StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAKON ZA ISELJAVANJE

Šibenski stručnjaci elektrotehnike poslali otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade: Ministre Štromar, zašto 200 inženjera protjerujete u Irsku?

Piše Vedrana Stočić
24. ožujka 2019. - 19:55

Prije tjedan dana u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja državni tajnici Dunja Magaš i Danijel Meštrić predstavili su novine Zakona o graditeljstvu. I dok je smanjivanje komunalnog doprinosa i brže ishodovanje građevinske dozvole naišlo na odobravanje šire javnosti, drugi dio zakonskih prijedloga digao je na noge inženjere elektrotehnike i strojarstva. Prema zamisli nadležnog ministarstva namjeravaju se ukinuti elektro i strojarski projekti kao sastavni dio glavnog projekta, i tako na ulicu izbaciti oko 400 mladih visokoobrazovanih stručnjaka.

– Ova nerazumna odluka, ničim izazvana, tjera na ulicu više od 200 inženjera elektrotehnike kojima je to bio jedini posao. Naročito je bilo iritantno od državnog tajnika Danijela Meštrića koji je na prezentaciji doslovce rekao: "Kaj će pol Hrvatske raspravljati hoće li utičnica biti dva metra lijevo ili desno". – To je nepoznavanje problematike elektroinstalacija koje su bitna sastavnica svake građevine i važne su za sigurnost ljudi. Zašto uostalom mijenjati zakonske odredbe koje dobro funkcioniraju – kazao je Živko Škevin, direktor šibenskog "Elektromixa".

Izostale prezentacije

Elektro i strojarski inženjeri posebno zamjeraju na tajnovitosti pri donošenju izmjena i dopuna Zakona o gradnji. Nema javne rasprave na internetskim stranicama nadležnog ministarstva, a izostale su i javne prezentacije.

 

 

Bez projekta elektroinstalacije, tvrde elektrostručnjaci, nadzorni inženjer neće imati pokazatelj jesu li elektroinstalacije na nekoj građevini, pa bila ona i do 400 kvadrata, izvedene prema zakonima struke. Umjesto da Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja konačno uvede kriterije i uvjete tko može obavljati ispitivanja elektroistalacija, novim zakonskim izmjenama unosi nered i nesigurnost u važan segment gradnje i dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, a mlade inženjere koji su završili teško i skupo školovanje na fakultetima elektrotehnike tjera na ulicu, ili u Irsku i Njemačku...

Nema posla za sve

– Kao iskusan inženjer elektrotehnike s 38 godina staža mogao sam vidjeti što se događa kada se zakoni donose na brzinu bez poštovanja struke. Bez elektro i strojarskih projekata kao sastavnog dijela dokumentacije za ishodovanje građevinske dozvole investitori i izvođači radova ne mogu stručno i kvalitetno napraviti elektrifikaciju građevine, a bez troškovnika nema ni kvalitetno i objektivno prikupljenih ponuda. Lov u mutnom i crno tržište bit će otvoreni na velika vrata. Inače izbacivanjem projekta elektroinstalacija, investitorima se neće smanjiti cijena dokumentacije jer su elektroprojekti dio glavnih projekata na koje monopol imaju arhitekti. Dugoročno najviše gubi društvo u cjelini, zato što se izravno prisiljava mlade ili nešto starije inženjere da potraže posao negdje drugdje, jer u Hrvatskoj ne postoji industrija koja bi zaposlila toliki broj stručnjaka – ogorčeno kaže Škevin.

U šibenskom "Elektromixu" odlučili su se za javno negodovanje. Ministarstvu HNS-ova ministra Predraga Štromara poslali su javni dopis s upitom zašto se to radi, ali i upozorenje s negativnim posljedicama ako sporne zakonske odredbe budu usvojene. Pozivaju i druge elektro i strojarske tvrtke koje obavljaju projektiranje i nadzor da im se priključe u javnom negodovanju.

26. travanj 2024 22:23