StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPad vojnog aviona

Svjedok tragedije: zrakoplov se okretao u zraku, izvodio akrobacije. Odjednom je nestalo zvuka, a onda se čuo udarac o zemlju i eksplozija

Piše PSD
7. svibnja 2020. - 18:13

Novo:

Dvojica pripadnika Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva, kadet i instruktor, smrtno su stradali kada se trenažni zrakoplov na kojemu su provodili obuku, danas oko 16 sati srušio u blizini zrakoplovne baze u zadarskom Zemuniku.

Trenažni zrakoplov Zlin 242 L Aerobatic, iz za sada nepoznatih razloga srušio se na području Biljana Donjih, te je pri udaru u tlo eksplodirao i zapalio se.

Mještani Biljana Donjih navikli su na zvuk vojnih aviona pa danas nisu posebno obraćali pozornost na nebo iznad njih. Igrom slučaja nesreći je svjedočio jedan od mještana dok je pred kućom čistio ribu.

Za RTL je ispričao kako je to izgledalo: ''Avion se okretao u zraku, izvodio akrobacije. U jednom momentu čuo sam da se ne čuje nikakav zvuk, no on je i dalje bio u zraku. Samo desetak sekundi kasnije čuo se udarac o zemlju, a nedugo zatim i eksplozija."

Stradali su kadet i iskusni instruktor, a na mjesto događaja upućeni su vatrogasci i policija. U Zemunik su se uputili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Ranije:

U četvrtak u Biljanima Donjim kod Benkovca oko 16 sati dogodio se pad vojnog školskog aviona ZLIN u kojem su bili dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bila je riječ o redovnom obučnom letu, javlja zadarski.hr.

Kako iz izvora bliskih istrazi doznaje zadarski.hr, oba člana posade su smrtno stradala. U školskom avionu su bili pilot instruktor i kadet, a avion je navodno eksplodirao.

Iz MORH-a su potvrdili da se radi o njihovom zrakoplovu Zlin oznake 403 te da su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Kako su izvijestili, radilo se o redovnom obučnom letu.

Avion se srušio pokraj jedne obiteljske kuće, Na mjesto događaja upućene su nadležne službe, a a na teren su prvi izašli Vatrogasci JVP Benkovac.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su izgubili život u nesreći vojnog školskog aviona Zlin tijekom redovnog obučnog leta.

"Strašan je to i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji, nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i za Oružane snage RH", stoji u Milanovićevom priopćenju.

24. travanj 2024 12:09