StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe piše nam se dobro

Slijedi novi val poskupljenja: Kruh će krešiti 20 posto, mlijeko i meso još i više; Cijene dižu i frizeri, kozmetičari, meštri...

Piše šibenski.hr
8. veljače 2022. - 11:32

Rast cijena već dobro osjećamo proteklih mjeseci, ali čini se da nas pravi val poskupljenja tek očekuje. U tjednima koji dolaze najavljuju se veće cijene kruha za 20-ak posto, a mlijeka i mesa za 30 posto. Poskupljenja se sve više prelijevaju i na brojne usluge, piše HTV

Bez šišanja se ne može, ali bez bojanja kose možda i da. Kad nešto poskupi, obično se traži jeftinija usluga. No čini se da će se to "jeftinije" sve teže pronalaziti.

- Saloni koji su imali drastično niske cijene morat će jako poskupjeti jer jednostavno s takvim cijenma će biti neodrživo. Ili će morati poskupjeti ili će morati zatvoriti salon, kaže Boris Lukovnjak, Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore.

Kad u novčaniku ima manje, štedi se najprije na onome što nije nužno.

- U principu računamo kad se naprave prave kalkulacije da će cijene morati od 20 do 30% ići gore.

- S obzirom na inflaciju moramo biti svjesni da i plaće naših radnika vrijede manje i mi moramo gledati kako da i njima podignemo plaće kako bi oni zadržali neki svoj standard, kaže Antonija Tretinjak, Sekcija kozmetičara i pedikera u Udruženju obrtnika grada Zagreba.

A istraživanje je pokazalo da je čak 9 od 10 obrtnika bilo primorano podignuti cijenu svojih usluga. Najviše su poskupjeli majstori za knauf i prozore te tvrtke koje se bave gradnjom i adaptacijom. Nije na njihove cijene utjecalo poskupljenje energenata, ali jest potres i nedostatak majstora na tržištu. Obrtnici koji dosad nisu poskupjeli, planiraju to učiniti u iduća tri mjeseca.

- Kao razlog navode poskupljenje cijena sirovina, ostali poskupljenje struje i goriva, kaže Jure Kodžoman, portal Trebam.hr.

Lančana poskupljenja već su počela. Mnogi bi rekli da cijena nafte ne utječe na cijenu, primjerice, kožnih novčanika i torbica. Ali utječe.

- Recimo boje, koža, taj naš materijal je vezan uz naftu, uz obradu sirove kože, pa do bojanja, troškovi su na svim poljima porasli, ljepila također, to je sve vezano uz naftu, kaže Miljenko Vuk, član Upravnog odbora HOK-a, proizvodnja kožne galanterije.

Bilo zbog nafte ili zbog potresa i nedostaka radnika, zakon ponude i potražnje diktira cijene. Sva poskupljenja na kraju netko mora platiti, a ako plaće ne budu rasle, u novčaniku će većini na raspolaganju biti sve manje novca, zaključuje HTV

03. listopad 2023 20:25