StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbeović zabrinuta

Slovenska infektologinja upozorava na opasnost unosa virusa iz inozemstva, zauzima se za zaoštravanje graničnog režima

17. lipnja 2020. - 18:09

Slovenska infektologinja Bojana Beović zauzela se u srijedu za zaoštravanje graničnog režima kako bi se spriječili novi importirani slučajevi zaraze koronavirusom.

Kako je rekla u razgovoru za Slovenski radio, povećani broj novih zaraza do kojih dolazi u Sloveniji zadnjih dana, a većinom su uvezeni iz zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom, razlog su za zabrinutost.

Desetak novih slučajeva zaraze do kojih je zadnjih dana došlo posljedica su trenutačnog režima otvorenih granica, pa bi trebalo smanjiti mogućnost uvoza novih slučajeva zaoštravanjem režima ulaska iz zemalja u kojima epidemiološka situacija još nije pod kontrolom, rekla je.

Sugerirala je da je riječ o zemljama na Balkanu s kojima Slovenci imaju najviše kontakata, prenose slovenski mediji.
Beović vodi medicinski stručni tim pri ministarstvu zdravstva za pitanje covida-19, a zauzela se i za učinkovit elektronički sustav nadzora zaraženih i njihovih kontakata, kako situacija ne bi postala ozbiljnija.

"Svaki dan imamo pojedinačne, ali ne tako rijetke, unose virusa iz inozemstva. Pri takvom načinu ponašanja, s mnogo društvenih kontakata i nekorištenjem maski situacija može postati vrlo opasna i u kratkom bi se razdoblju mogli suočiti s opširnim širenjem virusa", upozorila je Beović, prenosi mariborski list "Večer".

Nakon dugog razdoblja u kojemu se u Sloveniji dnevno bilježio jedan ili nijedan slučaj nove zaraze, od kraja prošlog tjedna broj novooboljelih na dnevnoj bazi je od 0 do 4, a manja žarišta zabilježena su u Ljubljani, Jesenicama, Piranu i nekim drugim mjestima, gdje  je prije zaraze bilo bilo vrlo malo.

Beović je u razgovoru za medije upozorila da bi povećanje broja novooboljelih moglo štetiti Sloveniji u turističkoj sezoni jer je inače stekla reputaciju destinacije sigurne za posjet.
 
 

20. travanj 2024 10:27