bruto plaće.

Dakle, navodno nemamo problem sa zapošljavanjem mladih, a plaća će ostati ista iako je trošak 16,5 % veći (yeah sure, riječ je o novim zapošljavanjima, ili će poslodavci povećati budget za 16,5 % za čovjeka, ili će čovjek dobiti manje za isti trošak poslodavca).”

Mjera kao nužna za jačanje održivosti zdravstvenog sustava

Vlada navodi nužnost ove mjere u svrhu jačanja zdravstvenog sustava, ali kao da zatvara oči pred potencijalnim posljedicama poput otežane financijske situacije mladih i pitanja hoće li si moći priuštiti doprinos? No, ako gledamo iz pravog kuta uvidjeti ćemo da Vlada ide s dobronamjernom pretpostavkom nadajući se da su svi do tridesete zdravi.

Također, mlada osoba bez iskustva rijetko je „tražena roba“ na tržištu, a znati da je sada još i „skuplja“ poslodavcu za 16,5 % nije utješno. Međutim, Vlada se pobrinula za sve, doduše otežala nam je zaposlenje, ali olakšala da primamo novac ne radeći ništa.

25. listopad 2024 16:52