StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnastavljaju sa štrajkom

Sindikati objavili gdje neće biti nastave u ponedjeljak i utorak, a za srijedu najavili opći štrajk i prosvjed na Markovom trgu! 

Piše Anita Belak-Krile
31. listopada 2019. - 13:43

Sindikati u osnovnim i srednjim školama nastavljaju cirkularni štrajk, a za iduću srijedu najavljuju štrajk u cijeloj Hrvatskoj i prosvjed na Markovom trgu.

Danas nema nastave u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, u ponedjeljak će štrajkati Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija, a u utorak štrajka Primorsko-goranska i Zadarska županija.

- U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će biti i prosvjed upravo pred Vladom. Neka pripreme brojače jer će im itekako trebati. Dana 6.11. je prosvjed za 6,11, a naziv prosvjed koji je prijavljen je  "6.11. za 6,11" - poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. 

- Svjedoci smo da je jučer navečer predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom uspješno dovršio pregovore o čuvanju fotelja. Jučerašnji pregovori koalicijskih partnera imali su svrhu da i jedni i drugi sjede u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u vrijeme predsjedanja Europskom unijom. I očito su obje stranke zadovoljne, i HDZ i HNS - kazao je Branimir Mihalinec predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama odazvat će se na pregovarački sastanak jer danas je 16. dan štrajka.

- Ne znam u kojem danu će se konačno otvoriti socijalni dijalog i pregovori. Čekamo pregovore da čujemo koji su to prijedlozi Vlade, a istovremeno i da konačno dobijemo priliku iznijeti naše argumente i prijedloge. Tek nakon završetka pregovora, moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima i zaključcima – poručio je Mihalinec.

Istaknuo je da mišljenje o dogovorima s Vladom više neće tražiti samo od članova sindikata, već i zaposlenih u sustavu obrazovanja, no samo onih koji su štrajkali.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je kako je današnji rezultat štrajka 96,81 posto.

- Neću komentirati dogovore između HNS-a i HDZ-a. Uputit ću samo jednu važnu poruku premijeru Plenkoviću, a to je da dijalog nema alternativu. Ignorirati socijalne partnere u ovom trenutku, kada je štrajk u tijeku, sigurno nije dobra poruka svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja. Problemi se rješavaju za stolom. Zaposlenici u obrazovanju svaki dan bore se za vlastito dostojanstvo – istaknula je Sanja Šprem .

Ministar rada i mirovisnkog sustava Josip Aladrović najavio je da će pozvati sindikate na sastanak.

- Danas ćemo pozvati sindikate. Očekujemo da ćemo sljedeći tjedan razgovarati - potvrdio je Aladrović uoči sjednice Vlade.

27. travanj 2024 02:55