StoryEditor
Hrvatska i svijetPripreme za prvosvibanjski vikend

Slovenija već ovaj tjedan uvodi tehničke mjere radi smanjenja gužvi na graničnim prijelazima

Piše Izvor: Hina
24. travnja 2017. - 19:17


Kako javlja Hina, Slovenija će već ovaj tjedan uvesti tehničke mjere radi smanjenja kolona na granici s Hrvatskom kako bi olakšala život lokalnih stanovnika pred blagdane kad se zbog sustavnih šengenskih kontrola opet očekuju teškoće u prometu, najavio je u utorak visoki dužnosnik.

Uredba Europske unije o sustavnoj kontroli  šengenske granice izazvala je goleme kolone na graničnim prijelazima za uskrsne blagdane i izazvala zabrinutost za turističku sezonu te su zaredali pozivi slovenskim vlastima da ih zamijeni blažim ciljanim kontrolama.

Uvest će se tehničke mjere i infrastruktura, najavio je državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga nakon sastanka sa gradonačelnikom Brežica Ivanom Molanom.

Dogovoreno je da se teretni promet usmjerava na velike granične prijelaze poput Bregane/Obrežja, kako bi se lokalno stanovništvo uz manje prijelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi, rekao je Molan.
Teretni promet autocestama će usmjeravati policija i služba za autoceste DARS prema velikim prijelazima, a na manje prijelaze bit će usmjeravani putnički automobili.

Špenga je rekao da će slovenska policija već ovaj tjedan pristupiti postavljanju signalizacije za upozorenja o prometu pred graničnim prijelazima, uključujući  semafore na prijelazima, kako ne bi nastajale velike kolone i gužve.

" Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prijelaze, kazao je Špenga.
Postavit će se i sanitarni čvorovi za putnike i mobilni sanitarni uređaji, rekao je.

"Naš cilj je da izmijenjena šengenska uredba ima što manje utjecaja na život lokalnih stanovnika i na putnike koji prelaze granicu s Republikom Hrvatskom", kazao je.

Mjere bi trebale biti provedene do četvrtka kad zbog dana Osvobodilne fronte (OF), koji se u Sloveniji nakon osamostaljenja slavi kao neradni državni praznik nazvan Dan otpora okupatoru, počinju "produljeni" prvosvibanjski praznici.

Tih dana mnogo Slovenaca, turista, izletnika kreće prema Hrvatskoj kao i slovenskih građana koji u Hrvatskoj posjeduju nekretnine.

"Mi ćemo upotrijebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susjedi Hrvati osigurati potrebne kadrovske i tehničke resurse, te potrebnu infrastrukturu na graničnim prijelazima. I to će biti svojevrstan test u njihovoj želji da što prije postanu dio Schengenskog područja", kazao je Špenga. 
 

Izdvojeno

06. ožujak 2021 15:06