StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDean Računica

Šibenski sportaš javio se iz ‘zatočeništva‘ u Velikoj Britaniji: Ovdje je ludnica totalna i pravi kaos

Piše Slaven Alfirević/SD
23. prosinca 2020. - 08:18

Šibenčanin sa splitskom adresom Dean Računica je u Birminghamu, bio je pomoćnik Slavena Bilića u "West Bromwich Albionu", vlasnici kluba iz Kine su ih nekidan smijenili, ali nije to tema. Nego, kako sad živi Engleska, Velika Britanija. Novi soj koronavirusa, zabrana letova se spominje, kontakt s ostatkom svijeta je "na aparatima".

Računica nije u Londonu, ali se i u drugom gradu po veličini u Engleskoj itekako osjeća zebnja, neizvjesnost. Na pitanje kako je on, kako je tamo, Računica odgovara:

– Ludnica je totalna i pravi kaos! Ja sam uglavnom doma, ne izlazim ako ne moram, naravno da su nam kafići i restorani zatvoreni odavna, a rade tek trgovački centri da se ode u nabavu. Međutim, cijela država je u posebnom stanju, a u Londonu je proglašen četvrti stupanj, je li to uzbuna ili opasnost, svejedno... Četvrti stupanj znači da se savjetuje ili naređuje, ne znam ni sam, da se uopće ne izlazi. Niti odlazi u posjete za vrijeme blagdana. A sve zbog novog soja koronavirusa koji je ovdje izazvao novu pomutnju.

Nećete doma u Split za blagdane?

– Nisam ni namjeravao, da budem iskren, jer smo ​Slaven Bilić i ja odlučili ostati ovdje još barem par tjedana, možda i duže. Ali i da hoću ne vjerujem da bih mogao. Gledam na TV-u, gužva je na aerodromima, letovi otkazani, prekomorske zemlje ne primaju letove iz Engleske, slike su baš zabrinjavajuće. Vidi se da je cijela država u posebnom stanju neizvjesnosti. Ništa još nije definitivno, ali nije dobro stanje. Posebno za psihu, za stanje duha...

I još Brexit...

– Sve zajedno. Čekamo informacije iz Bruxellesa iz sjedišta Europske unije, gleda se televizija kao da je ratno stanje, vijesti se izmjenjuju svake sekunde... Ima i kontradiktornih informacija, što bi se ipak moglo, a što je na primjer zabranjeno, nije dopušteno. Sigurno je samo da je novi soj koronavirusa posijao paniku.

Što je s nogometom?

– Ukida se povlastica onim klubovima koji su dosad smjeli dvije tisuće ljudi pustit na utakmice, kao što je to, primjerice, Liverpool smio. Sad opet više nitko neće smjeti na stadion. Neka svi stoje doma, oštra je preporuka. Gotovo zabrana.

Natjecanje ide dalje?

– To da, nogomet je tu u svome režimu, putuje se najčešće autobusima, mi smo recimo čarter-letom išli samo u Middlesbrough i Newcastle, sve ostalo autobus, svlačionica, brzi povratak... – zaključio je Računica naš telefonski razgovor.

30. travanj 2024 21:45