StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠtrajk prosvjetara

Što ako sindikati odbiju ponudu Vlade? Plenković bez odgovora na pitanja hoće li tražiti zabranu štrajka i odustati od plaćanja dana u štrajku; Aladrović proziva Divjak, ministrica se brani...

27. studenog 2019. - 14:05

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je poručio obrazovnim sindikatima kako je najvažnije da sadržaj bude ispred forme te da to govori u kontekstu kumulativnog povećanja plaća za 10,4 posto u odnosu na fiksaciju koeficijentima.

"Najvažnije je da naši sindikati razumiju cjelinu ponude i, što je vrlo važno, da sadržaj bude ispred forme, što govorim u kontekstu kumulativnih 10,4 posto povećanja u odnosu na fiksaciju koeficijentima", rekao je premijer dolazeći na saborsko aktualno prije podne, nakon što je u utorak sudjelovao u maratonskim pregovorima sa sindikatima obrazovanja koji štrajkaju već duže od mjesec dana.

Paket za sindikate je cjelovit, dobro osmišljen i konzistentan

Na pitanje zašto ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nije sudjelovala u pregovorima, odgovorio je kako je sudjelovala u pripremama pregovora te da je sada tu, na aktualnom prijepodnevu. Na pitanje ostaje li i dalje članica Vlade, nije odgovorio.

Plenković smatra da su sa sindikatima imali jako dobre razgovore i da je paket koji je na stolu "zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan".

"Važno je da to čuju i znaju naši učitelji, profesori, nastavnici i svi u obrazovnom sustavu, ponudu Vlade moramo gledati integralno", kazao je.

Ona se sastoji od ponude kroz Temeljni kolektivni ugovor, dakle, povećanje osnovice 6,12 posto plus odmah od 1. prosinca ove godine s plaćom koja će biti isplaćena u siječnju tri posto kroz posebni dodatak, čime će već u veljači svi učitelji i nastavnici imati pet posto veću plaću nego sada.

Drugi val je 1. lipnja kada se kumulira dodatnih dva posto kroz TKU, dizanje osnovice i još jedan posto kroz ovaj dodatak. Za plaću u srpnju, kada idu godišnji odmori, imaju veću plaću nego danas osam posto.

Još dodatnih dva posto osnovice 1. listopada kroz TKU, a to je 10,40 posto u idućoj godini. Oni koji su danas imali plaću x, imat će x plus 10 posto iduće godine u ovo doba, pojasnio je Plenković Vladinu ponudu.

Ustvrdio je kako je to najveće povećanje plaća uopće, pri čemu će, najavljuje, ispraviti sve nepravde i nelogičnosti koje postoje u Uredbi o koeficijentima složenosti poslova, sa ciljem da se to dogovori i usvoji odmah nakon idućih izbora i da time imamo jasno definiran i uređen sustav plaća u državnom i javnom sektoru.

Kumulirano povećanje plaća za učitelje i profesore 23,1 posto

"Osim toga, idemo i s povećanjem božićnica, regresa, dara za djecu i povećanje otpremnine. Kada kumuliramo ovih 10,40 u 2020. s do sada povećanom plaćom za 11,49 posto, to će biti povećanje plaća za učitelje i profesore 23,1 posto", rekao je.

Na pitanje što ako sindikati na referendumu odbiju ponudu, odgovorio je kako je treba sagledati realno i cjelovito. 

"Uz respekt sindikatima i učiteljima, treba razumjeti da je ovo u danim okvirima napravila Vlada koja se ne ponaša kao druge, koja ne zadužuje našu djecu i završit ćemo mandat onako kako smo krenuli - vodit ćemo računa o fiskalnoj konsolidaciji, što znači da ćemo trošiti onoliko koliko zarađujemo, smanjivati dug ranijih vlada i biti takvog kredibiliteta da nemamo prekomjernog proračunskog deficita".

Nema makroekonomskih ravnoteža, ali zato ima investicijskog rejtinga i zdravog gospodarskog rasta. Na tim osnovama i država se može povoljnije zaduživati, refinancirajući skupe kredite i prijašnje obaveze s visokim kamatama i na taj način omogućiti gospodarstvu i našim građanima, a to znači i učiteljima i profesorima, povoljniji financijski položaj, istaknuo je.

Plenković nije odgovorio na pitanja hoće li tražiti zabranu štrajka i odustati od plaćanja dana u štrajku ako se na referendumu odbije Vladina ponuda.

Tek je ocijenio da su nakon "vrlo dobrog sastanka sa sindikalnim čelnicima postigli visoki stupanj međusobnog razumijevanja i kod svakog dogovora potrebno je da se pokuša pronaći kvalitetan kompromis, a ovo što smo jučer dogovorili u cjelini je jedan izrazito zdrav kompromis koji ide u prilog onih na koje se odnosi".

Aladrović: U ovoj situaciji smo djelomično i zaslugom ministrice Divjak

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović smatra da je Vlada novom ponudom uklonila elemente za štrajk pa treba vratiti učenike u učionice.

Što se tiče ministrice Divjak, koja nije bila pozvana na jučerašnje pregovore, ocijenio je da se "u ovom svemu možda nije snašla ili je možda na početku imala stavove koji odudaraju od politike Vlade".

Što će se dalje događati, dodao je, nije na meni da prosuđujem, ali je činjenica da smo se djelomično njenom zaslugom našli u ovoj situaciji.

Divjak: Ja sam cijelo vrijeme dio rješenja, a ne problema

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je izjavila da je cijelo vrijeme dio rješenja, a ne problema do kojeg je došlo zbog štrajka prosvjetara te poručila da ostaje članica Vlade sve dok ima pozitivnih pomaka.

"Ja sam cijelo vrijeme dio rješenja, predlažem, radim na tome da do sastanka dođe, analiziram, dajem prijedloge i rješenja. Ne patim od nekog prevelikog ega da bih ja sad u svakoj od tih situacija morala biti prisutna, ali u svim pripremnim sastancima i predlaganju rješenja i analizama bila sam prisutna“, uzvratila je ministrica na činjenicu da jučer kao resorna ministrica nije bila pozvana na pregovore sa sindikatima u obrazovanju.

Stajalište ministra rada Josipa Aladrovića da se nije baš snašla i da je djelomično njezina odgovornost što je došlo do ove situacije, Divjak je komentirala da, što se tiče odgovornosti, još od lipnja upozorava i zalaže se da se nepravda ispravi i da se dođe do racionalnog rješenja, od čega ni u jednom trenutku nije odstupila.

"Ono za što sam se zalagala i što sam predlagala, završilo je jučer na stolu na način da se ipak iskoračilo iz ukopanih rovova i da se došlo do racionalnog kompromisa, a u prošlosti se predugo odgađalo rješavanje tog problema“, branila se Divjak od Aladrovićeva stava da je dio problema, a ne rješenja.

Nakon stvarno dugo vremena dogodio se ovaj značajan korak da se premijer uključio u pregovore sa sindikatima i da su se približili stavovi, to je dobar znak, smatra Divjak.

Ono što smo jučer čuli moglo bi se okarakterizirati kao racionalni kompromis koji s jedne strane adresira dugogodišnje zaostajanje plaća zaposlenih u prosvjeti, a s druge strane cjelovito rješenje preko izmjene Uredbe o koeficijenta složenosti poslova gdje su sindikati dogovorili uključivanje u taj posao.

Time se za učitelje za iduću godinu dobiva prosječno povećanje neto plaće od 800 kuna mjesečno i jasno je da se na taj način, s dodacima, izjednačava bruto plaća učitelja i nastavnika s asistentima na fakultetima, pojasnila je ministrica.

"Ipak bih sada stavila naglasak na činjenicu da je danas 13. izgubljeni dan nastave i da se moramo okrenuti učenicima i biti svjesni toga da tek kada stavimo učenike u fokus, cijela ova situacija dobiva puni smisao jer je sada na nama da radimo i na unapređenju statusa učitelja i nastavnika i na svim reformskim procesima koji su sada zbog štrajka u zaostatku“, upozorila je.

Na pitanje ostaje li i dalje ministrica, s obzirom na to da je nekoliko desetaka tisuća zaposlenih u njenom resoru izašlo na ulicu i da je u Vladi stavljena 'na ignore', Divjak je kazala da je „tu tako dugo dok ima pozitivnih pomaka“.

Nisam tu zbog toga jer mislim na svoju političku karijeru, niti sam tu da bih nekome davala legitimitet nego sam tu jer vjerujem da se ovaj sustav mora mijenjati, naglasila je.

Dodala je i da je svjesna da svi nisu bili jako uvjereni da do tih promjena mora doći niti su svi bili jako za to da se te promjene uvedu, ali mi ih uvodimo. Sigurno je da je dio tog reformskog paketa promjena i poboljšanje statusa učitelja i nastavnika, ali na tome smo radili dvije i pol godine i predlagali rješenja, no, sigurna sam da su svi u školama svjesni da se u dvije godine ne mogu ispraviti nepravde koje su bile desetljećima.

21. rujan 2023 18:47