StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetširi se društvenim mrežama

Smije li se piti alkohol nakon cijepljenja protiv koronavirusa? Stručnjaci stali na kraj dvojbama

Piše Šibenski.hr
4. svibnja 2021. - 18:02

Britanska agencija za lijekove i zdravstvene proizvode reagirala je nakon širenja neprovjerenih priča na društvenim mrežama

Britanska agencija za lijekove i zdravstvene proizvode poručila je da nema dokaza da konzumiranje alkoholnih pića utječe na djelotvornost cjepiva protiv koronavirusa.

Britanski regulator s ovom je objavom izašao nakon što su se društvenim mrežama proširile priče da bi se dva tjedna nakon cijepljenja protiv koronavirusa trebalo apstinirati od alkoholnih pića.

- Savjetujemo svaku osobu koju brine pitanje konzumiranja alkoholnih pića da se obrati medicinskom profesionalcu - kratko su poručili iz Agencije.

U siječnju ove godine je organizacija Drinkaware, koju su osnovale kompanije koje bave proizvodnjom alkoholnih pića, poručila da ima nekih dokaza da ispijanje alkoholnih pića, naročito ako je prekomjerno, može utjecati na sposobnost organizma da izgradi imunitet nakon ubrizgavanja cjepiva.

No, ni britanski Nacionalni zdravstveni sustav, ni proizvođači cjepiva nisu objavili nikakve informacije koje bi sugerirale da postoji veza između učinkovitosti cjepiva i konzumiranja alkohola.

27. studeni 2022 14:12