StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStiže podrška

Sindikat prometa i veza Hrvatske stao uz šibenske cestare; Najavljuju štrajk solidarnosti: ‘Uključuju se kolege iz Zadra, Splita, Zagreba…’

Piše Šibenski.hr
22. lipnja 2023. - 13:30

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) će u petak 23. lipnja 2023., od 12:00 do 13:00 sati u svojim podružnicama za održavanje cesta diljem Hrvatske održati štrajk solidarnosti u znak podrške radnicima Cesta Šibenik d.o.o. koji su u štrajku od 12. lipnja.

 - Radnici u Cestama Šibenik stupili su u zakoniti štrajk zahtijevajući od poslodavca prihvaćanje inicijative za pokretanjem kolektivnih pregovora, te stavljanje van snage ad hoc donesenog pravilnika o radu. Prema Zakonu o radu, radi se o opravdanom razlogu za štrajk, što je svojom presudom potvrdio i Županijski sud u Zadru. Šibensko-kninski župan g. Marko Jelić, međutim, nastavio je vršiti pritisak ne bi li štrajk zabranio sudskom odlukom, te se, umjesto prihvaćanja dijaloga s radnicima i poštivanja njihovog zakonskog prava na kolektivno pregovaranje, obratio žalbom i Vrhovnom sudu. Članovi i članice SPiVH diljem Hrvatske stoga su odlučili poslati snažnu poruku podrške svojim kolegama i kolegicama u Cestama Šibenik, kako bi odgovornima u Cestama Šibenik i Šibensko-kninskoj županiji poslali jasnu poruku da dijalog s radnicima nema alternative i da radnici imaju pravo pregovarati s poslodavcem o svojim uvjetima rada - stoji u prioćenju koje je pristiglo na adresu redakcije.

U štrajk solidarnosti za početak će se uključiti 11 podružnica SPiVH-a: Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Karlovac, PZC Varaždin, Ceste Bjelovar, Lika ceste, Istarske ceste, Ceste Zadarske županije, Cesting Osijek, Ceste Sisak, Dubrovnik ceste i Županijske ceste Split.

 

06. svibanj 2024 15:56