StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzimski ugođaj

Sprema se megadoček za Vatrene, ali zbog zime i Adventa ne može biti isti kao 2018. godine

Piše Dušan Miljuš/JL
12. prosinca 2022. - 17:54
Doček srebrnih ‘vatrenih‘ na Trgu bana Jelačića u srpnju 2018., sada je sasvim drugo vrijemeNeja Markičević/Cropix

U srijedu operativno počinje razgovor o dočeku "Vatrenih" nakon povratka sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Riječi su to Vlade Dominića, časnika za sigurnost HNS-a, koji je s reprezentativcima u Dohi.

Kao što je i najavljeno, hrvatska nogometna reprezentacija ponovno može očekivati spektakularan doček pri povratku sa Svjetskog prvenstva, a moguće je da će nadmašiti 16. srpnja 2018. kad je srebrne iz Rusije od zračne luke na Plesu do Trga bana Jelačića čekalo više od pola milijuna ljudi. Osim Zagreba, spektakularni doček priređen je u Splitu, Zadru, Osijeku te u svim mjestima iz kojih su bili reprezentativci, a Livnjaci su, pak, poseban doček priredili izborniku Zlatku Daliću, piše Jutarnji list.

image

Vlado Dominić, bivši šef hrvatske policije i časnik za sigurnost HNS-a

Marko Todorov/Cropix

I dok je za igrače, stručni stožer i navijače to događaj za pamćenje, za policiju i ljude iz osiguranja velik je sigurnosni izazov. Sasvim je izvjesno da će doček biti na Trgu bana Jelačića kao i 2018. godine, samo što je zima i u tijeku je Advent, što su neki drugi izazovi za policiju i organizatore. Od kućica koje su postavljene do nekih drugih događanja, koji su to sve faktori o kojima organizatori i osiguravatelji dočeka moraju voditi računa?

bogato iskustvo PU zagrebačke

O sigurnosnim izazovima, ali i osiguranju takvih manifestacija, razgovarali smo sa stručnjakom za sigurnost Matom Laušićem koji je sudjelovao u organizaciji osiguranja koncerta Prljavog kazališta 1989. godine, zatim osiguranja proslave 30. svibnja 1990. i uspostave hrvatske državnosti, sve do povratka spomenika bana Jelačića 17. listopada 1990. godine na Trg i brojnih drugih prigoda.

image

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić: Opet će biti važno da se u dogovoru s predstavnicima stanara osigura da nitko ne može doći na krovove

Dragan Matić/Cropix

- Trg bana Jelačića sasvim sigurno logičan je izbor iz više razloga. MUP i posebno PU zagrebačka imaju veliko iskustvo u organizaciji takvih skupova, ali postoje sigurnosni rizici. Sjećam se da je kod prljavaca najveći rizik bio nekontrolirano penjanje na objekte, na krovišta, jer nisu bili zatvoreni ulazi, i postojala je opasnost da netko padne, ali to se, srećom, nije dogodilo. Osim Trga, pune su bile okolne ulice, Praška, Gajeva, Ilica, Jurišićeva, a procjene su pokazale da je bilo oko 200.000 ljudi. Opet će biti važno da se dobro pokriju svi ulazi u kućne veže, da se u dogovoru s predstavnicima stanara osigura da nitko ne može doći na krovove - kaže Laušić.

Nulta tolerancija na pirotehniku

Drugi segment osiguranja koji smatra izazovnim moguća je uporaba pirotehnike.

- To je uvijek opasnost jer može doći do nekontroliranoga gibanja mase, panike, što bi za posljedicu moglo imati stampedo, a to je vrlo rizično. Policija zato mora energično spriječiti bilo kakav pokušaj unošenja pirotehnike. Posebno treba obratiti pozornost na to da se pirotehnika ne donosi prije događanja, odnosno da je netko ne bi bunkerirao, a tu će biti važna uloga operativaca u civilu. Nadalje, treba osigurati sigurnosne zone kako bi se spriječilo nekontrolirano talasanje mase koje je uvijek moguće. To se postiže sektorizacijom pa se onda ti sektori fizički podijele pregradama. U tim zonama također treba imati dovoljno policajaca - kaže Laušić. Na pitanje koliko bi policajaca trebalo osiguravati Trg bana Jelačića za doček "vatrenih", Laušić procjenjuje: - Mislim da je riječ o 450 do 500 policajaca, od temeljnih, interventnih po potrebi, do pripadnika specijalne policije. Primjerice, za utakmicu Dinamo - C. zvezda 13. svibnja, koja nije odigrana, bilo je angažirano 480 policajaca s pričuvom na stadionu i na trasi. Uvijek prakticiram imati i 50 posto snaga u pričuvi - rekao je Laušić.

image

‘Posebno treba obratiti pozornost na to da se pirotehnika ne donosi prije događanja, odnosno da je netko ne bi bunkerirao‘, kaže Mate Laušić (ilustracija)

Srđan Vrančić/Cropix

O samoj organizaciji policijskog osiguranja na Trgu kaže: - Policija mora biti i u masi, ali tako da policijske snage budu pozicionirane da uvijek mogu intervenirati. Najbolji za to su prostori u prolazima, dvorištima, poput Harmice ili na Trgu, ali i u blizini, u Gajevoj i Praškoj, na barem četiri do pet lokacija. Jer, začepi li se prostor, teško se probijati kroz masu. Kod osiguranja imate tzv. tri faze: punjenje prostora, praćenje događanja i razilazak mase, što također može biti potencijalni izvor incidenata, ovisno o tome je li riječ o euforiji ili o razočaranju. Kad je riječ o Trgu bana Jelačića, zona kojom se masa razilazi su Gajeva, Praška, Ilica i Jurišićeva. Tu također mora biti policija - kaže Laušić.

‘lako se raspremiti, ali teško se opremiti‘

Kad je riječ o opremljenosti policajaca za osiguranje dočeka "Vatrenih", kaže: - Uvijek treba imati svu opremu. Jer, kako sam ja znao govoriti, lako se raspremiti, ali teško se opremiti. Policija na osiguranje ionako dolazi kombi vozilima, stoga u njima trebaju imati sve od opreme. Postoje dva vozila koja mogu služiti kao stožer i komunikacijsko središte i njih bih također postavio negdje u široj zoni te ostavio dovoljno policajaca za njihovo osiguranje. Sasvim sigurno bit će formiran i poseban stožer osiguranja, kao što se to radi na svim osiguranjima velikih događaja.

image

Luka Modrić i suigrači u Zagrebu 2018.

Davor Pongračić/Cropix

Dakle, srijeda će biti Dan D za odluku o dočeku "Vatrenih". Ljudi iz HNS-a zaduženi za sigurnost, a riječ je o bivšim policijskim rukovoditeljima i operativcima, sasvim je izvjesno, s igračima i stručnim stožerom imat će prije povratka brifing kako bi i njih upoznali sa svim pojedinostima osiguranja, ali i kako bi im dali smjernice, da i oni svojim ponašanjem budu faktor sigurnosti kako bi taj veliki sigurnosni izazov prošao bez incidenata, piše Jutarnji list.

26. travanj 2024 06:32