StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvruća fotelja

Šibenčanin slovi kao favorit za glavnog državnog odvjetnika: ‘Kalabrić me šokirao kada je ovo izjavio‘

Piše Šibenski.hr
21. siječnja 2024. - 12:57

Četiri su kandidata za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika. Odvjetnik Mladen Dragičević, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Ivanka Toma, novinarka Jutarnjeg lista za N1 istaknula je da prema Ustavu glavnog državnog odvjetnika predlaže Vlada i da premijer odlučuje koga će predložiti, a njegova većina će tu osobu izabrati.

“Moj dojam nakon svega je da su tu dva kandidata, jedan je Turudić, a drugi je Emilijo Kalabrić, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice. Čini mi se da HDZ ima dva kandidata i pitam se je li HDZ u tome jedinstven. Pitam se koji će prevagnuti, sudac Turudić je već bio kandidat za niz visokih funkcija, bio je i kandidat za predsjednika Visokog kaznenog suda, a onda se pokazalo da je postojao otpor u dijelu HDZ-a pa nije prošao. HDZ je tu čvrst i teško o tome izlaze informacije u javnost”, objasnila je.

Vanja Moskaljov kazao je da se Turudić ponaša kao da ne vidi problem u nekim svojim potezima i izjavama.

“Čini mi se da je Kalabrić izašao kao jači kandidat, a za Turudić se počelo pričati da je to za njega rezervirano mjesto, ali prije par godina kada je bio objavljen natječaj za predsjednika Visokog kaznenog suda tada se činilo da je Turudić to jako želio, pa mu to nisu dali i ne znam zašto bi mu sada dali nešto drugo”, prokomentirao je.

Novinarka Jutarnjeg lista objasnila je što bio Državno odvjetništvo dobilo dolaskom Turudića, a što dolaskom Kalabrića na poziciju glavnog državnog odvjetnika.

“Izborom Turudića Državno odvjetništvo bi dobilo suca koji poznaje pravo i koji bi sigurno znao ustrojiti organizaciju. Ali bi dobili i čovjeka koji bi u puno predmeta bio u sukobu interesa, a jedan od njih je Agrokor. Agrokor je nešto čim se Državno odvjetništvo tek treba baviti nakon što je on kao sudac presudio glavnom dokazu ja ne znam kako bi to funkcioniralo”, rekla je Toma.

“Šokiralo me kada je Emilijo Kalabrić prilikom saslušanja na Odboru rekao da u nadležnosti USKOK-a ne bi trebale biti prijave protiv sudaca i državnih odvjetnika. To je najgori oblik korupcije, nema goreg ako imamo korumpiranog suca ili tužitelja”, dodala je.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

28. travanj 2024 15:59