StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDALMACIJA U KOROTI

Sijeku se stabla, na tisuće će ih dočekati takva sudbina: mraz, mušica i rak poharali masline

29. listopada 2018. - 11:39

Hoće li u dalmatinskom raju ove godine maslina dobro roditi, hoće li maslinari napuniti boce zlatom prirode? Ove im se sezone u većem dijelu Dalmacije brk smiješiti neće, dapače, mnogi koje smo kontaktirali po pitanju uroda plaču i jauču glede situacije na terenu. Brojne maslinike napalo je trojno zlo, mraz u ožujku, maslinova mušica i na nekim mikrolokacijama bolest raka masline. Sijeku se stabla, na tisuće će ih od Splita do Zadra dočekati takva sudbina, brojni će maslinari kupovati plod pa ga u uljare na preradu donositi.

No dok neki plaču, drugi zadovoljno trljaju ruke, maslina je na nekim područjima, primjerice od Skradina, preko Miljevačkog platoa, i u pravcu Ravnih kotara i Zadra dobro rodila. Toliko da će je biti i za prodaju onima maslinarima koji će ovu godinu po zlu pamtiti. Priroda je ipak bila mudra, napravila je kakvu-takvu ravnotežu zbog koje se nestašica maslinova ulja u većoj mjeri osjetiti neće. Iako maslinari momentalno ne mogu točno precizirati cijenu ulja, valja očekivati kako ona ne bi trebala drastično skakati. Po mnogima će se i nadalje u prosjeku vrtjeti oko cifre od 60 do 80 kuna za litru zlatne tekućine.

U Sumartinu bolje nego ikad

- Nema se tu šta reć, na području Primoštena, Marine i Rogoznice dogodila nam se katastrofa, vratila nam se kobna 56. godina. Prvo su nam došli topli siječanj i veljača, i to je ljude navelo da se bace na čišćenje maslina, bacanje gnojiva. Potekli su u stablima sokovi, maslina nije zaspala kako bi tribalo. I dok je u njoj život bujao, stigao je ožujak i mraz. Sve je potaraca u ovom našem kraju. Mraz se točno potrefio po mikrolokacijama. Pa je naše masline uništila, a u Skradinu, kažu mi ljudi, imaju rekordne rezultate. Grane im se lome od zdravog ploda. Moj će prijatelj s 50 stabala imati pet tona maslina. Mi smo imali katastrofu i bojim se da ćemo 20 godina osjećat posljedice – kaže Blaž Jurina, upravitelj PZ Primošten Burni.

Kako bi ulja ipak imao, ići će kod skradinskih maslinara u kupovinu. Već je rezervirao tisuću kila, za sedam kuna po kilu, koje će preraditi u zadružnoj uljari. Neće biti jedini, da bi imali ulja i ostali će slijediti taj pravac. No neće zlo ostati samo na tome. Za koji mjesec će se baciti u sječu od mraza raspuklih stabala. Samo ispred zgrade uljare past će njih 33! Ostavit će to, vele Primoštenci, gorak okus u ustima primoštenskih maslinara.

Mraz je taknuo kako gdje, u Sumartinu na Braču, primjerice, imaju odličan urod. Nekoliko kilometara poviše, u Selcima, Novom Selu, na povljanskim visokim maslinicima, na brojnim tanjim granama rod je zbog mraza izostao. A onda se s njim urotio rak masline koji se znade dogoditi poslije velikih vjetrova ili mrzlih zima. Ivica Stančić upravitelj PZ-a "Selčanka" kaže kako stanje nije alarmantno kao u nekim drugim područjima, ali potvrđuje kako će na nekim mikrolokacijama biti zamjetan manji ovogodišnji urod.

- A vidite, u Sumartinu je urod bolji nego ikada. Sve je to od zone do zone, tu uz more mraz je očito bio ispod granice, pa štete napravio nije. Sad nam se pojavila i maslinova mušica, pa ćemo morati ubrzati s berbom - veli Stančić.

Četvrta ovogodišnja generacija maslinove mušice pomno se prati i na Šolti, maslinari okupljeni u Udrugu maslinara otoka Šolte "Zlatna Šoltanka" pomno prate stanje na terenu. I dočim primijete njenu jaču brojnost, odmah apeliraju na početak berbe.

- Činjenica je da ove godine imamo slabiji urod, a glavni razlog kao i u nekim drugim dalmatinskim područjima je mraz. Imamo sreću da uglavnom nisu cijela stabla popucala, već dio tanjih grana i izboja, a problem je zapravo pogodio samo određene šoltanske mikrolokacije. Ali ipak možemo potvrditi da nam se dogodila elementarna katastrofa jer će ukupni urod svakako biti višestruko manji od dosadašnjih dobrih godina. Ali pazite i ovo, nas petero ekoloških proizvođača imali smo daleko manje štete. Držimo kako je razlog tome ekološko gnojivo koje koristimo, koje se polako otapa. To nas je spasilo od mraza u trećem mjesecu. Manje sreće su imali maslinari koji koriste mineralno gnojivo, što ga kiša brže otopi i iz kojeg biljka odmah upija hranjive tvari - kaže predsjednik Udruge "Zlatna Šoltanka" Zlatko Burić.

Potkopavanje struke i razuma

A pazite ovo, iza Biokova, u Donjim Buljubašićima na 526 metara nadmorske visine, 300 stabala maslina političara Mate Buljubašića rastu kao lude. S njihovih grana niti plod otpao nije. Tu se nisu dogodile zimske topline, pa je maslina mirno sa zimom spavala. Mraz joj u ožujku štete nije nanio, a od Zabiokovlja bježi i maslinova mušica. Pa kada se to sve zbroji, Mate će ovu sezonu dočekati s 1,5 do dvije tona ploda. Smijali su mu se brojni, i struka i maslinari kada je u projekt maslina krenuo. A vidi ga sada.

- E da, smijali su se, slatko su se smijali. I ljudi i struka. I govorili da maslina tu živit neće. A prije dvi godine ima sam 1460 kila. Ove godine još više. Stabla koja sam tu zasadio prkose svima, potkopavaju struku i razum, i doktore i akademije, sve šta postoji. Voćka s kojom bi želio živit, ne od nje, nego s njom, je upravo onakva kakva maslina i jest, strpljiva, ponosna, čista i skromna - ne krije ponos Mate Buljubašić.

27. ožujak 2023 22:06