StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettko će uvesti reda?

Stihijski turizam: U Makarskoj je čak 10.000 neprijavljenih komercijalnih kreveta, na crno se iznajmljuje 3000 stanova

Piše DIJANA TURIĆ
28. listopada 2023. - 21:10

Nacrt novog Zakona o turizmu prošao je javno savjetovanje i stupit će na snagu prvog dana sljedeće godine. Uvodi se nova raspodjela odgovornosti kojom će jedinice lokalne samouprave i turističke zajednice dobiti veće ovlasti.

Na zakon, koji definira budući smjer jedne od najvažnijih gospodarskih grana, većina hrvatskih turističkih zajednica, gradova i općina nisu imale komentar. Makarska je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se angažirao i poslao konkretne primjedbe na nacrt novog zakona, ali ni jedna nije uvažena.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

Gradonačelnik Makarske Zoran Paunović javno je poručio kako je zadovoljan novim zakonom, ali apelira na Ministarstvo da posebnu pozornost obrati na gradove koji na papiru imaju visok indeks turističke razvijenosti, a u stvarnosti će im biti potrebna velika pomoć kako bi turizam učinili održivim.

Promijeniti trendove

- Kako bismo promijenili trendove i uveli red u prostor, trebat će nam značajna financijska sredstva, a ako Makarska bude kategorizirana kao turistički visoko razvijena, neće moći privući novac nužan za pokretanje promjena - kazao je Paunović, dodavši da je Grad Makarska odlučio djelovati proaktivno pa je, među prvima u Hrvatskoj, izradio Studiju turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske koja je pokazala alarmantne podatke, što je potvrdio Neven Ivandić u ime Instituta za turizam, koji je izradio studiju.

- Ako se postojeći trendovi nastave, najjednostavnije rečeno, komunalna infrastruktura Makarske neće izdržati. Trenutno su Makarani i njihovi gosti zadovoljni kvalitetom života, ali u slučaju izgradnje novih stambenih jedinica, promet u mirovanju, opskrba vodom, javna odvodnja, sve će biti ugroženo - istaknuo je Ivandić.

Preliminarni rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske pokazali su kako za vrijeme špice sezone u gradu živi 2,2 posjetitelja po stanovniku. Više od polovice stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, šest od deset Makarana smatra kako postojeća izgrađenost nije prihvatljiva, a od 2017. do 2021. godine površina izgrađenih stanova je 2,2 puta veća od one u razdoblju od 2012. do 2016. godine! Jednako zabrinjavajuće, procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih postelja.

Izmjene Plana

- Ovdje je riječ o našim ljudima, mladi nam napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno visoka, a nikada se nije više gradilo. Želimo to promijeniti, znam da i vladajući imaju isti cilj i zaista se nadam kako će nam izaći u susret. Molimo Ministarstvo da nam pomogne spasiti Makarsku.

Mi smo u procesu izmjena postojećeg Prostornog plana, koji će dovesti do ukidanja višestambenih građevina i spašavanja preostalog prostora na području grada.

U godinama koje slijede možemo očekivati novi val apartmanizacije. Na Ministarstvu je velika odgovornost, jer bez njihova pozitivnog mišljenja konačan prijedlog plana ne možemo usvojiti - istaknuo je Paunović, dodavši kako vjeruje da će Ministarstvo uvažiti njihove prijedloge, jer su i prilikom izrade Zakona imali odličnu suradnju, iako im na koncu tri primjedbe nisu uvažene.

- Tražili smo da se jasno razgraniče domaćini u obiteljskom smještaju i oni koji se bave nekretninskim biznisom. Ne mogu se jednako oporezivati baka i djed koji iznajmljuju apartman ili sobu u obiteljskoj kući i vlasnik 10 apartmana. Drugo što smo predložili jest da se gradovima i općinama prepusti kategorizacija i ograničavanje najma stambenih jedinica.

Naša posljednja primjedba odnosila se spomenuti Indeks turističke razvijenosti jer smatramo da se Makarska, koja je prerazvijena, treba posebno kategorizirati - upozorio  je gradonačelnik Paunović.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Suzbijanje nelegalnog iznajmljivanja stanova ljeti sljedeći je korak Grada i TZ-a Makarska. Kako je kazao Paunović, u Makarskoj je još jako puno "crnog" tržišta.

- Volio bih da se TZ Makarska ozbiljno uhvati posla i da se napravi kampanja usmjerena na nelegalne iznajmljivače kako bi se izvršio pritisak da se prihodi TZ-a još više povećaju, ali ne zbog toga što smo pohlepni, već zato što doista nije fer prema svim ostalim igračima u turističkom sektoru koji redovito plaćaju porez i boravišnu pristojbu po svim uzusima tržišnoga gospodarstva - kazao je Paunović, dodavši da je prije godinu i pol dana došao na ideju o aplikaciji sličnoj onoj za bespravnu gradnju.

Prijaviti nelegalne

- TZ Makarska bi mogla napraviti internetsku stranicu na kojoj bi svi sugrađani mogli prijaviti iznajmljivače na crno, posredstvom fotografije što je odmah signal inspekcijama koje će utvrditi da su kršili zakon čime će ih penalizirati.

Takva ista situacija je sa stranicom bespravna gradnja koja je jasna poruka onima koji nelegalno grade da im se to neće zaboraviti, već će kad-tad doći na naplatu - kazao je prvi čovjek Makarske i dodao da je po pitanju nelegalnih iznajmljivača riječ o projektu koji se može provesti relativno brzo i nije pretjerano skup, a samo trebaju educiranu osobu koja bi projekt odradila s informatičarima, a nelegalne iznajmljivače bi trebalo prozvati javno poput poreznih dužnika, čime će se njihov broj smanjiti.

- To nije privatni smještaj u kojem imate domaćinski odnos, već govorimo o apartmanizaciji, gradnji stambenih zgrada i apartmana, a koje se direktno grade zbog iznajmljivanja, što je pogubno za makarski turizam - kazao je Paunović.

Hoće li ova ideja o suzbijanju nelegalnog iznajmljivanja stanova u Makarskoj uroditi plodom upitali smo Anđelka Kujundžića, predsjednika Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja Makarska. Kako nam je kazao, i sam je prije pet godina predlagao da vlasnici stanova koji ih iznajmljuju turistima, s TZ-om Makarska naprave ugovore ili da im se izda rješenje o iznajmljivanju kako bi bili evidentirani.

- U Makarskoj nam je u pogledu iznajmljivača najveći problem s nelegalnim iznajmljivačima stanova koji moraju biti dovedeni u zakonsku regulativu. Ovdje je riječ od oko 3000 stanova na ‘‘crno‘‘, a inače je u Makarskoj registrirano 4900 obiteljskih kuća za iznajmljivanje i 19.953 kreveta u tim kućama.

Mi iznajmljivači plaćamo sve obveze i porez i paušal i članarinu i odvoz otpada za apartmane, a iznajmljivači stanova ne plaćaju ništa - kazao je Kujundžić, dodavši da je riječ o stanovima koje su većinom kupili ljudi koji žive u inozemstvu, a koji svoje goste koji bacaju smeće u zajedničke kante ne prijavljuju, što doista nije fer prema malim iznajmljivačima.

Nakon ozbiljnog problema iznajmljivanja apartmana i stanova na ‘‘crno‘‘ dolazimo do svjetle točke Makarske koja je ovog ljeta ostvarila savršene turističke rezultate.

Minimalni rast

Kako nam je kazao Matko Buljan, stručni suradnik TZ-a Makarska, ukupno gledano, mjereno kroz kategorije fizičkog turističkog prometa sezona je bila uspješna, te je u dosadašnjem dijelu godine, do 25. listopada, u odnosu na 2022. zabilježen rast ostvarenog turističkog prometa u sve tri promatrane kategorije (noćenja +3,17 posto, dolasci +5,47 posto, broj turista +5,30 posto), a u odnosu na 2019. godinu ostvareni rezultat je bio još i bolji - noćenja +4,75 posto, dolasci +9,79 posto, broj turista +9,85 posto.

- Glavna značajka je minimalni rast ili stagnacija ostvarenog turističkog prometa u mjesecima glavne turističke sezone koja je u Makarskoj, za sada, ipak ograničena na četiri ljetna mjeseca - od lipnja do rujna (kada se aktiviraju svi postojeći smještajni i ostali ugostiteljski i uslužni kapaciteti) s iznimkom rujna u kojem je ostvaren značajniji rast u odnosu na 2022. i 2019. godinu, dok je u pred i sada početkom post sezone vidljiv konstantan rast ostvarenog turističkog prometa čime možemo biti zadovoljni jer se ograničava rast pritiska na infrastrukturu u mjesecima kada je najopterećenija, a bolje se koriste postojeći turistički kapaciteti u mjesecima izvan glavne turističke sezone, te se ujedno ostvaruje stabilan rast ostvarenog fizičkog turističkog prometa na razini godine.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Bitno je još naglasiti da je u odnosu na prethodnu rekordnu 2022. godinu kod svih vrsta smještaja zabilježen rast ostvarenog turističkog prometa, a što se emitivnih zemalja tiče, najveći promet zabilježen je po pitanju gostiju iz Poljske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kraljevine Švedske, Ukrajine, Češke, Mađarske, Slovačke i Austrije - naglasio je Buljan, dodavši da će potpuni rezultati listopada biti objavljeni kada se sumiraju podaci iz cijelog mjeseca.

Uranilo milijunto noćenje

- Za sada mogu dati informaciju da je u dosadašnjem dijelu mjeseca u odnosu na 2022. godinu zabilježen rast ostvarenog turističkog prometa u kategoriji noćenja i to +10,86 posto, dok je zabilježeni broj turista nešto manji od onog prethodne godine, -1,79 posto, a u donosu na 2019. godinu isto tako je ostvaren rast u kategoriji noćenja od +3,71 posto dok je zabilježeni broj turista manji za -14,74 posto, što implicira da su turisti u listopadu u prosjeku u destinaciji boravili duže nego prethodnih godina - napomenuo je Buljan.

Inače, vrijedno je spomenuti da je Makarska ove godine milijunto turističko noćenje ostvarila 8. kolovoza, dan ranije nego 2022. godine.

06. svibanj 2024 22:06