StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPovijesni sporazum

Sjeverna Makedonija ima punu potporu Hrvatske

17. lipnja 2018. - 21:38

Hrvatska je danas pozdravila sporazum između Grčke i Makedonije o njezinu imenu koji bi, ako bude potvrđen u tim zemljama, trebao otkloniti Grčko protivljenje pristupu Makedonije u Europsku uniju i NATO. 
"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja sporazum o imenu između Republike Makedonije i Grčke, koji je potpisan danas na obalama Prespanskog jezera", priopćio je MVEP.
"Hrvatska slijedom ovog sporazuma očekuje da će Makedonija otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji te da će postati članica Sjevernoatlantskog saveza", navodi ministarstvo u priopćenju dodajući da će "na tom će putu, kao i do sada, imati punu hrvatsku podršku".
Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.
Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja koje je kvarilo odnose između dviju zemalja, a Grčka je zbog imena, za koje je tvrdila da izražava teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju, blokirala pristup Makedonije u EU i NATO. 
Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.
Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu, a i mnogi Makedonci se protive promjeni ustavnog imena Republika Makedonija.
 

20. travanj 2024 10:42