StoryEditorOCM

Sljedeći tjedan ‘eksplozija‘ temperature zraka, vrijeme će sve iznenaditi. Mali Vakula zna detalje

Piše Šibenski.hr
30. siječnja 2024. - 16:54

Već danima svjedočimo neobično toplom vremenu za ovo doba godine. I dok ujutro i navečer još i bude prohladno, tijekom dana gotovo da se može biti u kratkim rukavima, osobito ako nešto radite. Gdje je nestala zima i kakvo nas vrijeme očekuje sljedeći tjedan za Slobodnu Dalmaciju napisao je Ivan Šolić - Mali Vakula.

Evo njegove prognoze:

 

 

VRIME PO ZEUSU I DI JE ZAPELA ZIMA?

U svijetu meteorologije je čest slučaj da ciklone, naročito one moćne i prepoznatljive, dobiju ime, ali nije baš uobičajeno da ga dobiju anticiklone, kako je to slučaj s aktualnom anticiklonom koju su naši susjedi (od milja) nazvali "Zeus", a koji je, očekivano, proteklih dana zauzeo visoko mjesto među sadržajem servisa informiranja javnosti, pa kako i ne bi, u srcu zime svjedočimo anticikloni kakve se kolovoz ne bi postidio…

Anticiklona nije neuobičajena sinoptička pojava zimi, ali sibirska anticiklona, koja u naše područje donosi hladno i suho zimsko vrijeme sa sjeveroistoka Europe (kako joj i ime govori) i da, to je ona što "štipa za obraze". Subjektivno ćemo se izraziti, ali objektivno naš stav potkrjepljuju klimatološki podaci, svjedočimo jednoj zaista bezličnoj zimi koju su, za sada, obilježile neobično snažna azorska anticiklona (koja je inače obilježje ljetnog vremena) i aktualna anticiklona "Zeus" koja će se zaista usidriti nad starim kontinentom i danima utjecati na vrijeme i to ne samo u našoj domovini, već u većem u većem dijelu Europe.

image

Temperature zraka na 2 m, Meteociel.fr

U IŠČEKIVANJU ZIME- SLJEDEĆI TJEDAN "EKSPLOZIJA" TEMPERATURE ZRAKA!

Ne propitkujući prevrtljivost veljače, naše prognoze su za ljubitelje zime i skijanja izrazito depresivne. "Zeus" će ukrasti zimu Europi gotovo u cijeloj prvoj trećini veljače, a u iščekivanju zime, dočekat ćemo- mini proljeće. Da, dobro ste pročitali, mini- proljeće! Utjecaj "Zeusa" sa zapada Europe će se nastaviti i u idućim danima, a prema vikendu očekujemo porast maksimalnih dnevnih temperatura zraka koje bi za vikend u meteorološkom zaklonu mogle premašivati vrijednost od 15 C.

image

Otužan pogled na snježni pokrivač u Europi /Pivotalweather.com

U idućim danima ne treba očekivati dinamike u atmosferi, a jedino zimsko u Dalmaciji bit će jutarnji minusi u Zagori i svježa jutra uz obalu u idućih nekoliko dana. Do kraja tjedna, pa i početkom idućega, ne da neće biti snijega u Zagori, već ga neće biti niti u najvišem dinarskom gorju, i ne da neće biti snijega, nego gotovo da neće biti ni oborina. U srijedu i četvrtak će maksimalne temperature zraka biti nešto skromnije, ali za vikend će one "eksplodirati". Izdvojit ćemo još pojačanu naoblaku u četvrtak poslijepodne, ali nje će u nastavku tjedna biti sve manje, a i kad je bude, bit će riječ o bezopasnoj visokoj i srednjoj naoblaci.

image

Vrhunac ‘Zeusa‘ u Dalmaciji početkom idućeg tjedna Pivotalweather

DUGOROČNE PROGNOZE- GDJE SE SKRILA ZIMA?

Nakon analize vodećih europskih i svjetskih prognostičkih modela, kroz glavu mi prolazi jedno pitanje- gdje se skrila zima? U ovom trenutku gotovo da i ne postoji prognostički model koji signalizira zimske aktivnosti u atmosferi u prvom dijelu veljače pa da možemo reći- sačekajmo da se usuglase.

Za sve koji planiraju posjet zimskim skijalištima u obližnjoj BiH u prvoj dekadi veljače, ukoliko još postoji mogućnost da se predomislite i sačuvate novac za neka snježna vremena, preporučamo vam da dobro razmislite... Idući vikend "izlazi" nova dugoročna prognoza Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena i nadam se da ćemo onda biti malo pametniji po pitanju povratka ili možda bolje reći (s obzirom da je nismo ni osjetili kako treba) dolaska zime…

ŠTO JE ANTICIKLONA?

Anticiklona ili barički maksimum je područje visokog tlaka zraka u atmosferi. Na sinoptičkoj karti se najčešće označava slovima A ili H (a može i sa V). Prema Hrvatskoj enciklopediji, u anticikloni na sjevernoj zemljinoj polutki zrak struji u smjeru gibanja kazaljke na satu, dok na južnoj polutki struji u obrnutom smjeru te se udaljuje od središta prema rubovima anticiklone. Zbog toga se u visinama zrak spušta pa u anticiklonalnim područjima bilježimo lijepo i stabilno, najčešće suho vrijeme s malo oblaka (naročito zimi) dok se u donjim slojevima u anticikloni pojavljuju niski oblaci ili magla, a često se događa i temperaturna inverzija uslijed koje gorje bilježi više temperature zraka od nizina. Hrvatska enciklopedija dalje navodi kako su za naše području tipične Sibirska anticiklona koja zimi u naše krajeve donosi hladno, vedro i suho vrijeme, na Jadranu buru te azorska anticiklona koja ljeti donosi stabilno, toplo i suho vrijeme.

01. svibanj 2024 20:18