StoryEditorOCM

Stigle dramatične fotografije iz Zagreba: ovo su hrabri medicinari iz klinike u kojoj je smješten zaraženi mladić, pogledajte im zaštitnu opremu

Piše S. J. T.
3. ožujka 2020. - 16:57

Nakon što je objavljeno da je u Zagrebu zabilježen prvi oboljeli od koronavirusa fotoreporteri domaćih i stranih medija skupili su se ispred Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Među njima je bio i Denis Lovrović koji radi za uglednu agenciju AFP i koji je uhvatio kadrove medicinskog osoblja koje vjerojatno brine o mlađem muškarcu u dobi od 25 godina koji je 20 veljače 2020. doputovao iz pokrajine Lombardije (grada Milana) u Italiji, koja je zahvaćena epidemijom koronavirusa (COVID-19).

Taj muškarac je proglašen prvim hrvatskim pacijentom zaraženim koronavirusom.

Na fotografijama se vide dva muškarca obučena u zaštitna odijela, sa specijalnim maskama i naočalama na licu, kako ulaze i izlaze iz klinike. Jedan od njih ima čak i pojačanu zaštitu u vidu velikog zaštitnog omotača oko glave.

Također, fotoreporter Cropixa Damjan Tadić je zabilježio djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kako nose uzorke korona virusa zastićeni posebnom opremom. 

Soba broj četiri na Odjelu za striktne izolacije infektoloških bolesnika u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” više nije prazna, naveo je pak Jutarnji list.

Spomenuta je soba od kraja siječnja spremna primiti pacijente zaražene koronavirusom, koji se sve više širi svijetom. Osim spomenute prostorije u stanju pripravnosti su i liječnici te medicinske sestre na drugom katu te zgrade.

Kako su tada objasnili, magistrica sestrinstva Marica Trogrlić te specijalist infektolog dr. sc. Neven Papić, svaki izloženi dio tijela mora biti zaštićen.

- Na sebi imamo mantil od viral-barijera, posebne FFP3 maske, jednokratne zaštitne naočale, duple rukavice te pokrivala za glavu i stopala. Ne smijemo imati šminku, nikakav nakit, mobitele ili satove. Ne smije se vidjeti ni kosa ispod pokrivača za glavu, a lice mora biti čisto, obrijano - rekla je Trogrlić.

Soba za karantenu ima dva kreveta, klasične bolničke noćne ormariće, sobu s toaletom te izlaz na balkon. Plahte i pidžama su jednokratni, a na zidu je i audio te video nadzor koji 24 sata prati stanje pacijenta. Ipak, soba je posebna po načinu kako joj se pristupa. Naime, onog trena zaraženi pacijent kada u nju uđe, zatvaraju se vrata s odjela i njemu se pristupa isključivo putem balkona.

- Pacijent dolazi dizalom na balkon te onda u ovu sobu. Nakon toga liječnici i sestre više ne ulaze s odjela, nego s balkonske strane, i to u punoj zaštitnoj opremi - objašnjava Trogrlić.

Na ulazu stoji podsjetnik da se u nju ulazi potpuno spreman, s podmirenim fiziološkim potrebama, svom potrebnom opremom te bez ikakvih vrijednih predmeta. Kao što smo rekli, što god uđe, ne izlazi i nema prostora za bilo kakve propuste. Pripreme za ulazak traju deset do 15 minuta, a još dulje traje procedura za izlazak.

 

19. travanj 2024 06:11