StoryEditorOCM

Što bi Pfizer s nama? Pa mi ni sređen katastar, popis nekretnina nemamo, a kamoli što drugo. Samo skandale i crnjak

Piše Zdravko Pilić
2. veljače 2021. - 15:45

Sjećate li se – nažalost, neuspjele – hrvatske nabave borbenih aviona od Izraela? Pisalo se tada i govorilo – manje-više unisono – o prijevari, izraubanim "starim kantama" koje ne vrijede ni pišljivog boba, starim 40 godina, na kojima je IAF (Israeli Air Force) napravio mali milijun preinaka i poboljšanja, nama skroz nepotrebnih, a koje – nama dokazano korumpiranima – lukavi židovski trgovci žele uvaliti, prodati nam rog za svijeću, za 400 milijuna eura ili tri milijarde kuna. Ovaj je posao došao glave ministru obrane, Damiru Krstičeviću. Istina, ne neposredno, ali ga je izraubala, koštala živaca i kredibiliteta. Insinuiralo se da u svemu i osobno ima zuba, da bi tvrtka s kojom je poslovno povezan servisirala vojne zrakoplove. Kakav posao stoljeća, sve gol lopovluk! – likovali su domaći mudraci. Koji su bili sretni što je posao propao kada je američki proizvođač originalnih F-16, koje su Izraelci unaprijedili u Barake, odbio dati suglasnost za ovaj posao.

Ne zato što su nas spašavali blamaže, nego zato što su na ovakve iste stare kante oko bacile i Bugarska i Rumunjska, pa bi Amerikancima izmakle milijarde koje bi otišle na Bliski istok. Na kojem SAD i Izrael jesu najvažniji saveznici i braća, ali njihove kese nisu sestre. Nama je od svega ostala samo slika iz 2018. dviju izraelskih Munja kako na proslavi obljetnice "Oluje" lete iznad Knina, zajedno s hrvatskim MiG-ovima​. Za uspomenu i dugo sjećanje da smo nekad imali borbenu avijaciju, koju otad nismo uspjeli nabaviti. Kao što nismo uspjeli nabaviti ni cjepivo, protiv COVID-a 19. Ni mi, ni EU. A Izraelci jesu! Imaju ga i više nego što je potrebno za njihove potrebe. Možda će ga i preprodavati, kao i avione?! Prvi su u svijetu, s procijepljenih 44 na 100 stanovnika, a mali, 10-milijunski Izrael cijepi deset puta brže nego SAD! Za to moraš imati fantastično organizirano zdravstvo, ali i državu, obavještajne službe. Zašto su oni uzeli baš Pfizerovo cjepivo, koje se pokazalo kao najbolje, a ne – kao mi, recimo – malo od ovog, malo od onog. Bit će zato što se u nas biralo na en-ten-tini, a kod njih i na preporuku Mossada. Jer, nije cijepljenje samo medicinska stvar, nego i pitanje nacionalne sigurnosti.

Njihov ministar zdravstva, premijer Netanyahu i izvršni direktor Pfizera sastali su se 17 puta (!), dok su se naše istovrsne političke vedete u tom razdoblju bavile sasvim drugim, bitnijim stvarima – spizom u klubu kod Dragana Kovačevića, da se ne baci, otkrivanjem unutarnjih neprijatelja, oporbe i medija, koji žele rušiti HDZ. Čime se naši obavještajci bave? Gledaju jesu li HOS-ovci na popisu službenih uzvanika? Izrael je farmaceutskom divu Pfizeru dao ono što mu nitko drugi ne može, neće, ili ne zna – epidemiološke podatke, koje mu šalje na tjednoj bazi, o učinkovitosti cjepiva. Pfizer mu je zauzvrat osigurao lijekove za koje i puno veće i bogatije države i sile mole na koljenima i čekaju u redu. Baš kao što su prvi od Amera dobili F-35, isto tako za povratne informacije, iz stvarnog rata. Možemo li mi iz ovog išta naučiti? Teško! Jer, što bi mi mogli ponuditi Pfizeru? Podatke? Pa mi ni sređen katastar, popis nekretnina nemamo, a kamoli što drugo. Samo skandale i crnjak. Zamislite naše naslove – "Plenki i HDZ prodali su nas kao pokusne kuniće svjetskoj farmaceutskoj mafiji", "Hrvatska postala poligon za ispitivanje sumnjivog cjepiva"...

18. travanj 2024 18:05