StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVREMENSKA PROGNOZA

Stiže nam velika promjena vremena: temperature padaju ispod 20 stupnjeva, čeka nas i obilna kiša

Piše šibenski.hr
24. kolovoza 2020. - 09:17

Jutros je u većini predjela pretežno oblačno, a ponegdje već ima i slabe kiše. 

Na kopnu će lokalno pasti malo kiše, u drugom dijelu dana u unutrašnjosti Dalmacije su vjerojatni pljuskovi s grmljavinom, a tijekom noći u većini krajeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak.

Na kopnu će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na moru bura, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka s olujnim udarima. U Dalmaciji će poslijepodne zapuhati i umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura na kopnu od 24 do 28, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 29 i 33 stupnjeva Celzija.

Već je jutros u većini predjela pretežno oblačno, a prema prognozi meteorologinje N1 Tee Blažević, obilnije kiše moglo bi biti navečer i tijekom noći, i to u sjeverozapanoj unutrašnjosti, na dijelovima obale i u zapadnoj Slavoniji. 

Dosta kiše će biti još i sutra prijepodne, no nakon toga se očekuje smirivanje vremena. Meteorolog HRT-a Tomislav Kozarić javlja da bi sutra u prvom dijelu dana moglo biti još i jačih nevera, pljuskova i grmljavine na jugu, a u ostalim predjelima će se već sutra početi razvedravati. Na Jadranu će već u srijedu opet biti pretežno sunčano. Bura će oslabjeti, a zapuhat će maestral, a zatim i jugozapadnjak. Iako će temperatura i na jugu sutra biti niža, i dalje će biti toplo i vruće tijekom dana. 

Kiša će tijekom sutrašnjeg dana prestati i na kopnu. Od srijede će biti pretežno sunčano, povremeno umjerenom naoblakom, ujutro ponegdje i maglom. Na kopnu će jutra biti svježija. Danju će biti toplije, no ne očekuju se velike vrućine u ova tri dana, javlja HRT.

HAK: Jak vjetar na Jadranskoj magistrali

Meteorologinja Blažević upozorava i na jak vjetar zbog kojeg je usporen i promet. Poslijepodne bi bura trebala oslabjeti, no tada će početi kiše. Meteorolozi upozoravaju i na nevere na sjevernom i srednjem Jadranu, posebice u noći, kada na njih treba računati i na južnom Jadranu.

Prema izvještaju HAK-a, zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Jak vjetar usporava promet i na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče između vijadukta Božići i tunela Bristovac te A6 Rijeka-Zagreb na dionici između Kikovice i tunela Tuhobić, izvješćuje Hrvatski autoklub (HAK) no obje autoceste otvorene su za sve skupine vozila. Upozoravaju da su kolnici mjestimice mokri i skliski, a vozače pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i drže sigurnosni razmak između vozila.

Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom prometu.

Trajekti i katamarani plove redovito, izvijestio je HAK.

23. travanj 2024 22:03