StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNova tehnika

Šibenčani prvi u Hrvatskoj izveli kompliciranu operaciju: velika pomoć ženama u najboljim godinama

Piše Marina Jurković, Milena Budimir
3. travnja 2019. - 11:05

U Općoj bolnici Šibenik jučer je prvi put u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, šibenski urolog Anđelo Mojsović sa svojim timom izveo zahvat operativnog liječenja inkontinencije, i to transuretralnom aplikacijom bioresorptivnim uretralnim implantatom.


Mnogo kompliciranih riječi za rješenje velikog ženskog problema. Koliko je veliki problem – toliko je veći i tabu koji ga prati. Naime, inkontinencija ili nevoljno gubljenje urina kod žena je vrlo često stanje koje je posljedica porođaja ili menopauze. To je i socijalni i higijenski problem koji se nikako ne smije zanemariti, jer više od 30 posto žena starijih od 65 godina i 10 posto žena u dobi prije menopauze žali se na nekontrolirano ispuštanje mokraće.


– Žene nerado govore o tome i smatraju da je to prirodno stanje, te da je posve normalno u nekoj životnoj dobi koristiti higijenske uloške, a pritom mnoge nisu svjesne da je to bolest koju treba liječiti – veli dr. Mojsović.

 

 

 

 

U većini bolničkih ustanova operacije inkontinencije obavljaju se u općoj anesteziji uz ugradnju "slingova" – trakica kojima se podiže mokraćna cijev. Nekoliko operativnih zahvata koje je jučer izveo dr. Mojsović ući će u povijest ne samo šibenske Opće bolnice, nego i hrvatskog zdravstva, jer podrazumijevaju potpuno novu tehniku minimalno invazivne kirurgije.
 

Nema ležanja u bolnici


– Riječ je o apliciranju silikona i hijalurona pod lokalnom anestezijom, bez rezova i šavova koji se obavljaju u dnevnoj bolnici.
Do sada se hijaluron i silikon aplicirao izvana, oko mokraćne cijevi, a ova je tehnika revolucionarna po tome što se hijaluron aplicira kao uretralni implantat, i to iznutra, što je apsolutna novost u urologiji i uroginekologiji u svjetskim razmjerima. Za sada se provodi samo u najvećim europskim centrima za liječenje inkontinencije. Ogromne su prednosti ove minimalno invazivne, beskrvne operativne tehnike nad drugim tehnikama, jer će žene koje su podvrgnute zahvatima u jutarnjim satima istog poslijepodneva biti upućene svojoj kući. Nema ležanja u bolnici, nema dodatnih troškova hospitalizacije. Istina je da ova tehnika nije primjenjiva za teške slučajeve inkontinencije, no njih je u ukupnoj strukturi pacijentica i najmanje – objašnjava urolog.
 

Veliki iskorak

A šibenska se Urologija doista ima čime ponositi. Mali odjel u jednoj maloj općoj bolnici i do sada se na području laserskog uklanjanja kamenaca i inkontinencije profilirao među vodeće u Hrvatskoj, dok uspjehe niže i u ostalim domenama svojeg rada.

Na dosege kolega liječnika, ali i cijelog osoblja koji zajedno privlače pacijente iz cijele Dalmacije, te susjedne Bosne i Hercegovine, ponosan je i dr. Daniel Reljić, šef odjela.

Samo lijepe riječi za njih ima i dr. Sanja Jakelić, ravnateljica OB-a Šibenik, koja novoizvedene zahvate na Urologiji doživljava kao jedan od iskoraka u ukupnom kontinuitetu razvoja odjela. Uprava bolnice, veli, daje apsolutnu potporu maksimalnom angažmanu svojih liječnika.

– Podupiremo razvoj Odjela urologije sukladno razvojnim prijedlozima i planiranim aktivnostima i što se tiče kupnje opreme i kad je u pitanju edukacija urologa. Bili smo im pri ruci do sada, a bit ćemo i ubuduće. Vesele nas svi njihovi uspjesi, koje pridonose ukupnom ugledu naše bolničke ustanove – istaknula je ravnateljica.


Timski rad
U Općoj bolnici Šibenik dr. Mojsović je zaposlen devet godina. Riječki je student medicine, a specijalizirao se u Splitu i Zagrebu. Dodatno se, pak, educirao u Nizozemskoj kod dr. Everta L. Koldewijna u Catharina Hospitalu (Eindhoven), kao i kod prof. Dudleyja Robinsona, pročelnika Uroginekologije Kings College Hospital London, jednog od vodećih stručnjaka za liječenje inkontinencije u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Uspješnost prvih zahvata takve vrste u Općoj bolnici Šibenik zahvaljuje svojem timu jer, kako naglašava, bez uigranog tima nema ni pravih rezultata.

14. travanj 2024 23:05