StoryEditor
Hrvatska i svijetstigla prava zima

Snijeg pada u većini Hrvatske: donosimo izvješće HAK-a o stanju na cestama te kakvo nas vrijeme čeka sutra

Piše Šibenski.hr
10. siječnja 2021. - 18:58

Snijeg, mjestimice i jak trenutno pada u dijelu unutrašnjosti Hrvatske. Krajnji sjever i krajnji istok trenutno su uz slabe ili neznatne oborine. U nastavku dana snijeg će zahvatiti cijelu Slavoniju, a Istramet javlja kako je snijeg pomalo zabijelio i Istru.

I sutra će na kopnu biti oblačno, ponegdje uz snijeg i daljnje stvaranje snježnog pokrivača. Najmanje snijega očekuje se na sjeverozapadu. Na moru promjenljiva naoblaka, a mjestimice malo kiše past će uglavnom u Dalmaciji, dok na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog burom.

Duljih sunčanih razdoblja bit će u Istri. Vjetar na kopnu bit će slab, prijepodne i umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna s orkanskim udarima, koja će popodne slabjeti.

Temperatura zraka na kopnu uglavnom od -4 do 1 °C. Na moru najniža temperatura od 2 na sjevernom Jadranu do 8 na jugu Dalmacije, a najviša dnevna većinom od 5 do 10 °C..

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Istri te obrnuto. Vozila na koje se odnosi zabrana prometa isključuju se na autocesti A6/A1 Rijeka-Zagreb na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba. 

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici (zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema) uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica te državne ceste DC3 kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Delnice-Kikovica, DC1 Zagorje-Slunj-Ličko Petrovo Selo-Borje i Ondić-Udbina-Gračac i DC23 Senj-Žuta Lokva-Kapela. Detaljan grafički prikaz cesta sa zimskim uvjetima nalazi se na našoj interaktivnoj karti.

Snijeg ili susnježica mjestimice pada u Istri, Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni te poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su:

Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; DC25 Gospić-Karlobag (olujni vjetar i snijeg); Paški most.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, lokalnoj cesti LC58017 Križišće-Kraljevica te Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II skupina).

06. kolovoz 2022 22:59