StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRGOVAČKI SUD

Stečaj od 1,7 milijardi kuna! Kreće potpuna rasprodaja imovine Kerumove tvrtke, pogledajte što je sve na bubnju: ‘J*** mi se što ćete napisati‘

Piše Vanja Nezirović
8. lipnja 2020. - 11:12

Kuća s osam stanova u Splitu, građevinsko zemljište u Supetru, vinograd u Jelsi te poslovni prostor u Splitu u vlasništvu tvrtke Kerum d.o.o. koja je u stečaju uskoro bi se trebali naći u prodaji jer je Trgovački sud zakazao ročište za 9. srpnja radi “izjašnjavanja o vrijednosti imovine stečajnog dužnika”.

Ročište će se održati samo četiri dana nakon parlamentarnih izbora na koje je Željko Kerum najavio izlazak sa svojom strankom Hrvatska građanska stranka jer su “Most i Živi zid pri kraju”.

- Nemaju oni više neke mogućnosti, tržište koje su oni zauzeli je prazno. Smatram da imamo mogućnost postići dobre rezultate, a s druge strane kandidati dviju najjačih stranaka - HDZ-a i SDP-a - nisu neki kandidati u IX. i X. izbornoj jedinici da bi mogli postići bolje rezultate od mene i mog HGS-a. Mislim da imam velike šanse ući u Sabor - izjavio je ovih dana u medijima Kerum. Kada smo ga ovaj vikend kontaktirali kako bismo ga pitali o stečajnom postupku, očitovao se neprimjerenim riječnikom i poklopio nam je slušalicu.

Bez nagodbe

Na tim nekretninama koje će biti predmet spomenutog ročišta upisan je kao vjerovnik B2 Kapital, a sam stečajni postupak u nekadašnjoj tvrtki bivšega splitskog gradonačelnika Željka Keruma otvoren je još, podsjetimo, u siječnju 2018. godine.

U izvješću stečajne upraviteljice navodi se da je “kriza koja je zahvatila 2008. godine hrvatsko gospodarstvo dodatno otežala položaj Kerumova društva na tržištu”.

U ranijem predstečajnom postupku 2013. godine bile su, podsjetimo, utvrđene tražbine vjerovnika u visini od 1,7 milijardi kuna.

Međutim, postupak predstečajne nagodbe nije uspio te ona nije postignuta jer je dio vjerovnika izjavio žalbe, pa je nad Kerumovom tvrtkom otvoren stečajni postupak.

“U trenutku otvaranja stečajnog postupka dužnik nije obavljao poslovnu djelatnost te nije imao zaposlenika”, navodi se u izvješću stečajne upraviteljice.

Nadalje stoji da su na ispitnom ročištu na splitskom Trgovačkom sudu vjerovnici bili upoznati s gospodarskim položajem dužnika te su na izvještajnom ročištu prihvatili prijedloge stečajne upraviteljice Natalije Mladineo o daljnjem tijeku postupka.

“Prihvaćen je prijedlog o obustavi poslovanja dužnika zbog nepostojanja uvjeta za daljnji nastavak djelatnosti, prihvaćen je prijedlog troškova postupka, prihvaćen je prijedlog o imenovanju sudskih vještaka u svrhu procjene vrijednosti imovine dužnika na kojoj nema upisanih založnih prava ime trećih osoba kao prijedlog načinu prodaje navedene imovine”, veli se u izvješću.

Tako sada na procjenu vrijednosti idu sljedeće nekretnine - dvorište površine 1291 četvorni metar i kuća veličine 711 četvornih metara u Splitu. Zatim će se procijeniti i čestice na Braču, jedna površine 1875 kvadrata, a druga je građevinsko zemljište površine 5506 četvornih metara u Supetru. Potom u Jelsi vinograd površine 10.492 četvorna metra te u Splitu poslovni prostor.

Niti jedna ponuda

Stečajna upraviteljica u izvješću navodi i da je u veljači na sudu održano ročište za prodaju imovine svinjogojske farme i Lagune u Drnišu, ali da do održavanja ročišta nije pristigla niti jedna ponuda. Dana 12. ožujka Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izvijestilo je da u odnosu na dionice NK Hajduka u vlasništvu tvrtke Kerum d.o.o., a na kojima založno pravo imaju upisano Ministarstvo financija te RH, a s obzirom da nad dionicama nije pokrenut ovršni postupak, mogu ići u prodaju.

U izvješću se  navodi da nekretnina Šumski dvor u zagrebačkom potresu nije pretrpjela veliku štetu, ali da je na kinu Central urušen dio krovišta. “Sanaciji će se pristupiti nakon što se saniraju zidovi kuće koja se nalazi uz kino”, stoji u izvještaju stečajne upravi teljice Natalije Mladineo.

24. travanj 2024 06:34