StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHrvatsko-slovensko pitanje

Slovenija pozvala SAD da u sporu oko arbitraže podrži međunarodno pravo

Piše Izvor: Hina
6. srpnja 2017. - 20:39


Slovenski dužnosnik predao je u četvrtak savjetniku američkog predsjednika Donalda Trumpa pismo u kojemu se SAD poziva da u sporu s Hrvatskom oko primjene arbitražne presude o granici "podrži međunarodno pravo", objavio je slovenski radio.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskiih poslova Iztok Mirošič pismo je predao na sumitu Inicijative triju mora u Varšavi na kojem je Trump bio gost.

Iz ureda predsjednika Boruta Pahora nisu željeli reći je li u kratkom razgovoru s Trumpom Pahor rekao kako Slovenija želi da se prošlotjedna presuda arbitražog suda primijeni, iako je Hrvatska odbija i tvrdi da neće imati pravnih posljedica, objavili su popodne slovenski mediji.

Ljubljana smatra kako je presuda pravno obvezujuća i za Hrvatsku koja je iz arbitražnog sporazuma zbog kompromitacije suda istupila prije dvije godine i o tome obavijestila Sloveniju, arbitre i Ujedinjene narode.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu je nakon objave arbitražne odluke objavilo da SAD neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i smatra da je na dvjema vladama da riješe to bilateralno pitanje.

Iz hrvatskih izvora se saznaje da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se u Varšavi sastala s Trumpom, rekla američkom predsjedniku kako cijeni taj američki stav.

O arbitražnoj presudi i kako je primijeniti na terenu u četvrtak je na konferenciji za novinare u Ljubljani govorio i predsjednik parlamenta Milan Brglez, ponovivši službeno stajalište Slovenije da je i Hrvatska pravno obvezna provesti presudu, ali da se to mora činiti strpljivo i u međuvremenu voditi dijalog sa Zagrebom.

"Vrlo je značajno što se Europska komisija ponudila za medijatora u implementaciji presude ako izostane bilateralni dogovor o tome jer je Komisija u tom pitanju neutralna", kazao je Brglez.

20. travanj 2024 04:51