StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVremenska prognoza

Spremite se na žešću promjenu: krajem tjedna u nekim će dijelovima Hrvatske pasti snijeg! Evo kakvo nas vrijeme očekuje u Dalmaciji

Piše šibenski.hr
28. ožujka 2022. - 09:43

Početkom novoga tjedna bit će većinom suho, barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo za ovo doba godine, a mnogima dugo očekivana kiša dolazi sa zamjetnijom promjenom vremena u srijedu, pišu meteorolozi s HRT-a.

U četvrtak će kiša ponegdje biti i obilna, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, a promjenjivo s kišom nastavit će se i u prvim danima travnja kada bi uz pritok hladnijeg zraka - kao za neku prvotravanjsku pošalicu - u gorju moglo pasti i malo snijega, piše HRT.

Valja upozoriti i na često jako, ponegdje i olujno jugo od srijede do petka.

U ponedjeljak na jugu Hrvatske umjereno, povremeno i pretežno oblačno. Samo rijetko, uglavnom na moru, može pasti poneka kap kiše. Puhat će slab do umjeren vjetar s mora, jugozapadni, prema otvorenome moru umjereno jugo. More malo ili umjereno valovito. Jutarnja temperatura oko 4 °C u unutrašnjosti, pokraj mora oko 11 °C, danju između 16 i 20 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano s više oblačnih razdoblja na jugu. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, na otocima južni i jugo. U unutrašnjosti ujutro svježe, a danju posvuda relativno toplo s najvišom temperaturom do 22 °C.

Podjednako toplo i na pretežno sunčnom sjevernom dijelu Jadrana na kojem će vjetar osobito u prvom dijelu dana gotovo posve izostati pa bi ponegdje moglo biti sumaglice i magle. Popodne do umjeren jugozapadnjak, izraženiji u gorskim predjelima u kojima će prevladavati vedro, a ujutro i hladno s najnižom temperaturom zraka u kotlinama i do -2 °C.

Pretežno vedro uz ponedje umjeren jugozapadnjak bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro oko 4 °C, danju od 21 do 23 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano. Popodne u Posavini malo oblaka. Većinom mirno, rijetko gdje slab jugoistočnjak. Najniža temperatura od 3 do 6 °C, a najviša od 21 do 23 °C."

"U djelomice sunčani utorak u većini unutrašnjosti pojačat će jugozapadnjak, no zadržat će se toplo. Uz sve više oblaka prema srijedi ponegdje u Gorskom kotaru može pasti i malo kiše, no ona će biti učestalija i obilnija tek od srijede poslijepodne.

Na Jadranu porast naoblake već od utorka, povremena kiša, pa i u obliku pljuskova u srijedu, a osobito često i lokalno obinije u četvrtak. Zapuhat će jugo, od srijede jako. Jutra će biti još toplija, a dani zbog oblaka malo manje topli.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

20. travanj 2024 03:16