StoryEditor
Hrvatska i svijetPrvo ranjivi

Španjolska u siječnju počinje besplatno cijepiti stanovnike

Piše HINA
24. studenog 2020. - 17:36

 Španjolska će od siječnja besplatno cijepiti svoje stanovnike protiv koronavirusa, i to prvo starije osobe u umirovljeničkim domovima, osoblje koje brine o njima te zdravstvene radnike, izjavio je u utorak španjolski ministar zdravstva Salvador Illa predstavljajući plan cijepljenja.


Španjolska namjerava kupiti oko 140 milijuna doza cjepiva čime bi do kraja iduće godine mogla po potrebi cijepiti čitavu populaciju od 47 milijuna stanovnika.
"U prvoj fazi, od siječnja do ožujka, cjepivo će biti u jako ograničenoj količini. Prednost će stoga imati ranjive osobe u umirovljeničkim domovima, osoblje koje brine o njima te zdravstveni radnici", izjavio je Illa na konferenciji za medije nakon sastanka ministara u Madridu na kojem je potvrđen plan.


Druga faza cijepljenja trajat će od ožujka do lipnja, kada će cjepivo biti dostupnije. Nakon lipnja Španjolska će ući u treću fazu kada bi cjepivo trebalo biti dostupno širem broju stanovnika.
Vlada je napravila listu prioriteta odredivši 18 skupina stanovnika, počevši od onih najugroženijih, a to su osobe u umirovljeničkim domovima koje su od izbijanja pandemije u ožujku masovno obolijevale kao i osobe koje skrbe o njima, te zdravstveni radnici koji liječe bolesne.


"Cjepivo će biti besplatno, a rezultat će biti bolji budu li se stanovnici dobrovoljno cijepili", napomenuo je ministar.
U Španjolskoj se od ožujka zarazilo koronavirusom 1,5 milijuna stanovnika, od kojih je 43.130 umrlo.
Tijekom posljednja dva tjedna dijagnosticiran je virus kod 374 osobe na 100.000 stanovnika, čime je broj zaraženih pao ispod 400 prvi put u posljednjih mjesec dana.


Španjolska od ponedjeljka na aerodromima i u lukama traži od putnika iz inozemstva negativan rezultat PCR testa na covid-19.

item - id = 1059681
related id = 0 -> 1136423
related id = 1 -> 1136516
21. listopad 2021 09:34