StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkakav paradoks

Sijač smrti u Hodu za život: osuđeni ratni zločinac kriv za ubojstvo 116 osoba od kojih je najmlađa imala samo tri mjeseca sada maršira za život

Piše Šibenski.hr
17. svibnja 2022. - 10:49

Prošloga tjedna u Zagrebu se održao Hod za život na kojem je sudjelovao i Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac za etničko čišćenje u srednjoj Bosni. 

Godine 1995., tadašnji tužitelj Haškog tribunala Richard Goldstone protiv Kordića i njegovih suradnika podiže optužnicu zbog teškog kršenja međunarodnog prava, odnosno zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u gradovima, selima i zaseocima Lašvanske doline s naglaskom na selo Ahmići. 

Riječ je o selu u srednjoj Bosni koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od Viteza, a koje je do te kobne godine imalo otprilike 800 stanovnika. U jeku rata sklonište u njemu je potražilo i 300 muslimana koji su ranije prisilno raseljeni. 

U akciji HVO-a nazvanoj "48 sati pepela" ubijeno je ukupno 116 osoba među kojima je bilo je jedanaestero djece mlađe od 18 godina. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba. 

Njegovo pojavljivanje na Hodu za životu na svojem Facebooku je komentirao novinar i kolumnist Boris Dežulović.

- 7 tjedana od začeća zijeva

- 8 tjedana od začeća štuca

- 9 tjedana od začeća sisa palac

- 12 tjedana od začeća smije se

- 38 tjedana od začeća rodi se

- 51 tjedan od začeća zaplače u kolijevci kad pripadnici HVO-a s krunicama na uniformama banu u kuću i rafalima iz automatskog oružja poubijaju majku, oca, šestogodišnju sestru i osmogodišnjeg brata, poliju ih benzinom i zapale, pa ga vojnici čuju kako plače i vrate se da ubiju i zapale i njega i kolijevku i cijelu kuću

- 1512 tjedana od začeća na zagrebačkom Hodu za život nerođene djece ponosno stupa Dario Kordić, ratni zločinac pravomoćno osuđen zbog ubojstva 116 bošnjačkih civila u Ahmićima, od kojih trideset dvije žene i jedanaestoro djece, a među njima osmogodišnjeg Elvisa, šestogodišnje Šuhrete i njihovog brata Seje Ahmića, bebe stare tri mjeseca i dva dana - napisao je Dežulović.

23. travanj 2024 11:05