StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsve teža situacija

Slijedi li nam pooštravanje mjera ako ovako nastavimo? Zaraženih sve više, evo koliko je među njima cijepljenih

Piše Ivana Krnić/JL
20. listopada 2021. - 22:35

Hrvatska je u srijedu, prvi put nakon šest mjeseci, zabilježila više od tri tisuće novozaraženih u 24 sata. Preciznije, imali smo 3162 novozaraženih, čak 1000 više nego prošlu srijedu. U trećem valu, usporedbe radi, najveći dnevni broj novooboljelih bio je 3217, koliko ih je registrirano 8. travnja, piše Jutarnji list. 

Udio pozitivnih u testiranima je čak 30 posto.

U posljednjih sedam dana ukupno je, prema podacima HZJZ-a, zabilježeno 12.079 novih slučajeva korone. Četvrtina svih, točnije 24,5 posto, bilo je cijepljeno, od čega njih 22,3 posto s obje doze.

Posljednja dva dana bilježimo drastične skokove pa je tako u utorak zabilježen porast od 70 posto u odnosu na utorak ranije, a danas je taj porast bio viši od 56 posto u odnosu na srijedu prije sedam dana.

U srijedu je po prvi puta zabilježen i veći broj novooboljelih od novocijepljenih. Naime, prvu dozu primilo je 3119, a oboljele su 3162 osobe.

Loša dinamika

Cijepljenje i dalje ne ide dinamikom koja bi bila zadovoljavajuća, tako da je do sada cijepljeno 46 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,38 posto odraslog stanovništva.

Broj preminulih i dalje je visok, pa su danas uz ili od koronavirusa preminule 23 osobe, što je ukupno, od početka epidemije, 8951. Na bolničkom liječenju nalazi se 939, a od toga je na respiratoru 131 pacijent.

Iako je poznato da se i cijepljene osobe mogu zaraziti, ponekad i teško oboljeti, iz podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jasno je da bitno smanjuje rizik.

U srijedu je od ukupnog broja preminulih petero bilo cijepljeno, svi su bili starije životne dobi i s više komorbiditeta. Kada se gleda posljednjih sedam dana, od 14. do 20. listopada hospitalizirano je 666 osoba, od koji 473, odnosno 71 posto nije bilo cijepljeno.

U istom tom periodu na respiratoru je završilo 105 osoba od kojih 86, odnosno gotovo 82 posto nije bilo cijepljeno. Od ukupno 122 preminulih u proteklom tjednu, 96 ili 78.7 posto nije bilo cijepljeno.

I na brojeve novozaraženih u velikoj većini opadaju oni koji nisu cijepljeni. Tako prema podacima HZJZ-a, u sedam dana pozitivan PCR test dobilo je ukupno 12079 osoba, a od njih 9082 odnosno 75.2 posto nije bilo cijepljeno.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je veliki skok novooboljelih riječima da velik skok novozaraženih zabrinjava, ali ne iznenađuje.

Utjecaj treće doze

- Primaran razlog je nedovoljan udio cijepljenih. Zaključak je to struke na svim razinama pa i Svjetske zdravstvene organizacije. Niski obuhvat cijepljenja izravno utječe na tijek ove epidemije. Smjer 4. vala određuje dio građana koji i dalje sumnjaju u znanost i struku. Ta odluka ne tiče se samo pojedinca nego svih nas.

Slijedimo primjer visoko procijepljenih zemalja i krenimo prema sigurnoj zdravstvenoj budućnosti - smatra Beroš. Unatoč drastičnom povećanju, neslužbeno saznajemo, još uvijek se ne razmišlja o uvođenju novih, strožih mjera.

Kako kažu njihovi sugovornici, još se nadaju da će ovo biti samo kratkotrajan porast. Ipak, ne odbacuju sasvim mogućnost novih pooštravanja ako se ovaj trend nastavi, pogotovo ako bude značio snažnije punjenje bolnica. I dalje je, dakle, stav da je cjepivo dostupno svima i da je ono najefikasniji način zaštite, te se Stožer, doznajemo nada intenziviranju cijepljenja. Također smatraju da će treća doza dodatno utjecati na smanjenje brojeva.

Gotovo 10.000 učenika i 500 učitelja oboljelo ili mora biti u samoizolaciji

Svaka treća osoba u samoizolaciji je učenik. Naime, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja aktivno oboljelih učenika je 2700, dok ih je u samoizolaciji 6885.

Što se tiče zaposlenih, u ovom trenu pozitivno je 380 djelatnika, dok je u samoizolaciji na razini Hrvatske 118 djelatnika školskog sustava. Grad Zagreb prednjači i po broju bolesne djece i po broju samoizolacija, tako da u ovom trenu 2879 zagrebačkih đaka nije u klupama.

Od ukupnog broja dijagnosticiranih covid-pozitivnih osoba najveći broj čine djeca i mladi između 10 i 19 godina, odnosno njih 653 je bilo pozitivno, dok je pozitivan test dobilo i 218 djece do devet godina. Oboljelo je i 538 osoba u dobi od 40 do 49 godina te 504 u dobi od 30 do 39.

Najmanje oboljelih jučer je bilo starije životne dobi. Od ukupno 3162 novodijagnosticiranih njih 448 bilo je starije od 60 godina. Stav epidemiologa je da stariji kao skupina s najvećim udjelom cijepljenih najmanje obolijevaju, što govori o važnosti cijepljenja.

18. travanj 2024 10:26