StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeti to se dogodilo

Stigao je i prvi otkaz u školstvu zbog mjera, Sindikati otkrili koliko je njihovih članova dobilo upozorenje

Piše Marijana Cvrtila/sd
6. prosinca 2021. - 16:32

Pao je i prvi otkaz ugovora u radu u sustavu obrazovanja zbog nepoštivanja odluke o COVID potvrdama. Kako nam je potvrdio ravnatelj Tehničke škole u Bjelovaru Dario Malogorski, ta je škola u ponedjeljak potpisala sporazumni raskid ugovora o radu s profesorom strukovnih predmeta koji se od početka primjene odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o obveznom testiranju za pristup radnome mjestu odbijao i cijepiti i testirati, a danima nije dolazio ni u školu niti održavao nastavu.

Riječ je o profesoru u tridesetim godinama života koji je, kako doznajemo, u školi počeo raditi tek početkom rujna ove godine. Sporazumnom otkazu prethodila su dva upozorenja, ni na jedno se profesor nije očitovao, premda je ravnatelj, uz poštivanje pravne procedure, pokušavao i razgovorom s mladim prosvjetarom postići rješenje kako bi se izbjegao nemili epilog, to nije bilo dovoljno.

- Moram naglasiti kako je kolega bio vrlo korektan, nije stvarao nikakve probleme. Došao je, potpisao sporazumni raskid ugovora o radu i to je bilo to. To smo mirno riješili. Uopće, cijelo ovo vrijeme nije stvarao nikakve probleme. Kolegi je žao, ali on ima principe od kojih nije želio odustati i u to ne mogu ulaziti – prepričao je ravnatelj Malogorski, dodajući kako profesor izbjegava medije i "ne želi biti medijska zvijezda“.

Ravnatelj ističe i kako su za njegove predmete organizirali zamjene te da škola normalno funkcionira, a u ponedjeljak su imali samo dva učenika pozitivna na COVID-19. Također, kako smo mogli neslužbeno doznati, u sustavu srednjeg školstva pred otkazom je i jedan profesor u vukovarskoj srednjoj školi, međutim, do zaključenja teksta nismo dobili potvrdu je li do toga uistinu i došlo.

Prvi otkazi u sustavu prosvjete zbog odbijanja predočenja bilo kakve odgovarajuće potvrde (EU digitalna COVID potvrda, negativan test i sl.) očekivali su se početkom prosinca upravo zato što je u većini takvih slučajeva istekao 15-dnevni rok otkad je poslodavac saznao za činjenicu na kojoj temelji izvanredni otkaz, a kako to propisuje Zakon o radu.

Otkazima, prema preporuci Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, trebala su prethoditi najmanje dva upozorenja koja su poslodavci/ravnatelji u nekoliko slučajeva izrekli, jednako kao i u slučaju profesora iz Bjelovara.

Međutim, u ovom trenutku ni mjerodavno Ministarstvo znanosti i obrazovanja nema podatke o tome koliko je prosvjetara dosad dobilo takva dva upozorenja niti koliko je ih je dobilo/potpisalo otkaz, iako su procjene da je takvih učitelja i nastavnika vrlo malo.

U najvećem školskom sindikatu, Sindikatu hrvatskih učitelja, kaže predsjednica Sanja Šprem, nemaju nijednog člana koji je dobio otkaz ili su mu izrečene mjere upozorenja pred otkaz. U drugim sindikatima brojke su nešto drukčije:

- Imamo deset ili 11 članova u osnovnim i srednjim školama koji su dobili dva upozorenja pred otkaz, ali, prema našim saznanjima, otkaz još nije dobio nitko. Teško je predvidjeti što ih dalje čeka, neke možda otkaz, neke treće upozorenje, a nekima se možda neće dogoditi ništa – kaže Željko Stipić, čelnik školskog sindikata Preporod.

U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, ističe predsjednica Nada Lovrić, dobili su informacije o osam njihovih članova kojima su izrečena dva upozorenja pred otkaz. Međutim, rasplet te situacije teško je predvidjeti jer je većina njih trenutno – na bolovanju.

Sindikati podnijeli Prijedlog za ocjenu ustavnosti

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) i Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) podnijeli su prije nekoliko dana Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke Nacionalnog stožera o uvođenju COVID potvrda, odnosno obveznog testiranja, u sustavu obrazovanja. Kako objašnjava glavna tajnica SHU Ana Tuškan, od Ustavnog suda očekuju da se preispita uvođenje COVID potvrda u taj sustav zbog pitanja pravne uređenosti, proporcionalnosti i određenosti mjera te prethodnog postupka procjene rizika, što je pitanje vladavine prava i uređenosti države. Ugrubo, smatraju da mjera kojoj je svrha zaustavljanje širenja zaraze među sveopćim pučanstvom zadire u radno-pravne odnose zaposlenih u obrazovanju, odnosno može dovesti do otkaza ugovora o radu.

- Važno je naglasiti da sindikati ne zauzimaju pozicije za ili protiv cijepljenja ili testiranja, nego nas zanimaju pitanja iz radno-pravnih odnosa u slučaju mogućih tužbi – ističe Sanja Šprem, predsjednica SHU. Nada Lovrić, čelnica NSZSŠ-a, dodaje pak kako su sindikati od početka uvođenja COVID potvrda govorili kako je to nelogično u sustavu obrazovanja gdje se odluka odnosi na samo jednu osobu (nastavnika) u učionici, ali ne i na 30 učenika u istom razredu.

- Mi smo od početka govorili kako ćemo odluku poštivati, iako je smatramo nelogičnom za sustav obrazovanja. Zahtjev Ustavnom sudu nismo tempirali za neki određeni datum, bitan nam je pravni okvir. Dakle, to je radno-pravno, a ne političko pitanje – ističe Nada Lovrić.

19. travanj 2024 01:31