StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSEDAM GODINA BEZ ĆAĆE

Šibenčanin Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a, nakon incidenta na moskovskom stadionu poslije finala Mundijala: Nisam ja doveo Sanadera na Lužnjiki, čovjek naletio...

20. srpnja 2018. - 10:38

Ante Kulušić, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik komisije nogometnih sudaca, bivši čelnik šibensko-kninskog HDZ-a, našao se na završnici Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi, usred incidenta. I to u društvu s bivšim hrvatskim premijerom i aktualnim optuženikom za brojna kriminalna (ne)djela, Ivom Sanaderom.

Sanadera je, naime, nakon velikog finala SP-a, na izlasku sa stadiona, u prolazu primijetila jedna hrvatska navijačica i odmah ga zaskočila pitanjima i optužbama. - Kako vas nije sram doć' ode? Kako vas nije sram? - zgražala se žena. A onda se u priču uključio Kula brzim i odrješitim: - Alo, alo, alo... Ali, žena se nije dala. - Neka ga bude sram! Šta alo?, ustrajala je. Ni Kula nije odustajao u obrani bivšeg šefa pa joj je brzo uzvratio: - Što tebe nije sram? Koja's ti? Koja's ti? - stao je propitkivati. A ogorčena navijačica mirno je zaključila: - Neka se zna 'ko ga je doveja!

E to što je ljutita, navodno, Splićanka zaključila nekako se prelilo u generalni dojam kako je upravo Ante Kulušić zaslužan za Sanaderovo pojavljivanje na tribinama stadiona Lužnjiki na finalu SP-a u Moskvi. Pače, da ga je u Rusiju osobno doveo i kartu mu osigurao. Bio je to povod da na razgovor "privedemo" Kulušića i iz prve ruke čujemo njegovu "obranu".

Onda, jeste li vi Sanaderu osigurali kartu za finale?
- Otkud vam to? Sasvim slučajno smo se sreli u prolazu, na izlazu sa stadiona, minut prije incidenta. Nisam mogao odšutjeti kad je Sanadera napala ta žena, morao sam nekako reagirati. Rekao sam samo - dajte, nemojte. Ona mi je odmah uzvratila: A tko ste vi, ako ste sa Sanaderom isti ste k'o i on. Vjerujte, nikakve veze nisam imao s tim. Čista slučajnost! Već su me neki pitali jesam li ga ja doveo na finale. Ni govora! Zadnji put sam ga vidio prije sedam godina, i sada, u ovoj zgodi, nakon finala. I to je sve.

Ali, valjda vam je jasno to ogorčenje naroda prema optuženicima za brojna kaznena djela na štetu države i naroda, a koji slobodno putuju na SP u Rusiju, sjede na tribinama, navodno na nekim utakmicama i u VIP loži...?
- Razumijem da je narod ogorčen, ali mogu vam samo reći da smo mi iz HNS-a, čekajući da kiša prestane, vidjeli kako je stotinu ljudi stalo uz tog čovjeka i slikalo se s njim, a ne sa mnom, ili s nekim iz HNS-a. Inače, nije sjedio u VIP loži ni na jednoj utakmici.

Hoće li nakon ovog SP-a biti i nekih promjena u HNS-u?
- Zbog čega promjene? Kakve?

Poznato je da dobar dio javnosti nije sklon Davoru Šukeru na čelu HNS-a, a to se moglo vidjeti i na ovom SP-u?
- Ne bih tako rekao. Šuker je, uostalom, nedavno ponovo izabran na dužnost predsjednika HNS-a, i mislim da mu nije sklona glasna manjina, a ne većina. Hrvatska nogometna reprezentacija je druga u svijetu, a za to su najzaslužniji igrači, trener i vodstvo HNS-a na čelu s Davorom Šukerom. HNS je od 13, sudjelovao na 11 velikih nogometnih natjecanja, što je rijetkima uspjelo, jedina je sportska organizacija koja se samofinancira, funkcionira jako dobro i stalo radimo na promjenama na bolje. HNS je milijune kuna dao brojnim nogometnim klubovima i organizacijama, pomaže županijske nogometne saveze, ulaže u nove nogometne generacije...

Drugo mjesto hrvatske reprezentacije donijelo je HNS-u 30-ak milijuna dolara. Hoće li se bar nešto od toga investirati konačno u izgradnju adekvatnog nogometnog stadiona?
- Prije svega, trebate znati da se pola od tog iznosa dijeli igračima. Mislim da smo svi nekidan s velikom radošću dočekali izjavu premijera Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Bandića kako će se konačno ići u izgradnju novog stadiona u čemu će pomoći i HNS. Treba imati u vidu koji su sve pozitivni učinci ovako velikog rezultata naše nogometne vrste. Ne samo u turističkoj promidžbi. I prije 20 godina, kada su "vatreni" pod vodstvom Ćire Blaževića osvojili treće mjesto, na tisuće je djece počelo igrati nogomet. Tako će sigurno biti i sada, opet će ovaj rezultat animirati tisuće djece da se počnu baviti sportom, i da nisu prepušteni ulici. A to je ogroman dobitak. Što je rekao, čini mi se, Franjo Arapović, i rukomet, vaterpolo, košarka, atletika... su sportovi, ali je nogomet iznad sporta.

Što će biti s izbornikom Zlatkom Dalićem? Ostaje li i dalje na čelu reprezentacije, s obzirom na njegovu ali i Šukerovu suzdržanost oko toga pitanja?
- Ne vidim zašto ne bi ostao. Dalić ima ugovor s HNS-om do 2020. Može otići jedino ako dobije od nekog kluba ili neke druge reprezentacije takvu ponudu koja se ne može odbiti. Inače, drugi razlog ne vidim. Kao što je Ćiro bio godinama naj-izbornik, tako će sada biti i Dalić, samo se nadam da nam neće trebati još 20 godina za tu zadnju stepenicu i prvo mjesto. U svakom slučaju ovaj povijesni rezultat hrvatskog nogometa bit će snažan poticaj mladima za bavljenje nogometom. Za nekoliko mjeseci tražit ćemo od klubova da vidimo koliki su priliv djece imali nakon SP-a, što će nam najbolje pokazati koliko znači ovaj naš uspjeh u Rusiji.

Kako, kao dugogodišnji nogometni sudac, ocjenjujete suđenje na ovom SP-u?
- Nikad bolje jer se uveo VAR zahvaljujući kojem suci više nisu pod pritiskom, imaju slobodu suđenja jer znaju da svoju eventualnu pogrešku mogu ispraviti. Kao predsjednik sudačke komisije ne smijem komentirati suđenje, mada je prekršaj kod prvog gola u finalu bio "škakljiv". Ali zbilja, mislim da je suđenje bilo najbolje dosad. I pored VAR-a opet postoji mogućnost greške, ali ne kao ranije. I mi ćemo što prije uvesti VAR, čim nam FIFA pošalje protokol, krećemo s pripremama za njegovo uvođenje. Velika je stvar kad se nakon velikih natjecanja priča o igračima, a ne o sucima...

Luka Modrić je proglašen najboljim igračem SP-a i dodijeljena mu je zlatna lopta. Kažu da je to "utješna nagrada"...
- To je velika nagrada i za Luku Modrića i za hrvatski nogomet. Modrić je to apsolutno zaslužio i svojom igrom i svojim ponašanjem i nagrada nije mogla doći u bolje ruke.

Pitanje svih pitanja nakon ovog uspjeha hrvatske reprezentacije jest može li se taj kolektivni duh i taj optimizam, ta gorljivost i srčanost reprezentacije, preliti i na ostale segmente društva, od politike nadalje. Što mislite?
- Sve se može kad se hoće i ako glasna manjina ne bude i dalje vodila glavnu riječ, nego tiha većina digne glas i zajedno s političarima dade sve od sebe za boljitak Hrvatske. Treba dati žrtvu i nadati se sreći, ali sreću treba prije svega zaslužiti.

Bilo bi fer da se ne žrtvuje, kao uvijek, samo narod...
- Slažem se, naravno. Svi moramo pridonijeti vlastitom žrtvom. Mene najviše boli, moram to reći, što je do ovog razgovora došlo zbog nekog tko ničim nije zaslužio takvu pažnju. A i oni koji hodaju po tribinama stadiona i snimaju tko s kim sjedi i gdje, nemaju dobre namjere. Što se mene tiče, nisam ništa loše napravio, a Bog neka sudi svakom za njegove greške. Ja sam u Rusiji bio od srijede, a kad je Sanader došao, zaista ne znam. S njim veze nemam!

Trenutno ste dopredsjednik HNS-a, i reklo bi se, nogomet je vaš jedini angažman. Jeste li s politikom završili?
- Kako razmišljam u ovom trenutku, s politikom je gotovo. Ali ima i ona stara: Nikad ne reci nikad...

22. travanj 2024 21:03