StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkontroverzne ideje

Šok i nevjerica: Nastavnike će nadzirati 24 sata, jao njima ako ‘otkače viška‘ na piru? A učenicima bi ukinuli ustavno pravo?!

Piše Marijana Cvrtila/SD
3. listopada 2022. - 20:03

Šok i nevjerica – u najblažem bi se mogle opisati reakcije naših sugovornika iz sustava obrazovanja koji su imali prilike vidjeti nacrt jednoga od najstrože čuvanih radnih materijala na kojima se radi u proteklih godinu dana, a riječ je o izradi novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Prvi sastanak uključenih aktera na ovu je temu održan u resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) u listopadu prošle godine, ali dosad su u javnost samo na kapaljku stizale vijesti o tome što će se mijenjati i kakva će rješenja ponuditi novi krovni osnovnoškolski i srednjoškolski zakon, čije se donošenje očekuje do kraja ove ili početka iduće godine.

Izmjena mreže škola

Iz pouzdanih izvora uspjeli smo neslužbeno doznati nekoliko prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja koji bi, tvrde naši sugovornici, mogli izazvati tektonske poremećaje u osnovnim i srednjim školama. Uz ogradu da se radi o prijedlozima, a ne o konačnom tekstu koji će biti upućen u javnu raspravu, i tek treba vidjeti hoće li i u kojem obliku biti usvojeni, spomenimo ih nekoliko. Tako se nacrtom novog zakona navodno predlaže izmjena postojeće mreže škola na način da osnovne i srednje škole s redovitim programima, a koje su financirane iz državnog proračuna, imaju najmanje 150 učenika.

Prema MZO-ovoj bazi podataka “Školski e-Rudnik (ŠeR)”, ove školske godine gotovo 300 samo matičnih osnovnih i srednjih škola, ili njih više od petine, ima do 150 učenika.

image
Hanza Media
image
Niksa Stipanicev/cropix/Cropix

- Opravdano je postaviti pitanje što to znači za opstojnost tih ustanova? Hoće li doći do njihova gašenja? To bi bila prava katastrofa za sve naše male sredine – upozoravaju naši upućeni sugovornici na moguće posljedice. Nadalje, dodaju, neki prijedlozi kojim potom slijede proturječni su ovome jer spominju “škole s manjim brojem učenika”, što ne znači da rješenja koja se za njih predlažu nisu na rubu ustavnosti. Naime, navodno je predloženo da učenici iz škola s manjim brojem učenika, u slučaju da nemaju stručno zastupljenu nastavu u nekim predmetima, te predmete slušaju – online. Prevedeno, to bi značilo da u onim manjim školama, na primjer na otocima, brdsko-planinskim krajevima ili općenito sredinama s manjim brojem djece, u slučaju da škola ne može pronaći nastavnika matematike ili fizike s odgovarajućom stručnom kvalifikacijom, te predmete slušaju na daljinu.

- To je protuustavno! Naš Ustav jamči da je obrazovanje u Hrvatskoj svakome dostupno pod jednakim uvjetima – naglašavaju naši sugovornici.

image
Hanza Media

Rješenja se općenito traže za kronični nedostatak pojedinih nastavničkih struka u osnovnim i srednjim školama, osobito onih iz takozvanih STEM predmeta kao što su matematika, fizika, kemija, ali i informatika, a posljednjih godina sve je veći deficit i onih iz stranih jezika. Resorni ministar Radovan Fuchs u nekoliko je navrata ponovio kako bi iz tih razloga u sklopu novog zakona trebalo omogućiti povratak u nastavu “umirovljenika”, odnosno umirovljenih učitelja i nastavnika pojedinih struka. Prema našim saznanjima, to bi sada moglo biti sprovedeno u djelo, odnosno jedan je od prijedloga da se, u slučaju potrebe i kada škola nikako ne može pronaći kvalificiranog nastavnika za određeni predmet, može produžiti ugovor o radu do najkasnije 67. godine života s nastavnikom koji je stekao uvjete za odlazak u mirovinu. Navodno je jedan od prijedloga bio i da se, zbog istih potreba, u osnovnim - ali i srednjim školama - dopusti zapošljavanje prvostupnika iz tih predmeta.

Jedna od novosti oko koje, pak, navodno ne bi trebalo biti spora jest ukidanje postojećeg Pravilnika o načinu i postupku zapošljavanja u školskim ustanovama, odnosno ukidanje obveze testiranja kandidata pred povjerenstvom škole koje imenuje ravnatelj. Prema pravilniku donesenom u vremenu bivše ministrice Blaženke Divjak, ta su povjerenstva dosad mogla kandidate, koji ispunjavaju uvjete iz javnog natječaja, dodatno selektirati preko psihologijskog testiranja, pisane ili praktične (ogledni sat) provjere sposobnosti ili intervjua. Dosad je bilo mnogo prigovora na te postupke, a kako doznajemo, nisu ih se ni sve škole jednako pridržavale pa se sada predlaže njihovo ukidanje.

image
Goran Mehkek/Cropix

Dopunska nastava

Prijedlog oko kojega bi moglo biti kritika, kako doznajemo, tiče se i statusa ravnatelja škola koji nisu prošli reizbor, to jest nakon isteka mandata nisu ponovno izabrani za ravnatelje, a nemaju mogućnost ni za povratak na staro (nastavničko) radno mjesto u istoj školi. Predlaže se da se u tom slučaju u razdoblju od tri do šest mjeseci za njih osigura posao u drugoj školi, ali koja ne smije biti udaljena više od 50 kilometara od škole u kojoj su bili ravnatelji. Za to vrijeme dobivali bi i naknadu plaće, istovjetnu onoj u protekla tri mjeseca mandata.

Prema neslužbenim informacijama, jasnije se uređuje i obveza ravnatelja da mora zaposliti tehnološki višak sukladno odlukama nadležnih povjerenstava za zbrinjavanje tehnoloških viškova. Ima i nekih terminoloških izmjena – na primjer, dopunska nastava ubuduće bi se mogla zvati “potpomognuta nastava”. Novi zakon trebao bi također propisati i odredbe koje će omogućiti provedbu cjelodnevne nastave u školama, definirati procedure i rokove izmjene ocjena nakon zadnjeg dana škole i donijeti niz drugih odredbi. 

Važio bi 24 sata i izvan nastave

Među zanimljivijim prijedlozima koji bi mogli ući u novi zakon jest onaj da bi se zaposlenici škola trebali pridržavati etičkih kodeksa škole 24 sata, dakle i izvan radnog vremena, odnosno izvan škole.

U protivnom, mogli bi riskirati – suspenziju. Karikirano, ako neki učitelj pretjera u ponašanju na nekoj svadbi, ili se porječka sa susjedom, ili piše neumjesne komentare na društvenim mrežama, čak i ako ga netko zloban možda i lažno prijavi školi zbog nekog prijestupa koji smatra kršenjem etičkog kodeksa, ravnatelji bi odmah nakon tog saznanja ubuduće mogli o tome izvijestiti nadležne institucije (npr. policiju).

Ako se još i pokrene istraga, odnosno ako, kako sada propisuje zakon, školska ustanova kao poslodavac sazna da je protiv radnika škole pokrenut i vodi se kazneni postupak za neko od propisanih kaznenih djela, mogao bi do odbacivanja kaznenog postupka ili pravomoćne presude biti udaljen s radnog mjesta.

- Svaka škola sama donosi etički kodeks i u njemu može navesti što god smatra bitnim. On nije ujednačen za sve škole. Naravno da većina nastavnika i sada poštuje ta načela, ali zakonski regulirati da netko mora biti “svetac” i izvan radnog vremena, opasno je zadiranje u privatni život zaposlenika – upozoravaju sugovornici.

Šute Ministarstvo i sindikati

O novostima i konkretnim rješenjima koje bi trebao donijeti novi krovni osnovnoškolski i srednjoškolski zakon pitali smo i resorno Ministarstvo obrazovanja i školske sindikate čiji su predstavnici u radnoj skupini za izradu zakona, međutim, nitko nije želio govoriti o pojedinostima dok se konačni tekst prijedloga zakona ‘ne izbrusi’.

Iz (dijela) sindikata kratko je poručeno da su pojedinim rješenjima izrazito nezadovoljni, da neće stajati mirno ako oni u takvom obliku ostanu u zakonu te da će im se usprotiviti, ako treba i “opakim akcijama”.

 

 

25. travanj 2024 05:36