StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBOJNA ČAVOGLAVE

Šibenska policija Thompsona tuži do Vrhovnog suda; Imamo i oslobađajuću presudu: ‘ZDS nije ilegalan jer je na koncertu bila dobra atmosfera!‘

Piše Slavica Lukić
11. lipnja 2020. - 10:51

- Pravomoćnu presudu u slučaju Marka Perkovića Thompsona još nismo dobili, ali kad je dobijemo i proučimo, iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam još stoje na raspolaganju. Učinit ćemo to u komunikaciji s nadležnim državnim odvjetništvom - izjavila nam je glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor.

Kako je oslobađajuća presuda Visokog prekršajnog suda (VPS) u slučaju Marka Perkovića Thompsona postala pravomoćna, šibensko-kninskoj policiji koja je podnijela tri optužna prijedloga protiv njega zbog izvikivanja pokliča “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave”, i to na dvama koncertima u Kninu 2015. i 2016. te na koncertu u Vodicama 2017., ostala je još samo mogućnost za osporavanje te presude. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku zahtjeva za zaštitu zakonitosti, tj. preispitivanju pravomoćne presude pred Vrhovnim sudom.

Vrhovni sud

Međutim, niti jedna stranka u postupku, pa ni policija u slučaju Thompson, ne može svoj zahtjev izravno podnijeti Vrhovnom sudu. Ekskluzivno pravo na pokretanje toga postupka ima samo DORH. Dakle, PU šibensko-kninska će, prema izjavi glasnogovornice Marice Kosor, DORH-u poslati prijedlog za zaštitu zakonitosti, a hoće li taj postupak biti i pokrenut, ovisi o DORH-u.

Odluka o tome donosi se na sjednici Kaznenog odjela. Ako Kazneni odjel odluči da je inicijativa PU šibensko-kninske osnovana, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek uputit će Vrhovnom sudu zahtjev. Vrhovni sud taj prijedlog može odbiti ili prihvatiti. Ako Vrhovni sud prihvati zahtjev DORH-a, pravomoćna presuda u slučaju Thompson bi se ukinula, a posljedično bi u vodu palo i “pravno mišljenje” Visokog prekršajnog suda zauzeto na sjednici svih sudaca 3. lipnja.

Jutarnji list jučer je dobio presliku pravomoćne oslobađajuće presude Thompsonu koju je 2. listopada prošle godine donijelo tročlano vijeće VPS-a pod predsjedanjem sutkinje Anđe Ćorluke. Presuda je jučer stigla na Općinski sud u Šibeniku, odakle su nam je, na naše traženje, i dostavili.

Simbol

Prema opisu policije koja je pokrenula tri prekršajna postupka, Thompson je u sva tri slučaja na početku pjesme “Bojna Čavoglave” uzviknuo “Za dom”, zatim napravio stanku čekajući da mu publika uzvrati - “spremni”, da bi nakon toga i sam uzviknuo “spremni”. Time je, tvrdi policija, svjesno i namjerno poticao na mržnju zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, jer se taj pozdrav koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima NDH i kao takav je ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije uz izražen prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti.

Zanimljivo je, međutim, da je za prvo prijavljeno djelo koje se odnosi na Thompsonov koncert u kolovozu 2015. nastupila zastara upravo u vrijeme dok je spis čekao na rješavanje na VPS-u. Visoki prekršajni sud se složio s argumentacijom nižeg Općinskog suda iz Šibenika, prema kojoj nema prekršaja protiv javnog reda i mira jer nitko od sudionika Thompsonovih koncerata u Kninu i Vodicama nije negodovao niti je bio uznemiren zbog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni”.

Visoki prekršajni sud je uz ostalo naveo da policija u svojoj žalbi zanemaruje činjenicu kako se radi o autorskoj pjesmi koju je Thompson izvodio na legalno organiziranim koncertima, kao i činjenicu da je ta pjesma registrirana u Hrvatskom društvu skladatelja i da za nju pjevač već godinama prima od ZAMP-a naknadu za autorska prava. “Općepoznato je kako se ista pjesma upravo s inkriminirajućim uvodnim stihom tijekom Domovinskog rata, prilikom obrane naše zemlje svakodnevno i neprekidno izvodila, upravo ohrabrujući i pozivajući na obranu domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od prije pedesetak godina”, stoji uz ostalo u obrazloženju pravomoćne presude.

U presudi se tročlano sudsko vijeće poziva i na zaključke Vijeća za suočavanje s prošlošću koje preporučuje jasnije normativno reguliranje javne uporabe spornih obilježja “kako bi svatko tko pojedina sporna obilježja upotrebljava ili se njima koristi u javnom prostoru bio u prilici s izvjesnošću predvidjeti posljedice svojih postupaka”, stoji u oslobađajućoj presudu Thompsonu.

Posljedice

Navodi se da u konkretnim slučajevima “nije dokazano da je upravo sporni pozdrav koji je sastavni dio stihova pjesme Bojna Čavoglave izvođene od strane okrivljenika u eksplicitnoj vezi s ustaškim obilježjima niti da je remetio javni red i mir, sve to tim više što iz izvedenih dokaza i iskaza ispitanih svjedoka i policijskih službenika proizlazi da je na koncertima vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili niti jednu pritužbu građana. Dakle u nedostatku dokaza koji bi upućivali na drugačiji zaključak, ovaj sud je odbio navode žalbe tužitelja i potvrdio prvostupanjsku presudu”, zaključilo je vijeće VPS-a.

20. travanj 2024 01:19