StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUPUTE HZJZ-a

Što morate učiniti ako vam se turist razboli? Zatvoriti ga i prijaviti liječniku!

Piše Milena Budimir
23. lipnja 2020. - 23:43

Ako se gosti vrate i požele ovo ljeto uživati na našoj obali svi se iznajmljivači trebaju dobro pripremiti i na slučaj "što ako". Znate li uistinu što poduzeti ukoliko vam se gost obratti i kaže da je, primjerice, razvio simptome korona infekcije?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je predstavio postupak što uraditi ukoliko se bolest pojavi kod gosta u turističkom smještajnom objektu.

Ukoliko postoji sumnja da vam je gost obolio, odgovorna osoba mora obavijestiti liječnika u ugovornoj ili turističkoj ambulanti.

Ukoliko liječnik pri prvom kontaktu s gostom i sam utvrdi kako postoji stvarna sumnja o pojavi bolesti – tada morate zamoliti gosta da ostane u smještajnoj jedinici, sa zatvorenim vratima, morate ga uputiti da ne smije napuštati sobu do dolaska liječnika, ali mu i omogućiti medicinsku masku kao i dovoljnu količinu papirnatih maramica.

Poslije toga sve je na epidemiološkoj službi. Oni odlučuju je li potrebno obaviti testiranje, a domaćin za to vrijeme mora paziti da je gostu omogućena dostava hrane.

U slučaju potvrde zarazne bolesti gost se transportira se u zdravstvenu ustanovu, ukoliko to zahtijeva njegovo zdravstveno stanje. Sukladno uputi liječnika dozvoljava se korištenje osobnog vozila, ali transport javim prijevozom nikako nije dozvoljen.

Ukoliko pak vaš gost ima blage simptome bolesti, ili ih uopće nema, provodi se izolacija u smještaju. Zamjena posteljine kao i čišćenje sobe se ne smije odvijati u uobičajenim razmacima i na uobičajeni način. Svaki takav gost mora sam održavati čistoću sobe/prostora u kojem boravi sa sredstvima koja će im smještajni objekt ustupiti na raspolaganje. Usluživanje obroka odvijat će se dostavom do pred vrata sobe/apartmana.

Domaći gosti idu kući u samoizolaciju, o čemu dalje skrbi izabrani liječnik (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom), dok strani gost s potvrđenom COVID-om može se prije isteka izolacije vratiti u svoju države nakon konzultacije sa liječnikom.

16. travanj 2024 09:01