StoryEditorOCM

Spasonosnog lijeka za srčane bolesnike više nema, ali iz HALMED-a doznajemo da postoji zamjena: ‘Hitno je uvezeno...‘

Piše Ivica Marković
4. rujna 2023. - 13:09

U medijima je svjetlo dana ugledala vijest kako u Hrvatskoj, odnosno u ljekarnama diljem Lijepe Naše nema lijeka Tinidil, kojeg je proizvodila Pliva, a koji pacijentima može spasiti život, jer je riječ o lijeku koji sadrži djelatnu tvar izosorbid dinitrat i pripada skupini lijekova za liječenje bolesti srca. Naglo smanjuje tlak, a posebno je važan u sprječavanju akutnog napadaja angine pektoris.

Stavlja se pod jezik i djeluje vrlo brzo te doslovce može spasiti život, posebno težim srčanim bolesnima koji su preboljeli infarkt miokarda. Tog lijeka više nema na hrvatskom tržištu.

Istina, tog lijeka više nema na hrvatskom tržištu, ali ima zamjenskih lijekova.

- Problem s nestašicom Tinidila riješen je interventnim uvozom i u Hrvatsku je uvezen lijek talijanskog proizvođača i već ga se može nabaviti u ljekarnama, rekla nam je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Ovu informaciju nam je dodatno potvrdio i magistar farmacije Mate Krce, zamjenik ravnatelja tvrtke Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije.

- Tinidila nema, ali imamo iste lijekove, s istom djelatnom tvari, samo su od drugog proizvođača iz uvoza i pod drugim imenom, rekao je Mate Krce.

Dakle, nema straha za srčane bolesnike, u ljekarnama ima lijeka koji život znači, samo nije pod imenom Tinidil.

Pliva prestala proizvoditi lijek koji spašava živote, zamjenskog nema! Pacijenti su u panici, nema ni zaliha

28. travanj 2024 23:04