StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZVIŽDAČI U AKCIJI

Skupljali novac za bolesnog učenika, a ravnatelj ga mjesecima držao u ladici... Djelatnice koje su ga prijavile dobile su otkaz!

Piše Milena Budimir/SD
24. studenog 2022. - 15:07

Pred uredima Prosvjetne inspekcije u Splitu danas su se okupili članovi i simpatizeri Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača "Razvoj", a sve kako bi ukazali na niz nepravilnosti u radu prosvjetnih inspektora.

Predsjednica "Razvoja" Maja Đerek kazala je kako inpekcija nije reagirala na brojne prijave nepravilnosti u rokovima koji su im zakonom propisani i tako nisu spriječili štetu nastalu institucijama, djelatnicima i učenicima samim.

- Samo su ravnatelji zaštićeni. Recimo, raspisali su javni natječaj za radna mjesta onih kojima su dali otkaz i popunili ih na neodređeno vrijeme čime su prejudicirali odluku suda. Osnivači škola su županije, na čelu kojih je HDZ.

Oni koji su izravno utjecali na postavljanje ravnatelja. Za prosvjetnog inspektora je imenovan čovjek koji je predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić. I sad tu dolazi do sukoba interesa i nadležnosti, on je predstavnik osnivača, a trebao bi odlučivati o nepravilnostima i nezakonitostima u školama - kazala je Đerek.

O problemu institucija koje ne postupaju po zakonu progovorio je i vijećnik Mosta u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ante Popović, inače profesor tjelesnog odgoja. Premda je pravomoćnu presudu o povratku na posao imao, ravnateljica se o nju oglušila i vratila ga u dvoranu u Osnovnoj školi "Kneza Branimira" u Donjem Muću tek nedavno.

- Otkaz sam dobio jer sam prijavljivao nezakonitosti, a ravnateljica je imala zaštitu politike i smetao sam joj. Tumor hrvatskog školstva je prosvjetna insprekcija, njima kao da je temeljni zadatak zaštititi ravnatelje. Produžena su ruka politike, u ovom slučaju HDZ-a, jer oni imenuju ravnatelje, pa onda zapošljavaju svoje ljude, svi su natječaji ili većina njih namješteni - kazao je Popović.

Zrinka Škara je donedavna profesorica engleskog i francukog jezika u Srednjoj školi u Biogradu. Otkaz je dobila zbog "iskrivljenog ponašanja".

- U biti je otkaz zbog osvete što sam prijavila nepravilnost i nezakonitost u radu ravnatelja. O tome sam odmah sve prijavila inspekciji, no oni tri mjeseca nisu postupali. U školi je utvrđeno naknadno puno lošeg, verbalno nasilje nad učenicima o kojem je ravnatelj sve znao, ali ga nije zaustavio. I upravo je njemu inspektorica dala u zadatak da to prati - zgrožena je profesorica, koja se na Zvodu za zapošljavanje nalazi bez primanja.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Uz moje mentorstvo je u trenutku kada sam dobila otkaz moj učenik bio prvi u državi - naglašava, razočarana u rad institucija, bori se već tri godine, sve što je prijavila je dokazano.

- Inspektor Jurica Botić nam je kazao kako njihov posao nije utvrditi istinu, to je skandalozno - veli.

Zajedno s njom "u žrvanj" je upala i kolegica joj pedagoginja Anđela Vulin.

- Skupljao se novac za dijete koje je bolovalo od tumora na mozgu. Tri godine i tri mjeseca je novac bio u školi, ravnatelj ga je držao u ladici.

Tek je nasumično uplaćen udruzi dan prije dolaska policije. Sumnjamo da je ravnatelju to dojavljeno, odgovornost je potom svalio na računovotkinju koja je nedugo nakon dala otkaz, jer sve te nepravilnosti nije više mogla trpjeti - ispričala nam je pedagoginja sve o 5500 kuna koje su skupila djeca i nastavnici za pomoć učeniku, koji na kraju ni kune nije dobio.

- Nepravilnost sam prijavila i DORH-u, oni su to odbacili, a potom je suprug te državne odvjetnice postao odvjetnik škole - zgrozila nas je podatkom.

U objašnjenu otkaza i njoj i kolegici piše kako su prijavama uznemiravali kolege i destabilizirali rad škole, no one i dalje tvrde kako je ravnatelj Ivica Kero zaštićen od strane politike.

I splitska profesorica Suzana Piacun ima radni spor u tijeku. Još od 2018. godine čeka pravomoćnu presudu za tužbu koju je podnijela za mobing kojeg je doživljavala u školskom odboru, gdje je izabrana iz redova nastavnika.

- Prosvjetna inspekcija kada i ako reagira - reagira prekasno i prepušta sve sudstvu koje je pak presporo - kazala je Piacun.

Mi smo za sve ove navode pitali splitske prosvjetne inspektore za komentar, kada dobijemo odgovor podijeliti ćemo ga s vama.

19. travanj 2024 21:43