StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStvar je složena

Smiju li zaraženi ‘koronom‘ uzimati ibuprofen? Francuski ministar zdravstva tvrdi da ne smiju, hrvatski Stožer tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza

Piše Šibenski.hr
15. ožujka 2020. - 11:10

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite novinari su u nedjelju ujutro postavili pitanje o korištenju ibuprofena u slučaju oboljenja koronavirusom, za koji je francuski ministar zdravstva Olivier Véran kazao da se ne daje oboljelima.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da to nije u potpunosti zdravstveno utemeljeno, ali da je to stvar struke.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je kazala kako za to nema podataka u dostupnoj literaturi.

- Čak kod SARS-a jedan lijek iz te skupine pokazuje neke antiupalne učinke. U svakom slučaju za to za sada nemam znanstvenih podataka, ali pratit ćemo situaciju. Većina naših bolesnika je dobila paracetamol. U slučaju visoke temperature onda se daje ibuprofen, kazala je Markotić, prenosi Jutarnji list

Beroš je nadodao da se moramo čuvati parcijalnih izjava i uputa.

- Stvar je kompleksna. Moramo dati vjeru struci i zdravstvenim radnicima i oni će u svakom individualnom slučaju procijeniti što i kako prema znanstveno utemeljenim podacima. Struka mora imati dominantnu ulogu u savjetima - kazao je Beroš.

 

 

 

 

05. svibanj 2024 03:10